Hafriyat doğal hayat ve çevre için telafisi imkansız zararlar yaratıyor

Kategori: İbb Meclis - Tarih: 21 Eylül 2015 20:54
Hafriyat doğal hayat ve çevre için telafisi imkansız zararlar yaratıyor

CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam hazırladığı önergesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda olan Toprak Döküm Alanlarını bir kes daha sorguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Temmuz ayı toplantılarında İBB Meclisinin CHP’li Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Hüseyin Sağ imzaları ile İBB Meclis Başkanlığına sunulan ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi:

 

Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular:

2013 yılında yapımına başlanan Kuzey Marmara Otoyolu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 08.10.2013 tarihinde onaylanmıştır. Plan Beykoz Gerigörünüm ve Etkilenme Bölgesi Geçişi ile Sarıyer Rumelifeneri Boğaziçi Gerigörünüm ve Etkilenme Bölgesi geçişlerine ilişkin 1/5000 ölçekli koruma amaçlı NİP değişikliğinin İstanbul’un ana ulaşım aksını oluşturan Boğaz Geçiş ve güzergahlarının üst ölçekli Çevre Düzeni Planında gösterilmesi gerekirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan 1/25000 ölçekli İstanbul Kuzey Marmara Otoyolu Nazım İmar Planının imar mevzuatındaki plan tanımları ile hiç ilgisi olmayan, içinde tek bir arazi kullanım kararının yer almadığı sadece Boğaz Geçişi ve çevre yollarının gösterildiği güzergah şeması niteliğinde bir plan olduğu; bu güzergahın doğal kaynakları, ekolojik rezervleri olumsuz etkileyeceği gerekçeleri ile Meslek odaları tarafından yargıya taşınmıştır. Bu gerekçeleri inceleyen İstanbul 8. İdare Mahkemesi 27.04.2015 tarih ve 2014/289 E, 2015/1089 Kararı ile anılan plan iptal edilmiştir.



Ekteki resimlerden de görüleceği (Çekmeköy Doğa Vilları arkası) üzere anılan yolun Anadolu yakasındaki bağlantı yolları yapımı nedeniyle çıkan hafriyatın Çekmeköy ilçesine yasadışı bir şekilde döküldüğü ve çok uzun zaman geçmesine rağmen, tıpkı daha evvel Sancaktepe Paşaköy’e kaçak dökülüp halen kaldırılmayan hafriyat gibi- halen kaldırılmadığı görülmektedir. Anılan yerde yaklaşık  5 milyon m3 dolayında hafriyat bulunduğu ilgili esnaf tarafından beyan edilmektedir. Hafriyatın bedeli ise ilgililerine ödenmiştir. Anılan yerde adeta bir yapay dağ meydana getirilmiştir. Bu durumun doğal hayat ve çevre için telafisi imkansız zararlar vereceği malumlarınızıdır.  Bu kapsamda;

 

1.   Anılan yerde bulunan hafriyat için geçici depolama izni hangi tarihte verilmiştir? Tarih, sayısı ve süresi nedir? (izin belgesi örneğinin eklenmesi)

2.   Herhangi bir izni yoksa veya verilen izin süresi sona ermiş ise kaldırılmama gerekçesi nedir? Bu duruma kimler göz yummaktadır?

3.   Anılan hafriyatın kalıcı olmaması için hangi önlemler alınmıştır?

4.   Anılan yol yapım güzergahı boyunca (Tuzla’dan – Çatalca- Silivri’ye kadar) bugüne kadar kimlere hafriyat geçici depolama izni verilmiştir? Her birisinin yeri, depolama kapasitesi, izin tarih ve sayısı ile süresi nedir?

5.   Geçici depolama süresi bittiği halde bugüne kadar anılan hatta (Tuzla’dan – Çatalca- Silivri’ye kadar) tahliye edilmeyen, kaldırılmayan hafriyat var mıdır? Varsa ilgilisi kimdir? Yapılan adli ve idari işlemler nelerdir? Sonuç ve ayrıntıları nedir?

6.   Anılan hatta (Tuzla’dan – Çatalca- Silivri’ye kadar) çevreye zarar verdiği ve/veya kaçak hafriyat dökümü vb nedenlerle haklarında işlem yapılan kişiler var mıdır? Varsa kimlerdir? İşlem gerekçesi nedir? Yapılan işlemler nelerdir? Sonuç ve ayrıntısı nedir?

https://sultangazi.com.tr/haberprint/hafriyat_dogal_hayat_ve_cevre_icin_telafisi_imkansiz_zararlar_yaratiyor-1351.html