Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Durankuş, "Down Sendromlu çocuğu, normal arkadaşları ile rekabete zorlamayınız" dedi.
Uzman Dr. Ferit Durankuş, Down Sendromlu çocuklar hakkında yapılması gerekenleri paylaştı. İnsan vücudundaki kromozom sayısına değinen Durankuş, "Her hücrede 46 kromozom yaşamaktadır. Bu 46’nın (23 çift) yarısı anneden, eşit kısmı da babadan alır. Down Sendromu’nun ise bir fazlası vardır. Bu bireyin 21. kromozomunda bir fazlası bulunur. Fazladan kromozom içindeki genler dolayısıyla her hücrede artı protein üretmekte, bu da ana rahmindeki bebeğin gelişimini etkilemektedir" dedi.
Down Sendromu’nun gebelikte tanınabilen bir hastalık olduğunu belirten Durankuş, "İkili tarama testi, üçlü tarama testi, ultrasonografi, amniyosentez ve diğer bazı tanı yöntemleri ile Down Sendromu’ndan şüphelenilen gebeliklerde kesin tanı konur" şeklinde konuştu.
Down Sendromlu çocuklarının fiziksel bozukluklarını anlatan Durankuş, "Düz bir yüz profili, basık burun köprüsü, avuç içinde gözlenen tek ve derin bir çizgi, birinci ve ikinci ayak parmağı arasında normal dışı boşluk, ağız büyüklüğüne oranla daha geniş dil, çapı küçük kafatası, kuru cilt, küçük kulaklar, üst kısmında yapışık deri, içe kıvrık parmaklar, düz, seyrek ve yumuşak saç, basık ve küçük burun, dolgun ve kısa parmaklar vardır" dedi.
Down Sendromlu çocuklara yaklaşım konusunda bilgiler veren Durankuş, "Çocuğunuzun durumunu değil, çocuğunuzu düşünerek sınırsız sevgi gösterin. Karamsar olmayın. Unutmayın, özel çocuğunuz bunu hemen algılayacak ve üzülecektir. Eşler olarak karşılıklı anlayış ve dayanışma içinde sorunlarınızı paylaşın. Aile içindeki diğer çocuklarınızı ihmal etmeyin. Ailenizle, arkadaşlarınızla ve dostlarınızla Down Sendromlu çocuğunuzu tanıştırın. Size ve çocuğunuza nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda onları bilgilendirin. Down Sendromlu çocuk sahibi olan aileler ile temas kurun, bilgi ve deneyimlerinizi paylaşın" ifadelerini kullandı.
Down Sendromlu öğrencileri olan öğretmenlere de tavsiyelerde bulunan Durankuş, "Eğitimin planı çocuğun kişisel becerilerini artırmayı hedeflemelidir. Down Sendromlu çocuğu, normal arkadaşları ile rekabete zorlamayınız. Başaramayacağı etkinliklere yöneltmeyiniz. Derslerde asgari başarıdan fazlasını ondan beklemeyiniz. Sosyal yönde yapılacak destek, çocuğu tedavi edici ve daha sonra oluşacak olumsuzlukları önleyecek özellikte olmalıdır. Sosyal aktiviteler çok çeşitli olmalıdır. Çocuğun duygusal ve toplumsal yaşamında gösterdiği başarılı uyumları daima teşvik ediniz. Giyinip soyunma, temizlik, saç tarama, tırnak kesme gibi kendisinin yapabileceği işler konusunda aile ile işbirliği yapınız" diye konuştu.
Kaynak: IHA-YEREL
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...