Savunma sanayinde yerlileşme çalışmaları kapsamında, Tekirdağ’da düzenlenen 'Trakya Savunma Havacılık ve Uzay Sistemleri Alt Sanayi Yerlileştirme Zirvesi'ne katılan ve burada İHA muhabirine açıklamalarda bulunan ASELSAN Tedarik Zinciri Yönetim Müdürü Ali Rıza Kılıç, ASELSAN’ın günden güne büyüdüğünü ve büyürken de sadece kendi kaynaklarıyla değil, Türkiye’nin her yerindeki sanayiyle büyümeyi hedefleyen bir şirket olduğunu söyledi.
Kılıç, “ASELSAN’ın yurt içinde farklı bölgelere, farklı şehirlere yayılmış birçok yan sanayi firması var ve bunların büyük çoğunluğu KOBİ niteliğinde. ASELSAN, strateji olarak yan sanayi firmalarıyla beraber kendini geliştirmeyi hedeflemiş bir şirket. Dolayısıyla yan sanayiye verdiği işle, yan sanayi firmalarımızın teknolojik gelişimlerine paralel olarak günden güne artıyor. Bu hedefimizi de aynı şekilde devam ettirmeyi düşünüyoruz. ASELSAN, stratejik öneminin farkında. 5 bin çalışanıyla, bunların çoğu mühendis. AR-GE’ye verdiği önemle, üniversitelerle yaptığı işbirlikleriyle, Türkiye’ye özgü ürünler kazandırmak ve Türkiye’nin savunma sanayi anlamında yurtdışına olan bağımlılığını en aza indirebilmek için çalışmalarına büyük bir kararlılıkla, güven veren teknoloji ilkesiyle çalışmalarına devam edecektir” dedi.
ASELSAN’ın 1975 yılında Kıbrıs ambargosundan dolayı yurt dışına olan bağımlılığın azaltılması için Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından, halkın bağışlarıyla kurulduğunu hatırlatan Kılıç, “ASELSAN 1975 yılında kuruldu. Kurulduğu yıldan bu yana, bu sene 2015 yılında 40’ıncı yılımızı tamamladık ve 40 yılda geldiğimiz nokta, bir apartman dairesinden 5 bin çalışanlı bir fabrikaya dönüşmüş durumdayız. Oldukça önemli mesafeler kat ettik” diye konuştu.
Merkezlerinin Ankara olduğunu belirten Kılıç, “Ankara’da 3 ayrı tesisimiz var. Bir tanesini geçen sene açtık. Gölbaşı’nda radar üzerine kurulmuş bir fabrika. Onun dışında yine Ankara’da mikro güdümlü elektrooptik ürünler üzerine kurulmuş bir fabrikamız var. Bir de merkezimiz olan, Ankara Macunköy’de hem haberleşme cihazlarımızın üretildiği hem savunma sistem teknolojileri grubumuzun faaliyetlerini sürdürdüğü hem de ulaştırma, güvenlik gibi sivil alanlara girdiğimiz faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz bir fabrika var. Ayrıca ODTÜ Teknokent’te bir tasarım bölümümüz var. Bunun dışında yurt içinde birtakım iştiraklerimiz var. Bu sene hem Sivas’ta bir fabrika açıyoruz. Sivas’taki yerel girişimle birlikte, yüzde 50 ortaklıkla, tamamen hassas optik üzerine kurulu bir fabrika açıyoruz. Bu sene Bilkent Üniversitesi ile Türkiye’nin ilk çip fabrikasını hayata geçireceğiz. Bunun dışında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Arıkent’te elektronik tasarım şirketimiz var" ifadelerini kaydetti.
Yurt dışında da yatırımları olduğuna değinen Kılıç, “Yurt dışında Kazakistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde ortak girişimle kurduğumuz fabrikalar var. Burada ortağımız, o yörelerin, ülkelerin kendi devlet ya da özel teşebbüsleri ile ortaklık yapıp fabrikalar kuruyoruz. Suudi Arabistan’da da kurma planlarımız var. Dolayısıyla hem yurt içinde hem yurt dışında ürünlerimize, ASELSAN markasına olan ilginin giderek arttığını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Son olarak ‘KORAL’ adlı yerli savunma sistemi hakkında bilgiler veren Kılıç, “KORAL projesi, bizim sınır güvenliğine yönelik olarak geliştirdiğimiz bir proje ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize teslim ettik. Sayısı da artırılarak sınırımızın bütün sıkıntılı yerlerinde kullanıma alacağımız bir proje. Bu proje ile düşman tehditlerinin bertaraf edilmesi, karıştırılması hedef saptırılması gibi birtakım kazanımlar elde etmeyi planlıyoruz. Önemsediğimiz 1 proje. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de başarıyla kullanacağını düşündüğümüz bir proje" diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak: IHA
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...