Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi veren Binali Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Ağustos ayında açılacağını söyledi.
Katıldığı bir televizyon programında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının projeleri hakkında bilgiler veren Bakan Yıldırım, Kanal İstanbul Projesi’nin çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü, uzmanlar tarafından yapılan çalışmalar sonucu sit bölgeleri konusunda tereddütler doğduğunu, bu nedenle güzergâh konusunun yeniden ele alınacağını kaydetti.
“Kanal İstanbul Projesi bizim çılgın projemiz”
Açıklamasında, “Kanal İstanbul Projesi bizim çılgın projemiz, büyük bir proje, dolayısıyla bu projeye mecburen hız vermemiz gerekiyor” diyen Bakan Yıldırım, “Son zamanlarda projede hiçbir aksaklık yaşanmaması için hazırlıklarımızı çok titiz yapıyoruz. Bir kere kanal güzergâhındaki jeolojik yapılar var. Doğal sitler, tarihi sit alanları, yer altı su kaynakları, meraları dikkate aldığımızda, uzmanların yaptığı çalışmalarda sit bölgeleri için bazı tereddütleri oluştu. Bu yüzden de güzergâh konusunu yeni baştan ele almak ihtiyacı doğdu. Ben vatandaşlarımızın bu konuda çok aceleci davranmasını istemiyorum, bir hayal kırıklığı yaşamasınlar. ‘Şuraya kanal yapılacak, buraya hücum edelim’ falan diye düşünmesinler. Sonra bizi suçlamasınlar, bizim henüz ilan ettiğimiz bir güzergâh yok. Bir takım güzergâhlar havada uçuşuyor. Ne zaman ki ben çıkar derim, ‘güzergâhımız budur’, bağlayıcı olan bizim için o güzergahtır” ifadelerini kullandı.
Üçüncü köprü Ağustos ayında açılacak
Çalışmalarına devam edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Ağustos ayında yollarıyla beraber açılacağı müjdesini de veren Bakan Yıldırım, “İzmir’den İstanbul’a körfez köprüsü, dünyanın 4. büyük köprüsü nisan sonunda hazır olacak. Bursa’ya kadar, Gemlik’e kadar açılacak, yıl sonu Bursa’ya erişecek. 2018’de de Manisa-Bursa arası açılacak, Manisa-İzmir arası da bu yıl sonu açılacak. Avrasya Tüneli bu sene sonu bitiyor. Sarayburnu’ndan giriyor, Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin önünden çıkıyor. 3 katlı tünelin de ön hazırlık çalışmaları başladı. Bu büyük bir proje; 17 metre çapı var, hem metro geçecek, hem otomobiller geçecek, hepsi bir arada. Bunun ihalesi hemen olmaz. Çünkü boğazı geçeceği için önce onun güzergah etütleri yapılacak, geçeceği zeminin kayalık olması lazım, çok geniş sondajlar yapılacak. Karada ve denizde istasyon yerlerinin sondajı yapılacak, jeolojik etütler yapılacak. Bu 2 sene sürecek. 2 sene sonra bunun güzergahı ortaya çıkacak, ondan sonra ihale süreci başlayacak. İki köprü arasında köprüye giden yollarla, Asya ve Avrupa yakasındaki raylı sistemleri birleştiren bir yapı. Bir yandan ikinci köprüye kara trafiği alıp verecek, bir yandan da birinci köprüden sonraki metro hatlarına bağlantı yapacak. Yani hem raylı sistemin hem de karayolunun entegrasyonu” dedi.