Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'Sadece ürün ihraç etmeyeceğiz, bilgiyi de ihraç edeceğiz. Ar-Ge ve tasarımı burada yapacağız, gerekirse lisans hakkını ikinci taraflara vereceğiz ve adeta fikri mülkiyet ihracatı yapacağız.' dedi.
Işık, Ford Otosan'ın Eskişehir'in İnönü Tesisleri'nde ürettiği Ford Ecotorq Motoru Seri Üretime Geçiş Töreni'nde yaptığı konuşmasına ocak ayında vefat eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'u anarak başladı.
Ford'un yeni nesil motoru Ecotorq'un seri üretimine başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Işık, şunları kaydetti:
'Ford'un küresel ağında 'ağır ticari dizel motor' çalışması sadece Ford Otosan'da yapılıyor. Ford Otosan, 3 kıtada toplam 60 ülkenin kamyon özelinde satış, organizasyon ve distribütör atama haklarına sahip. Ford Otosan, bu yeni motoru geliştirmek için 100 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Bu proje kapsamında 36'sı yurt dışı olmak üzere toplam 69 patent başvurusu yapıldı.
Ülkemizde geliştirilen Ecotorq motorların, yapılan bir lisans anlaşmasıyla, dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin'de, JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere üretileceğini öğrendim. Yine kamyonların şasi, kabin ve parçalarının teknolojisine ilişkin aynı firmayla bir lisans anlaşması daha imzalanmış durumda. İşte bizim Türkiye'de ulaşmak istediğimiz seviye aslında böyle bir seviyedir. Sadece ürün ihraç etmeyeceğiz, bilgiyi de ihraç edeceğiz. Ar-Ge ve tasarımı burada yapacağız, gerekirse lisans hakkını ikinci taraflara vereceğiz ve adeta fikri mülkiyet ihracatı yapacağız.'
Bakan Işık, 14 önemli eylemden oluşan Otomotiv Strateji Belgesi'ni artık son aşamaya getirdiklerini belirterek, 'Önümüzdeki günlerde, bu belgeyi Resmi Gazete'de yayımlanması için Başbakanlığa göndereceğiz. Bursa'da kuracağımız otomotiv test merkezi için 54 milyon lira harcama yaparak kamulaştırmayı tamamladık. Fren test pistinin proje ihalesini sonuçlandırdık, yıl içinde yapım ihalesine de çıkacağız.' diye konuştu.
Otomotiv sektöründe Ar-Ge çalışmalarının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti:
'Ülkemizde kurulu 254 Ar-Ge merkezinin 56'sı yan sanayi ve 15'i de ana sanayi olmak üzere 71 tanesi otomotiv sektöründe faaliyet gösteriyor. Dikkatinizi çekiyorum, sadece Ford Otosan'ın 3 adet Ar-Ge merkezi bulunuyor. Hayata geçirdiğimiz Ar-Ge Reform Paketi ile hem bu Ar-Ge merkezlerinin etkinliklerini daha da artırmalarını hem de çok sayıda yeni Ar-Ge merkezi kurulmasını hedefliyoruz. Ar-Ge Reform Paketi'yle ilgili ikincil mevzuat çalışmalarımızı da inşallah en kısa sürede tamamlayacağız. Çok kapsamlı bir Üretim Reform Paketi üzerinde de çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü ifade etmek istiyorum.
Bu yıl ilk etabını faaliyete geçireceğimiz Bilişim Vadisi'nde yer tahsislerine başladık. Şu hususun altını çizmek istiyorum, Bilişim Vadisi, sadece yazılım, elektronik, bilgi teknolojileri gibi sektörler için kurulmuyor. Bilişim Vadisi, tüm sektörler için, tüm ekonomik faaliyetlerimizi geliştirmek için kuruluyor. Zira artık yazılım ve elektronik, bütün sektörlerin kalbinde yer alıyor. Mesela 2030 yılında, bir aracın maliyetinin yarısını otomotiv elektroniği oluşturacak.'
Bakan Işık, otomotiv sektöründe gerçekleştirecekleri en önemli çalışmalardan birinin de sektörle birlikte Motor Mükemmeliyet Merkezi'ni kurmak olacağını anlattı.
Otomotiv endüstrisinde yerlilik oranını artırmak için, motor ve aktarma organlarını üretmenin büyük önem taşıdığına değinen Işık, şunları kaydetti:
'Türkiye'de motor üreten firmalarımız, ürettikleri motorları genellikle kendi araçlarında kullanıyor, ölçek ekonomisinden uzak bir üretim yapıyor. Bu nedenle, maliyetler artıyor, üretim hacmi ve satışlar düşük seviyede kalıyor ve yüksek maliyetli Ar-Ge yapmak mümkün olmuyor. Geçtiğimiz yıl, otomotiv yan sanayinin toplam ihracatı 8,6 milyar dolar iken motor ihracatımızın sadece 222 milyon seviyesinde kalması tabloyu ortaya koyuyor. Motor Mükemmeliyet Merkezi'nde yapılacak çalışmalarla, motor ve aktarma organı üretme kabiliyetimizi artıracağız.
Yakıt sistemi, silindir, biyel, krank, elektronik sistemler ve şanzıman gibi parçaların tasarlanması için gerekli test ihtiyaçlarını bu merkezde karşılayacağız. Motor Mükemmeliyet Merkezinde, bir motorun tasarımından prototip üretimine kadar yapılması gereken tüm testler yapılabilecek. İnşallah bu yıl içinde bu tesisimizin temelini atmayı ve hızlı bir şekilde faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.'
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...