Aralarında Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurten Filiz Ak'ın da bulunduğu bir grup astrofizikçinin, evrenin şimdiye kadar keşfedilmiş en hızlı rüzgarlarını bir süper kütleli kara deliğin etrafında gözlemlediği bildirildi.
ERÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, bilim insanları tarafından bir kara delik etrafında keşfedilen bu rüzgarların hızı saatte 200 milyon kilometreden daha fazla. Dünya üzerinde şimdiye kadar görülmüş en güçlü kasırgaların en yüksek hızı saatte 300 kilometreye ulaşıyor. Kara delikler etrafında keşfedilen bu rüzgarların hızı ise bunun yaklaşık 1 milyon katı.
ABD'de bulunan 'Sloan Digital Sky Survey' teleskobu ile Hawaii ve Şili'de bulunan 'Gemini' ikiz teleskoplarından alınan morötesi ışınımları inceleyen ekip, süper kütleli kara delikleri araştırmak için onların etrafındaki rüzgarların dinamiğini inceliyor. Evrenin bilinen en parlak cisimleri olan bu süper kütleli kara delikler, etrafındaki maddelerle beraber 'kuazar' olarak isimlendiriliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Yrd. Doç. Dr. Nurten Filiz Ak, şunları kaydetti:
'Bu kara delikler güneşin kütlesinden birkaç milyar kat daha büyük bir kütleye sahipler. Etraflarındaki, yeterince yakında bulunan her şeyi yutabiliyorlar. Kuazarlar da etraflarındaki maddeleri yutarken güçlü rüzgarlar oluşuyor ve bu rüzgarlar sayesinde maddenin bir kısmını etrafa saçıyorlar. Yeni oluşan rüzgarın hızı yaklaşık saatte 140 milyon kilometre.'
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...