"4. İslam İktisadi Atölyesi" Programı Açılış Paneliyle Başladı

Yerel 3 Nisan 2016 19:56
A
a

İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE), İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği’nin (İGİAD) organizasyonu, İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Anabilim Dalının ev sahipliğinde ve Türk Hava Yolları (THY) s

İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE), İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği’nin (İGİAD) organizasyonu, İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Anabilim Dalının ev sahipliğinde ve Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğunda düzenlenen ’4. İslam İktisadi Atölyesi’ programının açılış paneli gerçekleşti.
Panelin öncesinde İLKE Derneği Başkanı Davut Şanver, Atölye Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Necmettin Kızılkaya ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Murteza Bedir, Merkez Bankası (TCMB) Üyesi Prof. Dr. Sabri Orman açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
SABRİ ORMAN: “ARTIK KURUMSALLAŞMAYA OLDUKÇA YAKLAŞMIŞTIR”
Merkez Bankası Üyesi Prof. Dr. Sabri Orman, “İslam iktisadı Atölyesi bu yıl 4. kez düzenlenmekte ve bu atölye artık İslam iktisat çalışmaları için bir marka olacak nitelikte bir atölye olma yolundadır” diyerek, Türkiye’de iktisadi çözüm arayışlarının önem kazandığını ifade etti. Orman, politik ekonomiden iktisada geçiş sürecinde 1890’lı yıllarda Osmanlı Devletinin de çözüm önerileriyle rol aldığını ekledi.
ŞANVER: “TERÖRDEN VE TAHRİKTEN KURTARMAK İÇİN SOSYAL ADALET”
“İLKE bünyesinde faaliyet gösteren İGİAD’ın kurulduğu ilk günlerde fark ettiğimiz en önemli husus, özgün bir iktisat teorisi sunamayan bir anlayışın iş ahlakı konusunda da havada kaldığı ve gerçek hayatta bir karşılık bulamadığı” diye konuşan İLKE Başkanı Davut Şanver ise, “İslam ümmetinin içinde bulunduğu kaotik durum, yoksulluk ve az gelişmişlik bir kader değil ve bizler buna asla boyun eğmemeliyiz. Ümmet coğrafyalarını ve gençliğimizi ne kadar tahrik ve terörize etmeye ne kadar çabalarlarsa çabalasınlar bunu asla başaramayacaklardır” ifadelerini kullandı.
PANEL
Açılış konuşmalarından sonra panele geçildi. Moderatörlüğünü Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un yaptığı “ İslam İktisadı Perspektifi’nde Sosyal Adalet” başlıklı panelde, İLEM Başkanı Dr. Lütfi Sunar, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murteza Bedir ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen konuşmacı olarak yer aldı.
Atölyenin daha adil bir dünya düzenine vesile olması temennisiyle başlayan İLEM Başkanı Dr. Lütfi Sunar, gelir adaletsizliği ile intihar oranları ve terör eylemleri arasında bir ilişki olduğunu ve orta sınıfın gelir kaybının statü kaybını da beraberinde getirdiğini, bunun da siyasal kutuplaşmalardan daha çok dikkat çekecek bir ayrıştırma ve tabakalaşmaya neden olduğunu sözlerine ekledi.
ZEKAT VURGUSU
Panelin bir diğer konuşmacısı, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen, zekat müessesinin devlet eliyle değil, sivil oluşumlar vasıtasıyla yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Panelin son konuşmacısı İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murteza Bedir ise, “İslami Açıdan Sosyal Adalete Bakmak” başlıklı konuşmasında, “Soğuk savaş döneminin getirdiği gerilimin etkisiyle doğan İslam iktisadı, sosyal adalet fikriyle büyüdü. Sosyal adalet evrensel bir idealdir. Eşitlik ve sosyal adalet kavramı ilk kez Kur’an-ı Kerim ile evrensel manada bir yankı uyandırmıştır” ifadelerini kullandı.
Moderatör Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş de, gelir eşitsizliğinin toplumdaki psikolojik etkilerine değindi.
Yapılan konuşmaların ardından panelistlere plaket takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile açılış paneli sona erdi.


Kaynak: IHA-YEREL

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat