TUNUS
İslami Mağrip El Kaidesi (AQMI), son dönemde Kuzey Afrika'da güvenlik önlemlerinin artırılmasıyla, yasa dışı ticaret ve savunma mekanizmalarının zayıf olduğu iddia edilen Batı Afrika ülkelerini hedef almaya başladı.
Cezayir'de Davet ve Savaş için Selefi Grubu'nun (GSPN) Devlet Başkanı Abdelaziz Bouteflika'nın, ulusal uzlaşma kapsamında silah bırakmayı teklif etmesine rağmen Ocak 2006'da silahsızlanmayı reddederek El Kaide'ye bağlanıp 'İslami Mağrip El Kaidesi' ismini alan örgüt, o dönemde ana karargah olarak Cezayir'in güneyini ve Kabylie bölgesini kullanıyordu. Ancak son dönemde Cezayir ve Tunus hükümetlerinin güvenlik tedbirlerini arttırmasıyla kurulduğu bölgede etkisini yitirmeye başlayan AQMI, eylemlerini ve varlığını Sahel bölgesi, Batı Afrika ve Gine Körfezi'ne taşımaya çalışıyor.
Senegal'in başkenti Dakar'daki Cheikh Anta Diop Üniversitesi Sahel bölgesi uzmanı Djiby Diakhate, AQMI'nin Batı Afrika'ya uzanmasına yol açan başlıca nedenleri AA muhabirine anlattı.
Diakhate, örgütün Kuzey Afrika'da zayıfladığını, bunun kanıtının ise Tunus'taki kolu Ukbe bin Nafi'nin en son geçen yaz ülkedeki Bouchabka bölgesinde düzenlediği saldırıda istediği sonucu alamaması olduğunu söyledi.
Diakhate, AQMI'nin Cezayir, Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan ve Yeşil Burun'u kapsayan yaklaşık 3 milyon kilometrekare büyüklüğündeki, çeşitli etnik gruplara ev sahipliği yapan Afrika'nın Sahel bölgesinde etkili olmak istediği için Batı Afrika'ya kaydığını belirtti.
Örgütün, Afrika'nın bu bölgesinde bulunan çeşitli etnik grupları rahatlıkla bünyesine katabileceğini düşündüğü için Batı Afrika'yı seçtiğini söyleyen Diakhate, Sahel'deki devletlerin bölgede Peul etnik grubuna bağlı vatandaşlarını çoğu zaman gözardı ettiğini, bu durumun AQMI'nin grupları 'kolay lokma' olarak görmesine sebep olduğunu dile getirdi.
Muhabir: Gülbahar Sayım
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...