'Genç kızlarımız mürebbiyelerle değil üniversite hocalarıyla karşılaşıyor'

Genel 26 Mart 2016 15:52
Videoyu Aç 'Genç kızlarımız mürebbiyelerle değil üniversite hocalarıyla karşılaşıyor'
A
a

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Genç kızlarımız üniversiteye gittiklerinde, ikna odalarının kapılarında kendilerini bekleyen mürebbiyelerle değil, kendilerini güler yüzle karşılayan üniversite hocalarıyla karşılaşıyor" dedi.

İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Genç kızlarımız üniversiteye gittiklerinde, ikna odalarının kapılarında kendilerini bekleyen mürebbiyelerle değil, kendilerini güler yüzle karşılayan üniversite hocalarıyla karşılaşıyor' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Geleceğin Eğitimi Derneği'nce düzenlenen Global Eğitim Zirvesi'ndeki konuşmasında, destekleriyle zirvenin düzenlenmesine katkı sunan bakanlıklara, belediyelere, üniversitelere, diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

'Bizim değişimi yönlendirmek, onu toplumumuzun faydasına olacak şekilde kanalize etmek gibi bir mesuliyetimizin, sorumluluğumuzun olduğuna inanıyorum. Devlet değişimin bir gereği olarak yenilikleri, yeni eğitim modellerini ve teknolojiyi çocuklarımıza sunmak, bunun altyapısını onlara sağlamak zorundadır. Bu, devletin görevidir. Bununla birlikte çocuklarımızın kendilerine, ailelerine, çevrelerine, en önemlisi bizi biz yapan değerlere karşı yabancılaşmalarına mani olmamız gerekiyor. Burada gözetilmesi gereken çok hassas bir denge var. Çünkü bir şeyin yeni olması, onu sorgulamadan, teraziye koymadan, herhangi bir süzgeçten geçmeden alıp uygulamamız anlamına gelmez, gelmemelidir.' dedi.

'Bu hem inkar hem de intihardır'

Erdoğan, Türkiye'nin tarihin hiçbir döneminde dışarıdan sömürge haline getirilmediğini, müstemleke durumuna düşmediğini, ancak her dönemde ülkede Batı'ya karşı duyulan aşağılık kompleksi nedeniyle orada olanı sorgusuz sualsiz almaya teşne bir kesim bulunduğunu dile getirerek, 'sömürge kafalı', 'jakoben', 'kolaycı ve kopyacı', 'eser veremeyen', 'milletine tepeden bakan' bu kesimin uzun süre devlet ve toplum hayatının kontrolünü elinde tuttuğunu söyledi.

Toplumun can damarını kesmeyi amaçlayan söz konusu yaklaşımı Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Bir tür kültürel inkar' şeklinde tanımladığını aktaran Erdoğan, 'Ben de 'Bu hem inkar hem de intihardır' diyorum. Çünkü bunlar için milletimizin değerlerinin, kültürünün, birikiminin hiçbir kıymeti yoktur. Bu anlayışa göre terakkinin tek yolu tamamen Batı'ya benzemek, orada ne bulursak alıp hiçbir elekten geçirmeden tatbik etmektir. Akif ne diyor? 'Alınız ilmini garbın, alınız sanatını, veriniz hem de mesainize son süratinizi' diyor. 'Onların olumsuzluklarını alın' demiyor, 'İlmini, sanatını alın' diyor. 'Mesainize de son süratini verin' diyor.' şeklinde konuştu.

'Eski Türkiye manzaralarına büyük ölçüde son verdik'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Hiç şüphesiz Türkiye, diğer alanlarla birlikte eğitimde de 13 yıl öncesiyle karşılaştırılamayacak bir yerde. Bu millete yakışmayan o eski Türkiye manzaralarına büyük ölçüde son verdik.' dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Okul öncesinden, ilk, orta, lise düzeyine, üniversitelere kadar artık bambaşka bir Türkiye var. Genç kızlarımız üniversiteye gittiklerinde, ikna odalarının kapılarında kendilerini bekleyen mürebbiyelerle değil, kendilerini güler yüzle karşılayan üniversite hocalarıyla karşılaşıyor. Ancak biz bunları da yeterli görmüyoruz. Yeni Türkiye'yi inşa etmek için öz güveni yüksek, kendi medeniyet değerleriyle barışık, potansiyelinin farkında bir nesil yetiştirmek zorundayız. Eğitim sistemimizi, çocuklarımıza öz güven duygusu kazandıracak, atılım ruhu aşılayacak, pergelin bir ayağını değerlerimize buraya sahip kılacak, diğer ayağıyla da tüm dünyayı Mevlana'nın dediği gibi dolaşacak şekilde yeniden ele almalıyız. Bu çerçevede başlatılan çalışmalar olduğunu biliyorum. Bunları süratle hayata geçirip, yeni ufuklara yol almaya başlamalıyız. Ne Batı'yı bilen ne de Doğu'yu özümsemiş, parçalanmış karakterler değil, yerinin, yurdunun, kültürünün farkında nesiller yetiştirmeyi hedeflemeliyiz.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Eğitim öğretim sistemimizin hedefi, sadece kariyer yapmaya veya sınav geçmeye odaklı bireyler yerine, aklıselim, kalbiselim, zevkiselim sahibi bir nesil yetiştirmek olmalıdır. Bunun için de sistemin kadim değerlerimizi merkeze alan bir anlayışla, ilim, irfani hikmet esasları üzerine yeniden inşa edilmesi şarttır. İçinde bulunduğumuz dönem bu tür radikal adımları atabileceğimiz mümbit bir dönemdir. Allah'a hamdolsun Türkiye böyle bir sistemi inşa edecek birikime, imkana, kaynağa şu an fazlasıyla sahiptir' dedi.


Kaynak: AA

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat