Sağlık ve Medikal fuarı olan EXPOMED 2016’nın açılışına katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hastane acil servislerine gelen hastaların çoğunun acil vaka olmadığını belirterek, "Bize gelen acillerin yüzde 70 gerçek anlamda acil değil ama yüzde 30’luk gerçek acillerin de hizmet almasını engellediği için esas kaybeden gerçek acil hastalar oluyor" dedi.
Müezzinoğlu ayrıca, 2002 yılında 890 olan yoğun bakım yatağı sayısının şimdilerde ise 12 bine ulaştığını söyledi.
Tıbbı cihaz, medikal ekipman ve teknolojilerin sergilendiği EXPOMED 2016, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla açıldı. Medikal ürünlerin sergilendiği fuar alanın gezen Bakan Müezzinoğlu, ürünler hakkında bilgiler aldı. UMKE standının önüne gelen Bakan Müezzinoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“2002 YILINDA 890, ŞİMDİ İSE 12 BİN YOĞUN BAKIM YATAĞI VAR”
Türkiye’de yoğun bakım yataklarının sayısıyla ilgili sıkıntıların olmadığını dile getiren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Bizim yoğun bakım yataklarını planlı ve verimli olarak kullanmayla ilgili sıkıntılarımız var. Yeni doğan merkezlerinde olduğu gibi uzmanlarımızın yetersiz olmasından dolayı zaman zaman çektiğimiz sıkıntılarımız var. Belirli zamanlarda, hava değişiminin yaşandığı dönemlerde zaman zaman yoğun bakım yataklarıyla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Ama sorunumuz yoğun bakım yatak sorunu değil, sorunumuz yeni doğan uzman sayısı ya da yardımcı eleman sorunumuz var. Bu sıkıntıların hepsinin önümüzdeki bir iki yıl içerisinde aşmaya çalışacağız. 2002 yılında Türkiye’de sadece 890 yoğun bakım yatağı vardı. Şimdi ise Türkiye genelinde 12 bin yoğun bakım yatağı var” dedi.
“ACİLLERİN YÜZDE 70’İ GERÇEK ANLAMDA ACİL HASTA DEĞİL"
Hasta olan herkesin kendisini acil hasta olarak gördüğünü söyleyen Bakan Müezzinoğlu, “Hasta olan vatandaşlarımız kendilerini acil hasta niteliğine taşıyor, vatandaş ölçeğinde haklıdır. Ama tıbbi açıdan acil hastalar, kalp krizidir, beyin kanamasıdır gibi hastalıklar acildir. Ama çocuğunun ateşinin olması anne için acil bir durumdur. Onun için bizim acil konseptini hem tıbbi anlamıyla, hem de toplumsal algı anlamıyla yeniden bir eylem planı hazırlıyoruz. Bize gelen acillerin yüzde 70 gerçek anlamda acil değil, ama yüzde 30’luk gerçek acillerinde hizmet almasını engellediği için esas kaybeden gerçek acil hastalar oluyor. Bu duruma müsaade etmememiz lazım ve bununla ilgili planlamalarla ilgili vatandaşlarımızın destek vermesini istiyoruz” diye konuştu.
"VATANDAŞLARA HAYAL ÜRÜNÜ SATARAK ONLARIN KANDIRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"
İnsanların sağlıkla ilgili aldığı her maddeyi bilinçli olarak kullanması gerektiğini ifade eden Bakan Müezzinoğlu, "İnsanlar içinde kimyasal olan bir ürünü aldığı için bilinçli bir şekilde kullanmalıdır. Kimyasal olan bir ürünü, sağlıkçı, hekim ya da uzmanlar vatandaşlara tavsiye eder. Vatandaşların, zayıflama gibi uçuk cümlelerle kendisini kandıranlara müsaade etmemesi lazım. Bu zaten reel olarak varsa bizler Sağlık Bakanlığı olarak onların hizmetine sunarız. Vatandaşlara hayal ürünü satarak onların kandırılmasına izin vermeyeceğiz. İnsanların hayalleriyle oynayan kaçak sitelerin birin kapatıyorsunuz, ertesi gün başka bir internet sitesi açıyor. İletişimlerin uluslararası bir boyut kazandığı bu noktada site olaylarını denetimlerle kontrol altına alabilmek çok mümkün değil” şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE GENELİNDE 500 CİVARINDA YABANCI UYRUKLU HEKİMDEN HİZMET ALIYORUZ"
Türkiye’de yabancı uyruklu hekimlerin de vatandaşlara hizmet verdiğini dile getiren Bakan Müezzinoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye genelinde 500 civarında yabancı uyruklu hekimden hizmet alıyoruz. Bu sayının özellikle standardı yüksek ve marka değeri olan uluslararası alanda eğitim alan yabancı hekimlerimiz var. Ülkemizde faaliyet gösteren hastanelerde tecrübe aktarımı noktasında bunun yolunu açtık. Önümüzdeki dönemlerde bu sayının biraz daha artmasını arzu ediyoruz. Bu çalışmanın sağlık turizmine de güçlü bir alt yapı oluşturacağını düşünüyorum.”
Kaynak: IHA-YEREL
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...