AYDIN
Eski KKTC Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, 'Güney'de başkanlık sistemi olduğu için onlar bize karşı üstünlük sağlıyor.' dedi.
Talat, Adnan Menderes Üniversitesinde Genç Liderler Topluluğu tarafından düzenlenen 'Kıbrıs Sorunu' konferansına konuşmacı olarak katıldı. Talat, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda alınan mesafeyi ve devam eden çözüm arayışlarını anlatıp, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
KKTC'de seçim barajının yüzde 5, Türkiye'de ise yüzde 10 olduğunu anımsatan Talat, şöyle konuştu:
'Biz 2005'de 45,5 oy aldık, mecburen koalisyona gittik. AK Parti yüzde 35 oy aldı tek başına hükumet kurdu bir yıl önce. Yani sistemlerimiz farklı olduğu için Türkiye'de daha istikrarlı hükümetler kurulabiliyor. İşin kötü tarafı Güney'de başkanlık sistemi olduğu için onlar bize karşı üstünlük sağlıyor. Biz de kendi içimizde tartışacağız. Bunu tartışmamız lazım. Zaten olası bir çözümde iki tarafta da aynı sistem olacak, onu anlaştık. Biz Rum tarafını da düşünmek zorundayız. Bizim tartışmamızın Türkiye ile bir ilgisi yok tabii. Benim partimin eski bir kararı var, 'başkanlık sistemine karşıdır' diye. Dolayısıyla bunların yeniden ele alınması gerekiyor.'
'Enerji kaynakları, Türkiye ve Yunanistan'ın yakınlaşması çözüm sürecine yardımcı olacaktır'
Talat, bir öğrencinin, 'Enerji kaynakları, Rum tarafının yaşadığı ekonomik sıkıntılardan çıkışı için çözüm sürecine katkı sağlar mı?' sorusu üzerine, Rumların doğal gaz kaynaklarının ortaya çıkması üzerine bunun Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlanabileceğini gördüklerini ve bu gelişmelerin Rum tarafındaki havayı değiştirdiğini anlattı.
Rum tarafının Kıbrıs adasında çözümün bulunmasıyla ekonomisinin rahatlayacağını bildiğini anlatan Talat, 'Bu şekilde çökmüş olan ekonomilerini ayağa kaldırabilecekler, yabancı yatırımcı çekebilecekler. O yüzden şartlar değişti. Enerji kaynakları, Türkiye ve Yunanistan'ın yakınlaşması çözüm sürecine yardımcı olacaktır. Bugün çözüm süreci müzakerelerini yöneten Cumhurbaşkanlığıdır ama hükumet de tabii etkiler. Hükumet krizinin çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum, bugün yarın hükumet kurulur diye düşünüyorum ya da erken seçime doğru sürüklenir öyle görünüyor. Bizde ciddi bir yapısal sorun var. 5 yılda bir seçim yapılır 20 yılda 18 hükumet kuruldu. Bu kaldırılabilecek bir yük değil. Tabii bunu kendi siyasetimizin çözmesi lazım.' dedi.
Muhabir: Fatih Doğan
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...