Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından düzenlenen Divan-ı Hikmet Sohbetleri’nin üçüncüsüne Edebiyatçı Yazar Beşir Ayvazoğlu konuk oldu.
Ahmet Yesevi Üniversitesi, UNESCO 2016 Hoca Ahmet Yesevi yılı olması nedeniyle her ay Divan-ı Hikmet Sohbetleri gerçekleştiriyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Konferans Salonu’nda üçüncüsü düzenlenen sohbete Edebiyatçı Yazar Beşir Ayvazoğlu konuşmacı olarak katıldı. Programa Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Mütevelli Heyet Üyesi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek ve çok sayıda davetli katıldı.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, 2016 Hoca Ahmet Yesevi yılı münasebetiyle Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak bir dizi faaliyet planladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Bu faaliyetlerin başında 12 Ocak’ta bu mekanda Divan-ı Hikmet Sohbetlerini başlattık. Aylık olarak bu sohbetlerimiz devam edecek. İlk olarak İbrahim Kalın Bey katıldı. İkincisinde Mahmud Erol Kılıç, şuanda da Beşir Ayvazoğlu Hocamızı dinledik. Önümüzdeki ay 26 Nisan’da da Prof.Dr. İhsan Fazlıoğlu Hocamızı dinleyeceğiz. Bunun dışında Divan-ı Hikmet’in Çağatayca orjinaliyle birlikte Türkiye Türkçesiyle birlikte bir baskını yaptık. Bizim üniversitemizin web sayfasından talep edenler indirebilirler. Bunun dışında Ahmed Yesevi olan Türkiye’de 65 tane ilkokul, ortaokul, lise var. Bu okullara Ahmed Yesevi kitaplığı yaptık. Bu okullara da bir konferansçı gönderiyoruz. Bu ay itibariyle İç Anadolu Bölgesinde bulunan 19 okulda konferansları verdik ve kitaplıklarımızı hediye ettik. Nisan ayında da Marmara Bölgesi’ni daha sonra Ege Bölgesini ve bu yılın sonuna kadar inşallah bütün bölgelerimizde adı Ahmed Yesevi olan okullarda bu büyüğümüzü, milliyetimizi borçlu olduğumuz Ahmed Yesevi Hazretlerini tanıtmaya çalışacağız. Bunu dışında Ahmed Yesevi tiyatro çalışmamız var. Eylül ayından itibaren Devlet Tiyatroları bunu Türkiye’nin değişik yerlerinde sahneleyecekler. Çocuklarımız için 16 sayfalık bir hikaye kitabı bastırdık. Bunu da ilkokul çağındaki çocuklarımıza ulaştırmaya çalışıyoruz. Akademisyenlere Ahmed Yesevi bursları ihdas ettik. Mayıs ve Haziran aylarında ilana çıkacağız. İstediğimiz şu, Ahmed Yesevi konulu çalışmaları yapmış olmak. Yaklaşık bu yıl 25 başlıkta 200 civarında Türkiye’de ve dünyanın değişik yerlerindeki bizim Yunus Emre Enstitülerinde birçok faaliyetlerle Hoca Ahmed Yesevi Hazretlerini tanıtmaya çalışacağız.”
"YAKLAŞIK 30 ANA BAŞLIK ALTINDA 200’E YAKIN FAALİYET YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi Şimşek ise Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak bir dizi program yapmayı planladıklarını kaydederek, “Yaklaşık 30 ana başlık altında 200’e yakın faaliyet yapmayı düşünüyoruz. Dün İstanbul’da otağ çadırı açılışını yaptık. Ahmet Yesevi Hazretlerinin türbesinde de bulunan kazanı oraya koyduk. İnsanlara aş dağıttık. Bu düşünce sistematiğinin yaygınlaşabilmesi için üniversite olarak elimizden gelen her türlü imkanı yapmaya çalışıyoruz. Bugün üçüncüsünü tertip ettiğimiz sohbetlerin konuğu bizim ağabeyimiz çok değerli mütefekkir fikir adamı Beşir Ayvazoğlu Hocamızdır. BU sohbetlerin seviyesinin bu kadar yüksek tutulması bizi çok mutlu ediyor. Bir sonraki toplantımız 26 Nisan İhsan Fazlıoğlu burada olacaklar. Bu faaliyetler çerçevesinde 7 Nisan’ı 8 Nisan’a perşembeyi cumaya bağlayan Regaip Kandili’dir. Bu kandil münasebetiyle de Kocatepe Camii’nde bir mevlit programımız olacaktır. Oraya da hepinizi davet etmek isteriz” diye konuştu.
“TÜRKLÜĞÜN İSLAM’I KAVRAYIŞ TARZININ TÜRKİSTAN VE ANADOLU COĞRAFYASINDA YAYILMASINI SAĞLAYAN BÜYÜK BİR İSİM AHMET YESEVİ"
Edebiyatçı Yazar Beşir Ayvazoğlu ise burada yaptığı konuşmada, Pir-i Türkistan Ahmet Yesevi Hazretlerinin hatırasını yaşatmak amacıyla ilan edilen Ahmet Yesevi yılı vesilesiyle Ahmet Yesevi Üniversitesi’ne UNESCO Türkiye komitesinin işbirliğiyle düzenlenen programda konuşmacı olarak bulunmanın kendisini mutlu ettiğini belirterek, Pir-i Türkistan’ın aziz hatırasını hürmetle minnetle yad ettiğini ifade etti. Ayvazoğlu, “Türk Dünyasında İslam’ın yayılmasına vesile olan Türklüğün İslam’ı kavrayış tarzının Türkistan ve Anadolu coğrafyasında yayılmasını sağlayan büyük bir isim Ahmet Yesevi. Türkistan ve Türkiye arasındaki kültürel bağlar coğrafi kalıplar şüphesiz son derece sağlamdır. Zaman içerisinde bu bağların çok daha enteresan verilerinin karşımıza çıkacağına inanıyorum. Son zamanlarda ilişkilerimizin çok gelişmiş olduğunu Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin faaliyetleriyle görüyoruz. Gelecekte bu ilişkilerin daha da artacağını ve hayalimizdeki o büyük birliğin, gönül birliğinin, kültür birliğinin sağlanacağını düşünüyorum. Ahmet Yesevi deyince aklımıza ilk gelen şeylerden biri hiç şüphesiz hikmet. Çok önemli bir kavram. İslam dünyasını temsil eden bir kavram” ifadelerini kullandı.
Ayvazoğlu, program sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.
Kaynak: IHA-YEREL
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...