“Yeni Türkiye ve ileri demokrasi” anlayışı hızla devam ediyor: İETT’de 15-20 yıldır çalışan çoğunluğu kalifiye eleman olan ve 4857 sayılı İş Kanuna göre nakil ve tayin hakkı bulunmayan 700 emekçi sürgün edildi
İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Seyit Ali Aydoğmuş hazırladığı yazılı soru önergesini İBB Meclisinde sözlü okuyarak, İETT’de özelleştirme ve taşeronlaşma sonucunda 15-20 yıldır İETT’nin 9 garajından çalışan ve birçoğu kalifiye eleman olan 700’e çalışanın sürgün durumlarını İBB Meclis gündemine taşıdı. Önergesinde; 4857 sayılı iş kanununyer alan “Nakil ve tayin hakkı bulunmayan personel” ibaresi kanununun hiçe sayıldığını söyleyen CHP’li Aydoğmuş, “Bir kararnameden yararlanarak çalışanların oluru ve herhangi bir talebi gözetilmeden keyfi biçimde dağıtılmak istenmektedir. Hâlbuki bu tür durumlarda iş kanunun amir hükmü derki “İşçi herhangi bir unvan veya işyeri değişikliği halinde yazılı talebi alınır” denmesine karşın bu gün bu saate kadar hiçbir işçiden bu tür bir talep dilekçesi alınmamıştır” sözlerine yer vererek İBB Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sordu: “Bu işlemin yüklenici firma MARSEL Makine’ye ayrıcalık sağlamak olduğuna dair iddialar bulunmaktadır. Bu iddialar doğrumudur? Bu dağıtım yapılmadan önce sendika, temsilciler ve işçiler ile istişare yapılmış mıdır?
Rızaları alınmış mıdır? Çalışanların bu işlemden doğacak ailevi ve çalışma hayatına ilişkin mağduriyetlerini gidermek için ne yapmayı düşünüyorsunuz? En az 15-20 yıldır kalifiye eleman olarak çalışan bu emekçileri başka işyerlerinde vasıfsız eleman olarak mı, yoksa meslekleriyle ilgili mi değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2015 yılı Ocak ayı toplantılarında Bahçelievler Belediyesi ve İBB Meclisinin CHP’li Üyesi Seyit Ali Aydoğmuş’un hazırladığı ve İBB Meclis Başkanlığına sunduğu ve oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen yazılı soru önergesi:
İBB MECLİS BAŞKANLIĞINA
İstanbul halkının bildiği bir şey var. İETT kentimizin hem tarihi, hem nostaljik olarak hem de İstanbul halkına hizmet açısından biliriz ki en gözde kuruluşlarından biridir. Taki bu yönetim göreve gelene kadar.Zira diğer tüm iştiraklerimizde olduğu gibi İETT de özelleştirme ve taşeronlaşma gazabından kendisini kurtaramayan bir kuruluş haline geldi. Şimdi ise bu taşeron çalıştırma anlayışından doğru en az 15-20 yıldır İETT’nin 9 garajından çalışan birçoğu kalifiye eleman olan 700’e yakın işçiyi 4857 sayılı iş kanunun, “Nakil ve tayin hakkı bulunmayan personel” için kadro ve ünvan durumuna bakılmaksızın 11 Eylül 2014 tarihli resmi gazetenin 29116 (mükerrer) sayılı baskısında yayınlanan 6552 sayılı kanun ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnameler de değişiklik yapılması suretiyle, sanki sadece İETT işçilerine özel çıkartılmıştır.
Bir kararnameden yararlanarak çalışanların oluru ve herhangi bir talebi gözetilmeden keyfi biçimde dağıtılmak istenmektedir. Hâlbuki bu tür durumlarda iş kanunun amir hükmü derki “İşçi herhangi bir unvan veya işyeri değişikliği halinde yazılı talebi alınır” denmesine karşın bu gün bu saate kadar hiçbir işçiden bu tür bir talep dilekçesi alınmamıştır. Bundan hareketle;
1- Bu işlemin yüklenici firma MARSEL Makine’ye ayrıcalık sağlamak olduğuna dair iddialar bulunmaktadır. Bu iddialar doğrumudur?
2- Bu dağıtım yapılmadan önce sendika, temsilciler ve işçiler ile istişare yapılmışmıdır. Rızaları alınmış mıdır?
3- Çalışanların bu işlemden doğacak ailevi ve çalışma hayatına ilişkin mağduriyetlerini gidermek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
4- En az 15-20 yıldır kalifiye eleman olarak çalışan bu arkadaşları başka işyerlerinde vasıfsız eleman olarak mı yoksa meslekleriyle ilgili değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?
Bu sorularımızın Başkanlık makamına havalesini bilgilerinize arz ederim. İBB MECLİS ÜYESİ Seyit Ali AYDOĞMUŞ