Arnavutköy Belediyesi, tüm müdürlükleri ile yeni yönetim ve yaşam merkezine taşındıktan sonra boşa çıkan hizmet binalarını en iyi şekilde değerlendirmeye başladı. Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı’nın talimatıyla kurulan Yaşlı ve Engelli Merkezi ile Sosyal Market yıllarca hizmet verdiği binalarından ayrılarak, Taşoluk’ta yer alan merkeze taşındı. Uzun süre Arnavutköy Belediyesi Ek Hizmet Binası olarak kullanılan bina yenilenerek, AYEM ve ASYAM’a teslim edildi.
İyiliği Adı; AYEM ve ASYAM
Arnavutköy Belediyesi Yaşlı ve Engelli Gündüz Bakım ve Eğitim Merkezi, yaşlı ve engeli vatandaşların her zaman yanında olup; güler yüzlü personelleriyle de yaşlı ve engelli vatandaşlara, aile sıcaklığında bir ortam sağlıyor. Toplumsal dayanışmanın önemli göstergelerinden birini sergileyen Yaşlı ve Engelli Gündüz Bakım ve Eğitim Merkezi çalışanları, yaşlı ve engelli vatandaşların karşılaşabilecekleri tüm sorunların üstesinden gelebilmeleri için elinden geleni yapıyor.
Paranın geçmediği market ASYAM’dan her ay ihtiyaç sahibi 3.000 kişi faydalanıyor. Yeni raf düzeni ve güncellenen ürünleri ile hizmet kalitesini artıran ASYAM, özel servis aracı ile vatandaşların evlerine kadar ulaşması için kolaylık sağlıyor.
Hizmette Sınır Yok
Arnavutköy Belediyesi, kuruluşundan itibaren, sosyal belediyecilik anlayışını sergilemiş ve 2009 yılı Eylül ayı içerisinde engelli ve yaşlı vatandaşlarla birlikte ailelerinin de hizmet alabileceği Yaşlı ve Engelli Koordinasyon Merkezi’ni kurup faaliyetlerine başladı. AYEM, başlangıcından bugüne kadar 6 bin engelli ve yaşlı vatandaşa otomasyon altyapısında kayıt altına alınarak, engelli bireye ekonomik ve sosyal bağımsızlık kazandırmayı amaçladı.
Yasal Sosyal Servis Hizmetleri
Yaşlı ve Engelli Koordinasyon Merkezi sosyal servisinde; konu alanında eğitim almış deneyimli uzman personellerce, engelli ve yaşlı bireylere, sorunların tespiti ve yasal hakları çerçevesinde çözüm üretilmesinde her türlü destek sağlıyor. Bu kapsamda, engelli bireylere sağlık durum raporlarının çıkarılması, malulen emeklilik, 2022 sayılı kanun kapsamında engelli ve yaşlı aylığı bağlanması, bakım ve huzur evlerine yerleştirme gibi birçok konuda yönlendirme ve destek hizmetleri veriyor. Diğer yandan, engelli ve yaşlı bireylerin evde bakım destek aylığı inceleme ve değerlendirme işlemleri de sosyal hizmet birimlerinden yürütülüyor. Valilik ve İl Müdürlüğü onayı ile uzman personellerce değerlendirme ve inceleme heyet yetkisi verilmesi sebebiyle birçok vatandaşın talepleri çok kısa bir sürede karşılanıyor.
Meslek Eğitim Kursları
Engelli bireylerin istihdam konusunda yaşadıkları sorunların en başında gelen sebebi, biraylerin mesleki formasyon sahibi olmamasıdır. Bu sebeple AYEM, engelli bireylere yönelik mesleki eğitim kursları düzenleniyor. Halk Eğitim Merkezi, İŞKUR, İSMEK, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Avrupa Birliği destek ve işbirlikleri ile yürütülen mesleki çalışmalar kapsamında bu güne kadar; bilgisayarlı ön muhasebe, muhasebe uzman, yardımcılığı, santral operatörlüğü, temel bilgisayar eğitimi, büro yönetimi ve asistanlık, pazarlama, girişimcilik, engelli kamu personeli sınavlarına hazırlık, cilt ve yüz bakım uzmanlığı, ahşap boyama, takı tasarımı, okuma yazma ve hasta bakım kurslarında vatandaşlar faydalandı.
İstihdam Destek Hizmetleri
Meslek Eğitim kursunda eğitim gören engelli vatandaşlar içerisinde çalışabilecek düzeyde olan ve istihdam için müracaat eden vatandaşlar ; İŞKUR, ABİM ve AYEM işbirliği ile bölgedeki işverenler ve sanayicilerle iletişime geçilerek, bu iş yerlerinde engelli istihdamı sağladı.
Evde Sağlık, Bakım Ve Temizlik Hizmetleri
AYEM bünyesinde, evinde yalnız yaşayan ya da evindeki yakınları tarafından bakımı yapılmakta güçlük çekilen yaşlı ve engelli vatandaşlara yönelik, Evde Sağlık ve Bakım Birimi oluşturuldu. 2013 yılından bu yana hizmet veren ünite, engelli ve yaşlı vatandaşlara evlerinde; ev temizliği, meşguliyet terapisi, kişisel bakım, tıbbi bakım destek hizmeti eğitimi, ulaşım gibi alanlarda hizmet veriyor.
Gündüz Bakim ve Eğitim Merkezi
Engelli ve yaşlılara yönelik bakım destek hizmetleri, sadece evde verilen hizmetlerle sınırlı tutmayan AYEM, bu bağlamda; yalnız yaşayan ya da yaşlı bakıcısının; cenaze, düğün, sağlık gibi sorunlarında yaşlı ve hastalarını bırakabileceği gündüz bakım evi uygulaması hayata geçirildi. Bu çalışma, İSTKA 2012 Küçük Ölçekli Mali Destek Programı kapsamında; Yarında Umut Var proje desteği kazanıldı. Ekim 2013 yılında faaliyete geçen merkezde, yaşlılar ve engelliler belli aralıklarda alınıp, gün boyu, kişisel bakımları, sağlık kontrolleri, beslenme desteği, psikolojik danışmanlık, sosyal danışmanlık, ulaşım hizmetlerden yararlandırıldı.
Medikal Malzeme Desteği
AYEM, yardımcı medikal cihaz ve sarf malzemesi temininde sorun yaşayan engelli ve yaşlı bireylerin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda da çalışmalar gerçekleştirdi. Bu bağlamda, engelli vatandaşların en çok ihtiyaç duydukları medikal malzeme akülü sandalye, tekerlekli sandalye, işitme cihazı ve tıbbi sarf malzemeleri Arnavutköy Belediyesi bütçesinden temin edilerek, vatandaşlara düzenli olarak dağıtıldı.
Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Servisi
Engelli ve yaşlı vatandaşlar ile aileleri arasında psikolojik destek ihtiyacı, toplumun diğer kesimlerine göre daha yüksek oranda. Bu sorunlar, bireylerin ekonomik ve sosyal yaşamda yerlerini almalarını olumsuz bir şekilde etkilemekte. Bu sebeple Arnavutköy Belediyesi danışmanlık ve rehberlik servisi tarafından aile içi iletişim, sosyal adaptasyon, psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti veriyor.
Özel Eğitim Ve Beceri Geliştirme Eğitimleri
Gündüz Bakım ve Eğitim Merkezi’nde engelli çocuklara yönelik beceri geliştirme sınıfı oluşturulup zihinsel ve öğrenme güçlüğü olan engellilerimiz bu merkezden hizmet alması sağlanmakta. Bunun yanında AYEM bünyesinde otizmli bireylere yönelik özel programlar da düzenlenmekte.
Engelli Ve Yaşlı Ailelerine Yönelik Eğitimler
Evde bakım maaşı bağlanan ailelerin birçoğunun engelli bakımı hususunda bilgi sahibi olmadıklarını tespit eden AYEM, bu kapsamda evde bakım maaşı alan, engelli ve yaşlı bakıcılarına yönelik hasta bakım hızlandırılmış kurs programı açıldı. Yaklaşık 2800 engelli bakıcısı bu hususta eğitim alması sağlandı
Ulaşım Hizmetleri
3 adet asansörlü hasta taşıma aracı ve 3 adet hasta nakil ambulansı ile hizmet veren AYEM, Asansörlü araçlardan bir tanesi İstanbul içerisine iki tanesi de Arnavutköy içerisine hizmet veriyor. Aynı şekilde üç ambulans ile de hem Arnavutköy hem de İstanbul içine çıkarak hastalara yardımcı olunuyor. Hastalar, AYEM personelleri tarafından ev adreslerinden alınarak, randevu aldıkları hastanelere bırakılıp, işlemleri bitene kadar bekleniyor.
Burada Para Geçmez
Arnavutköy Belediyesi, ihtiyaç sahiplerinin faydalanması için kurduğu Arnavutköy Sosyal Yardımlaşma Marketi (ASYAM), ilçede ikamet eden temel ihtiyaçlarını karşılayamayan veya hayatlarını sürdürmekte güçlük çeken dar gelirli, muhtaç, yoksul, kimsesiz, yaşlı, dul, engelli, hasta ve ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara hizmet veriyor. Kişiye özel verilen ASYAM Kartlarıyla her ay düzenli olarak yüklenen kredi limiti oranında ihtiyacı olan ürünü seçme ve alma hakkına sahip oluyor. Her ayın belirli dönemlerinde para yüklenen kart ile vatandaşlar ASYAM Marketten alışveriş yapabiliyor. Yaklaşık olarak 5 yıldır devam eden hizmette bugüne kadar ASYAM Kart için 2880 faydalanıyor.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...