Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylan, Türkiye’de 5,5 milyon Roman yaşıyor olmasına rağmen, dünyada Romanlarla ilgili stratejisi olmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.
Mersin’deki Romanlar, ’8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü düzenledikleri etkinlikle kutladı. Toroslar Yunus Emre Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe kendilerine özgü kıyafetleriyle katılan Romanlar, yine kendilerine özgü dans gösterileriyle keyifli anlar yaşattı.
2. Dünya Savaşı sırasında Nazi katliamında öldürülen Romanların yaşamının anlatıldığı film gösteriminin ardından konuşan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylan, Romanların Avrupa’ya göç ederken aslında kültürünü yaydığını, bunun karşılığında ise maalesef ırkçılık, ayrımcılık ve katliam gördüğünü söyledi.
1930’lu yıllarda İsveç’te oluşturulan bir anayasa ile Romanların ikinci sınıf vatandaş durumuna düştüğünü, askere alındıklarını ancak subay ya da polis olmalarına izin verilmediğini vurgulayan Daylan, "Maalesef böyle ırkçı yaklaşımlar vardı. 2009 yılında Romanlar ilgili çok önemli bir çalıştay oldu. Romanların eğitimi ve istihdamı ile ilgili bir çalıştaydı bu ve bazı kazanımlar elde edildi. Ancak hala dünyada Romanlarla ilgili stratejisi olamayan tek ülke Türkiye’dir. Bu da maalesef bizim ayrı bir acımız. Bu ülkede 5,5 milyon Roman yaşıyor ama bununla ilgili bir planlama, bir düzenleme ve bir bütçe yok. Hala mahallelerin en kenar tarafında oturuyoruz. Şehrin ön yüzü farklı, arka yüzü farklı. İnşallah bunları eğitimle aşacağız" dedi.
Mersin’de bu konuda Türkiye’ye örnek çalışmalar yapıldığını aktaran Daylan, "Çünkü Mersin’de hakikaten Romanların sorunlarına eğilen çok önemli yerel yönetimler var. Bunlardan biri de Toroslar Belediyesi. Bu nedenle Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya teşekkür ediyorum. Çok önemli bir atölye çalışmasını birlikte yürütüyoruz. Akdeniz Belediyesi ile de Roman kadınların ürettiklerinin pazar yerinde sergilenmesi yönünde bir çalışmamız olacak. Aslında bütün bunların belli bir devlet politikası haleni getirilerek insanlarımıza dokunuyor olması lazım. Yeter ki bu toplum, eşitsizliği ortadan kaldıracak adımlar atsın. İnşallah önümüzdeki süreçte bunları yaşayacağımızı düşünüyorum. Dostluğu, merhameti, barışı ve bununla birlikte kardeşliğin en güzel simgesidir Romanlar. Romanlar ülkesindeki tüm olumsuzluklara rağmen halen dimdik ayakta varlığını sürdürüyor. İnşallah bu eşitsizlik bir gün ortadan kalkar ve hakikaten bu insan layık olduğu şekilde idare edilir ve eşit bir şekilde bu ülkede yaşamlarını sürdürür" diye konuştu.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise Romanların gerçekten çok farklı insanlar olduğuna dikkat çekerek, "Onlar içleri acıyla dolu olsa bile acılarını içlerine gömebilen ama karşıya tebessümü asla eksik etmeyen özel insanlar. İnsanları coşturabilen, mesleklerini icra eden, şen şakrak çok nadide insanlar Romanlar. Böyle olmak hakikaten dünyada çok insana mahsus değil. Romanlar bu anlamda has duruşlarıyla özel insanlar. Bizler belediye başkanlığı yaptığımız 12 yıllık süreçte Romanlara yönelik birçok projeyi hayata geçirmeye çalıştık. Toplumda dezavantajlı olan Romanlara elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalıştık. Onlara fırsat verildiğinde, onlara eğitim verildiğinde neler yapabildiklerini gösterme anlamında önemli projeler ortaya koyduk. Sanatsal eğitim projelerinin yanı sıra sepet örme eğitimi verdik. Ardından etüt eğitimi çalışması yaptık. Toplumda eğitimli birey olmaları yönünde adımlar attık" şeklinde konuştu.
CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu da Romanların bu ülkenin bir parçalı olduğunu belirterek, bu insanların mutlaka hak ettikleri yerde olmaları gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından Roman çocuklardan oluşan anaokulu öğrencileri ile Roman Halk Dansları Topluğu gösteri sundu. Roman çocuklar, kendilerine özgü dansları ile büyük beğeni toplarken, izleyenlere keyifli anlar yaşattı. Salonu dolduran Romanlar da çocuklara bulundukları yerden eşlik etti.
Kaynak: IHA-YEREL
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...