Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Gerede Meslek Yüksekokulu (MYO) öğretim görevlileri, öğrencilerin eğitimi için gerekli olan CNC olarak bilinen 'Bilgisayarlı Nümerik Kontrol' tezgahını kendi imkanlarıyla yaptı.
Makine Resim Konstrüksiyon Programı Öğretim Görevlisi Hasan Durgut ve okuldaki diğer öğretim görevlileri, eğitim amaçlı kullanılmak üzere 1,5 metreye 2 metre boyutlarında CNC tezgahı yapmak için çalışma başlattı.
Boyutlarına ve kullanılan malzemeye göre piyasada 60 ila 100 bin lira arasında satılan eğitim aracını kendi imkanlarıyla yaklaşık 4 ayda üreten öğretim görevlileri, CNC tezgahını 12 bin liraya mal etti.
Durgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır bilgisayar üzerinde yaptıkları ürünlerin modellerini oluşturamadıklarını, bu nedenle CNC tezgahına gerek duyduklarını anlatarak bu tezgah sayesinde öğrencilerin bilgisayar üzerinde tasarladığı ürünleri üretme imkanı bulduğunu söyledi.
Bölümlerinde, bilgisayar destekli tasarım, makine tasarımı ve bilgisayar destekli üretim dersleri olmasına rağmen yıllardır bu derslerde yapılan uygulamaların hayata geçirilemediğini belirten Durgut, artık öğrencilerin yaptığı çizimleri gerçek anlamda görebildiğini dile getirdi.
Bu tezgahların piyasadan temininin okulun bütçesini aştığına dikkati çeken Durgut, almayı birkaç kere denediklerini fakat başarılı olamadıklarını vurguladı.
Kendi imkanlarıyla piyasa fiyatının yarısından daha ucuza mal ettikleri CNC tezgahını kullanmaya başladıklarını aktaran Durgut, 'Diğer üniversitelerden veya yüksek okullardan bir talep gelirse onlar için de böyle bir eğitim aracı yapabiliriz.' dedi.
Sanayinin birçok alanında kullanılan CNC tezgahları, bilgisayar üzerinde bulunan uygulama programlarında hazırlanan projeleri, metal, plastik ve ahşap gibi malzemelere aktaran ve bunlara şekil veren bir makine. CNC tezgahları, bilgisayar üzerinde hazırlanan makine parçaları, kalıplar ve ihtiyaç duyulan malzemelerin sıfır hata ile üretilmesine imkan sağlıyor. Bu tezgahlar çalışması ve parça üretimi sırasında operatör müdahalesi bulunmadığı için hem operatör hataları minimize ediliyor hem de maksimum iş güvenliği sağlanıyor.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...