'Türkler için değil, tüm Müslümanlar için değerli bir yapı'

Dünya 3 Nisan 2016 19:57
Videoyu Aç 'Türkler için değil, tüm Müslümanlar için değerli bir yapı'
A
a

FIBA Avrupa Başkanı Demirel, Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi hakkında, "Burası sadece Türkler için değil, tüm Müslümanlar için çok değerli bir yapı." dedi.

WASHINGTON

ABD'nin başkenti Washington'a yarım saatlik mesafede Maryland eyaletinde bulunan Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'nin resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.

Merkeze ABD'nin farklı eyaletlerinden olduğu kadar Türkiye'den de çok sayıda konuk katıldı.

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Avrupa Başkanı Turgay Demirel, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, “Amerika'da böyle bir eserin meydana getirilmesine, bu komple eserin inşa edilmesine vesile olanları öncelikle tebrik ediyorum.” dedi.

ABD'ye böyle büyük bir caminin değer katacağını ifade eden Demirel, merkezin sadece Türkler için değil, tüm Müslümanlar için çok değerli bir yapı olduğuna dikkati çekti.

Sancar: Süleymaniye ve Sultanahmet camilerini hatırlattı

Nobel Kimya Ödülü sahibi bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar da merkezin kendisine Süleymaniye ve Sultanahmet camilerini hatırlattığını kaydederek, 'Burası, Amerika'daki Türklerin varlığını temsil eden bir yapıdır.' dedi.

Türk geleneğinde külliyelerin olduğuna ve Selçuklu'dan Osmanlı'ya ve Cumhuriyet'e kadar bu geleneğin ABD'de de yaşatıldığına dikkati çeken Sancar, 'Bu merkez Türkiye'nin Amerika'daki uzantısıdır.' şeklinde konuştu.

'Önemli olan bu mekanın içini ruhla doldurmaktır'

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç da “Böyle bir yapının ortaya çıkmasına vesile olanlardan Allah razı olsun” dedi.

Caminin mimarı Muharrem Hilmi Şenalp'in alanında çok başarılı bir mimar olduğunu ifade eden Kılıç, “Caminin iç tezyinatı çok güzel. Mekansal olarak baktığınızda her şey mükemmel.” dedi.

Mekanların, oranın içindeki insanlarla değer ve canlılık kazandığını belirten Kılıç, esas bundan sonra yeni bir amacın olduğuna işaret ederek, “Burası açıldı, artık bundan sonra önemli olan bu mekanın içini ruhla doldurmaktır.” şeklinde konuştu. Bu ruhun Anadolu İslamında bulunduğuna dikkati çeken Kılıç, “Anadolu İslamına nefes veren bilgeleri, Mevlana'yı, Hacı Bektaş-ı Veli'yi ve Yunus Emre'yi burada okutup yaşatabilirsek bu Amerikan toplumu için de çok faydalı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hakan Çopur

Kaynak: AA

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat