Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “Antalya ve Muğla illerinde 2015 yılında 9 ay çalışan 44 bin 753 kişi, eğer bu yıl da 9 ay boyunda çalışabilme kabiliyetine sahip olursa, biz bunların hem sigorta primlerini hem de maaşlarını, yani aylık ücretlerini ödeyeceğiz” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Turizm sektörü ve çalışma hayatına dönük yeni desteklerle ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi.
Turizm sektörü ve çalışma hayatına dönük yeni destekleri 5 ana başlık altında açıklayan Bakan Soylu, “5 maddenin birincisi Sektörel İstihdamı ve Eğitimi Destekleme Programı (SİDEP). 2015 yılında yaptığımız tespitlerde, toplam 44 bin 753 kişinin 3 aylık iş akitlerinin askıda olduğu tespit edildi. Antalya ve Muğla illerinde 2015 yılında 9 ay çalışan ve işleri 3 ay askıya alınan 44 bin 753 kişi, eğer bu yıl da 9 ay boyunda çalışabilme kabiliyetine sahip olursa, biz bunların hem sigorta primlerini hem de maaşlarını ödeyeceğiz. Bu 44 bin 753 bin kişinin İş-Kur maliyetleri 260 milyar TL” ifadelerini kullandı.
“BİN 200 KİŞİ TOPLUM YARARINA FAALİYETLER ÇERÇEVESİNDE HAVALİMANLARINDA VE ÖREN YERLERİNDE ÇALIŞACAK”
İkinci olarak destek programının turizme yönelik toplum yararına programlar olduğunu belirten Soylu, “Havalimanları ve ören yerlerinde, yabancı dil bilen bin 200 kişi toplum yararına faaliyetler çerçevesinde, yaklaşık 14 milyon maliyetle, havalimanlarında ve ören yerlerinde çalışacaklar, yönlendirme yapacaklar” şeklinde konuştu.
Üçüncü başlık altında ise turizmde yabancı çalışma izinlerinde kolaylık olduğunu açıklayan Soylu, “Spor merkezlerinde, animasyonlarda İşletmelerde, özellikle spor merkezlerinde, animasyonlarda yabancılar çalışıyor. Bunların minimum ücreti, 3 asgari brüt ücret düzeyinde. Biz bunu 2016 yılı için bir asgari ücret düzeyine düşürdük” dedi.
Önemli başlıklardan birinin de denkleştirme olduğunun altını çizen Soylu, şunları kaydetti:
“Turizm sektörü mevsimsel ve yoğun sezonlarda çok önemli mesai ortaya koyan bir sektör. Çok doğaldır ki mesai ortaya koyduğu zamanla, şuanda iş varlığında esnek çalışmanın bir bölümü olan denkleştirme ve 2 aylık denkleştirmeyi yılın tamamına yayabilmek adına bir eksiklik vardı. Biz bunu şu anda Meclis’te olan kanunumuzla 2 ayı 4 aya, toplu sözleşme olan yerlerde de 4 ayı 6 aya çıkarabilecek bir anlayışı ortaya koymak istedik. Yoğun olan sezonlarla, yoğun olmayan sezonların denkleştirildiği zaman, turizm şirketlerinin en çok istediği şey olan, ‘çalışanlarımı 12 ay boyunca elimde tutmak istiyorum’ şeklindeki isteğini de sağlayabilecek bir anlayışı da ortaya koymuş oluyoruz.”
Bakan Soylu, beşinci ve son başlık olan işbaşı eğitim programı hakkında ise “Özellikle 2016 yılı için 15 bin kişi turizm sektöründe hedefliyoruz. Bunun 2015 yılındaki karşılığı 3 bin 156 kişidir, 15 bin kişinin ekonomik olarak karşılığı 250 bin liradır. Yani burada özellikle ilk 3 ayda 2 bin 988 kişinin istifade ettiğini düşünürsek, turizm sezonu içerisinde bu sayının biraz daha artabilecek konusunda bir ölçümleme yapabilirsek, bu sene 15 bin kişi işbaşı eğitiminden istifade edecektir. Bu da geçmiş seneden 12 bin fazla kişinin İş-Kur tarafından maaşının karşılanması anlamına geliyor” değerlendirmelerinde bulundu.
“YAKIT DESTEĞİNİN SEZON SONUNA KADAR UZATILMASI KARARI DA SON DERECE ÖNEMLİ”
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise yaklaşık 2 ay süren çalışmalar neticesinde 4 madde üzerinde anlaştıklarını, 5. maddenin İş-Kur’un sürprizi olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Sadece turizm sektörüne dönük bir kamu yararı çalışma modeli getirdiniz, bunun için ben çok teşekkür ediyorum. Buradan bir hususu daha paylaşmak istiyorum. Özellikle 2 gün önce açıkladığımız yakıt desteğinin sezon sonuna kadar uzatılması kararı da son derece önemliydi. Çünkü şu anda özellikle tur operatörlerinin önümüzdeki süreç için planlamalarını yaptıkları bu süreçte bunun açıklanması, Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek karar altına alındı. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili gerekli resmi açıklamalar alınacak. Bu dönem erken rezervasyona oldukça büyük bir önem verdik ve yerli turistlerimizin erken rezervasyon oranları bu yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25’lik bir artış gösterdi. Şuan itibariyle 4 milyon civarında bir sayıya ulaştık. Yurtdışı rakamları henüz belli değil. Biz bu Nisan ayından itibaren daha yoğun bir şekilde başlayarak Nisan ayının içerisinde Avrupa’ya dönük tüm medya kanallarında geniş bir reklam, tanıtım ve halkla ilişkiler faaliyeti yürüteceğiz. Türkiye’nin tanınırlığı konusunda bir sorun söz konusu değil. Biz bu süreçte daha çok halka ilişkilere, kamu diplomasisine daha çok önem vererek, önümüzdeki süreci daha iyi bir şekilde yönetmeyi sürdüreceğiz.”
Kaynak: IHA-YEREL
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...