Duba İsyanı

Sultangazi 27 Şubat 2020 20:56
Videoyu Aç Duba İsyanı
A
a

Dükkan işletmecileri ve bina sakinleri tarafından zincir, duba ve beton gibi engellerle yolların kapatılması suç...

Sultagazi’de hemen hemen her sokak ve caddede özellikle de dükkan sahiplerinin kendilerine ait olduğunu düşündüğü kapı önüne koyduğu zincir, duba ve beton gibi engeller, aslında yasak ama kimsenin bundan haberi yok.Araç sürücüleri özellikle ara sokaklarda park sıkıntısı yaşarken, esnafların kaldırım kenarlarına dükkânlarındaki ürünlerini veya çeşitli malzemelerini koyup kaldırım kenarına araçlarını park etmekte zorluk yaşadıklarını dile getirdiler.Araç sürücüleri özellikle yol kenarlarında duba veya çeşitli malzemelerle kendilerine park yeri ayıran esnaflardan şikayetçi olurken, emniyet güçlerinin ve zabıta ekiplerinin cadde ve sokaklarda yol kenarlarının bu şekilde kapatılmaması için yetkilileri göreve çağırdı.


Özellikle is yerleri önlerine reklamli dubalarin, mantarlarin ve zincirlerin konularak bu alanlara araç park edilmesinin mekan sahipleri tarafindan engellenmesi suç.
Ülkemizde çok sık olarak işyerlerinin önlerine reklamlı dubalar, mantarlar ve zincirlerle bu alanlara araç park edilmesinin yasaklandığı görülmektedir. Bu şekilde bir yasak koymaya ilgili kişilerin yetkisi olmadığı gibi kamusal alanın vatandaşlar açısından herhangi bir izin olmaksızın kısıtlanması da ayrıca suç teşkil etmektedir. Bu alanlara izin alınmaksızın konulan tabela, duba gibi eşyalar Kabahatler Kanunu açısından da cezai işlem gerektirmektedir. Bu kısıtlama yasağının tek istisnası, ilgili kişilerin haklı gerekçelerle belediyeye müracaatı ve öngörülen işgaliye vergisinin ödenmesi olup ancak bu şekilde bu alanlara müracaat sahiplerinin belirtilen şekilde tasarrufuna izin verilebilmektedir.
  Dükkân ve daireler fiyatları ve metrekaresi ne olursa olsun araç park hakkı diye bir şey yoktur.
Sokak kamusal alandır ve 80 milyon insan gelip o sokağa park etme hakkında sahiptir. Kaldırımlar da yine kamusal bir alan olarak 80 milyonun yürüme hakkı olduğu bir alandır. Dükkan önüne huni, duba veya tabela gibi şeyler koyarak dükkan önü kapatmak sokağı ve yolu işgal etmek suçtur. Tüm Belediyeler ve Trafik ekipleri de bu duruma cezai işlem uygularlar.

Karayollari Trafik Kanunu’nun 14. Maddesi
Karayolu yapısı ve trafik işaretlerinin korunması:

 
Madde 14 – Karayolu yapısı ve trafik işaretleri ile ilgili olarak;
a) Karayolu yapısı üzerine, trafiği güçleştirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak,
trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek veya güçleştirecek şekilde bir şey koymak, atmak,
dökmek, bırakmak ve benzeri hareketlerde bulunmak,
 
b) Karayolu yapısını, trafik işaretlerini ve karayoluna ait diğer yapı ve güvenlik tesislerini,
üzerlerine yazı yazarak, çizerek veya başka şekillerde bozmak,yerlerini değiştirmek veya ortadan
kaldırmak,Yasaktır.
Meydana gelen tehlike ve engeller, ilgili kuruluşlar ve zabıtaca ortadan kaldırılır, bozukluk ve eksiklikler yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşca derhal giderilir, zarar karşılıkları ve masrafları sorumlulara ödetilir.
 
(Değişik: 21/5/1997-4262/4 md.) Bu madde hükmüne uymayanlara 7 200 000 lira para
cezası verilir.

Göreve Çağırıyoruz!
Sultangazi İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Amirliği ekiplerini ve Sultangazi Belediyesi Zabıta Ekiplerini, dükkân önüne huni, duba veya tabela gibi şeyler koyarak yolu işgal edenler hakkında, Karayolları Trafik Kanunu’nun 14. Maddesini uygulamaya davet ediyoruz. 






 
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat