Bir ilçede kişi başına düşen yeşil alan en az 10 metre kare olmalıdır

Sultangazi 8 Kasım 2019 13:16
Videoyu Aç Bir ilçede kişi başına düşen yeşil alan en az 10 metre kare olmalıdır
A
a

İyi Parti Sultangazi Belediye Meclis Üyesi Enver Hamzaoğlu, Bir ilçede kişi başına düşen yeşil alan en az 10 metre kare olmalıdır.

İyi Parti Sultangazi Belediye Meclis Üyesi Enver Hamzaoğlu, gündem dışı konuşması.
Sayın Başkan
Değerli meclis Üyeleri
Yarın 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü olması münasebetiyle gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Bugünkü meclisimizin ve sonraki meclislerimizi tününün RABBİM den hayırlara vesile olmasını dilerim.
 
Dünya Şehircilik Günü ilk olarak 1949 yılında, Arjantin`de Üniversite profesörlerinin girişim ve çabalarıyla düzenlenmiş ve diğer ülkelere de yayılarak evrensel bir etkinlik hâl almıştır.
Dünya Şehircilik Günü ilk olarak 1949 yılında, Arjantin’de Üniversite profesörlerinin girişim ve çabalarıyla düzenlenmiş ve diğer ülkelere de yayılarak evrensel bir etkinlik hâl almıştır.
27 yıl sonra, ülkemizde değerli hocamız Kemal Ahmet Aru’nun girişimleri ile düzenlenmeye başlanmıştır. 8 Kasım Dünya şehirciliği aslında çok önemli bir gün.1950 'lirden beri dünya genelinde kutlanıyor. Bu kutlamaları özellikle İstanbul gibi şehirlerimizde dert yanma günü olarak değerlendiriyoruz.
Şehirciliğe Baktığınızda İstanbul/tam bir sorunlar yumağı İstanbul artık yaşanamayan kendine yetemeyen bir şehir. Bizim için en önemlisi Türkiye’nin bütün şehirlerinin yaşanabilir bir hale getirilme siya da en azından daha fazla dokusunu/parçalayıp bozmamaktır.
Birçok panel ve konferanslar düzenlenecek, sağlıklı bir şekilde yaşanabilir şehirciliğin önemi anlatılacak. Şehirde yaşamanın bedelleri ve kuralları dile getirilecek.
Ne kadar etkili olur bilemem ancak bizim asıl şehircilikteki sorunumuz şehirleşmeyi özendirirken
Köyleri ve tarımı yok etme noktasına gelmemiz. Şehirleri büyütürken yanlış plan ve projeleri konuşmamız lazım. Köye dönüş için köyleri yaşanabilir hale getirmeyi konuşmamız lazım.
 
Şehirleşirken tarihimizi öne çıkaramadığımızı konuşmamız lazım. Şehirdeki yaşamın acımasızlığını
Konuşmamız lazım. Şehirlerin havasını nasıl kirlettiğimizi ve nasıl önleyeceğimizi konuşalım.
Yüksek yüksek binaların şehir ve insanlara verdiği zararları konuşalım.
Şehirde yaşamanın nimetleri ile külfetlerini karşılaştırıp konuşmamız lazım.
Elbette şehirleşmek zorundayız. Şehirleşirken işin ehli ve uzmanları tarafından uluslararası kriterler, tarihi dokumuz, kültürümüz, gelenek ve göreneklerimiz. Günün teknolojisine uygun bir şekilde kalıcı eserlerle şehirleşmeliyiz.
Ben yaptım oldu mantığıyla yapanlara izin vermememiz gerekiyor. Arkadaşlar Sultagazi’de kişi başına düsen yeşil alan 5 metre kare. İBB de ise  6 metre kare Bunlar çok küçük alanlar. Bir ilçede kişi başına düşen yeşil alan en az 10 metre kare İBB de ise en az 15 metre kare aralığında olmalıdır.
Bugün İstanbul’da ve Sultagazi’de yeşil alan her geçen gün azaldığını görüyoruz.
Değerli Arkadaşlar İstanbul'un güncel şehir planları
Araştırmalara göre 2006 ve 2009 yılında yapıldı. Bu planlar zamanla çöp belge haline dönüştü. Çünkü bu projelerde yer almayan pek çok büyük proje İstanbul'da inşa edildi. Bu projelerle İstanbul’un Kuzey Ormanları yok oluyor, İstanbul'un nefes aldığı, doğal kaynaklarının bulunduğumu alanları kaybediyor.
İstanbul için kaotik durum daha da artacak. 2009 çevre düzenleme planında bir kırmızı hat vardı. Bu planda ‘da bir öneri vardı. Bu kırmızı hattın kuzeyinde kesinlikle yapılaşmaya ve projelere izin verilmemeli. Âmâ bugün bakıyoruz ki, bu kırmızı hat çoktan geçildi. Ecdadımızın geçmişte yaptığı eserler hala bütün muhteşemliği iletimdik ayakta iken bugünkü modern imkânlarla yapılan yapıların birçoğu güven vermiyor.
Estetik yok, Huzur yok,
Planlama yok…
 
Yahu Hiçbir şey bilmiyorsanız ecdadımızın yaptıklarına bakın.
Bir de birazcık dünyayı gezin yapılanları görün ve örnek alın. Yazık ediliyor güzelim şehirlerimize. Dünyanın göz bebeği İstanbul’da bu kadar güzellik ve özellik varken acaba neden ve nasıl yaşanmaz hale getirdik diye kendimize soralım cevabını buluruz. Şehirlerimizi depreme dayanaklı hale getiremedik. Biraz fazla yağmur yağdığında sorunları çözemedik. Yürüyüş ve bisiklet yollarını çözemedik. Yeşili koruyamadık. Gürültüyü kesemedik. Doğamıza ve doğallığımıza sahip çıkamadık. Özellikle İstanbul’da Rantçıları doyuramadık.
İnşallah Sultangazi’yi rantçılara kaptırmayız. İşveren ve iş görenlerin çoğunu mutlu ve mesut /göremedik. Şehirleşirken rant yüzünden sevgi ve saygıyı kaybettik. Her şeye rağmen pembe vaatlere kanmaya devam ettik. Daha çok maddi ve manevi kayıplar yaşamamak için herkes kendine düşeni yapmalı Bilim ve ilim ışığında özellikle Sultagazi’de yeniden yeni bir sayfa açarak doğruyu, güzeli, iyi olanı, güvenli ve sağlıklı olanı kendimiz ve geleceğimiz için el ele vererek başarmak zorundayız.
Kentsel dönüşümleri ranta çevirmeden planlı ve akıllı bir şekilde hızlandırmalıyız. Çarpık yapılaşmaya son vermeliyiz. Akıllı şehirler modelini de ihmal etmemeliyiz.
Yerel yönetimler merkezi yönetim imkânlarından daha fazla yararlanarak yaşanabilir şehirlere kavuşmalıyız. Geçenlerde kırtasiyenin birinde dikkatimi çeken
Kanuni Sultan Süleyman’ın mimar Sinan'a gönderdiği ferman gördüm. Cahil mimarlara iş gördürülmemesine dair. Mimarlarının başı Sinan’a hüküm ki “Rumeli’den ve sair yerlerden gelip bina ilminden haberleri olmayıp marifeti olmadan ellerine arş un alıp mimarlık ehil olmayanları
Mimarlık eyleyenleri men edip senin marifetin olmadan ehil kimselere mimarlık ettirmeyesin.453 yıl önce Kanuni Sultan Süleyman işin ehli olmayanlara şehirleri katledenlere ferman çıkarmış bugün ise ne yapmamız gerektiğine de ışık tutmuş.
Bugün biz orta kaldırım alanlarını da hesaplama içine katarak rakamları büyütmeye çalışıyoruz. Bir anlamda hile yapıyoruz. İstanbul’da ve Sultangazi ’den üst ölçekli plandan alt ölçekli uygulama imar planına kadar
 
Uyumlu plan çalışmaları yapmak kamu mülkiyetinde olan alanların satışlarını gerçekleştirmeden bunların kamusal faaliyetler, sosyal donatı alanları anlamında kullanabilmeliyiz.
Eğer bunu başarabilirsek bir sonraki dünya şehircilik gününde dert yanmıyor olacağız.
8 Kasım Dünya Şehircilik gününü İYİ Parti Ailesi Olarak Gelecek Nesillere Yaşanabilir bir Türkiye Yaşanabilir Bir İstanbul Yaşanabilir bir Sultangazi Bırakmak arzusu olmak üzere Dünya Şehircilik Günü'nü kutlar.
Saygılar sunarım.
 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat