Son yıllarda Türkiye'de de popülaritesi artmaya başlayan buz hokeyi, özellikle kuzey ülkelerinde en çok takip edilen sporlar arasında yer alıyor.
Olimpik bir branş olan buz hokeyi, dünyada 19. yüzyılın sonlarına doğru oynanmaya başlarken, Türkiye'ye gelişi yaklaşık 100 yıl sonrasında oldu. Türkiye'deki ilk resmi buz hokeyi karşılaşması 1990'da oynandı. Buz üstünde yapılması nedeniyle 'dünyanın en hızlı takım oyunu' olarak nitelenen buz hokeyi, özellikle Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Slovakya gibi ülkelerde oldukça yaygın bir şekilde yapılıyor.
Türkiye'de İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli ve Erzurum'da oynanan buz hokeyinin, önümüzdeki dönemde yapılacak yeni tesislerle daha da gelişmesi ve daha büyük kitlelere yayılması bekleniyor.
Buz hokeyi, iki takımın yirmişer dakikadan oluşan 3 periyotta mücadele ettiği bir spor branşı. Bu periyotlar arasında 15 dakikalık aralar olurken, takımlar her devre arasında kaleleri değişir.
Buz hokeyi, 61 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki buz pistlerinde, pak adı verilen bir diskle oynanır. 2,5 santimetre yüksekliğinde, 7,6 santimetre çapında olan ve yaklaşık 160 gram ağırlığa sahip sıkıştırılmış plastikten yapılan pak, sert şutlarda saatte 160 kilometre hıza kadar ulaşabiliyor.
Dünyanın en hızlı takım oyunu olan buz hokeyinde sporcular müsabaka sırasında 40 kilometre hıza ulaşabilir. Takımlar, biri kaleci olmak üzere 6 kişiyle sahada yer alır. Takım, yedeklerle birlikte toplam 20 kişiden oluşur. Sahadaki beş oyuncudan üçü hücum, ikisi de savunma görevini üstlenir.
Oyuncular, buz hokeyi sopalarıyla pakı rakip takımın kalesine sokmaya çalışır. Pistin etrafını saran şeffaf ve kuvvetli plastikten yapılmış cam duvarlar sayesinde pak sürekli oyun alanı içinde kalır. Bu sayede oyun çok az durur. Normal süresi berabere biten maçlarda uzatma devreleri ya da penaltı atışları ile kazanan belirlenir. Oyuncular, maç içinde pakı vücutları ile yönlendirebilirler ancak sopa dışında, vücudun herhangi bir bölümüyle atılan goller geçersiz sayılır.
Buz hokeyinde oyuncu değişiklikleri oyun durduğunda olduğu gibi devam ederken de yapılabiliyor.
Üst seviyedeki liglerde bir oyuncu bir girişte maksimum 1-1,5 dakika oyunda kalır. Hakem, oyun devam ederken yapılan değişiklik sırasında bir takımın fazla oyuncuyla oynadığı kararını verirse, takım ceza alır ve 2 dakika eksik oynar. Oyun içinde kural dışı hareketlerde bulunan oyunculara 2,5 ya da 10 dakikalık cezalar verilir ve bu sürede ceza alan takım eksik oynamak zorunda kalır.
Buz hokeyinde oyun, hakemin pakı belli noktalarda her iki takımdan birer oyuncunun sopaları arasına bıraktığı başlama atışıyla başlar. Maçların oynandığı pistin üzerinde enine doğru uzayan 3 kırmızı (2 kale çizgisi ve yarı saha çizgisi) ve 2 mavi çizgi (ofsayt çizgileri) ile 5 daire ve 8 başlama noktası bulunur.
Buz hokeyinde bir başhakem, iki çizgi hakemi, iki kale hakemi, bir sayı hakemi, bir saat hakemi, bir anons hakemi görev yapar.
Buz hokeyinde de futboldaki gibi ofsayt kuralı bulunuyor.
Ofsayt kuralına göre, hücum yapan takım oyuncuları, pak hücum alanındaki mavi çizgiyi aştıktan sonra mavi çizgiyi geçebiliyor.
Ofsayt dışındaki temel kurallardan biri de buzlanmadır. Buzlanma, bir takım oyuncusunun, pakı kendi yarı sahasından karşı takımın kale çizgisini de geçecek şekilde uzaklaştırmasıyla gerçekleşir.
Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Bülent Akay, ilerleyen dönemde buz hokeyinin Türkiye'de iyi bir konuma geleceğinden umutlu olduklarını söyledi.
AA muhabirine açıklamada bulunan Akay, buz hokeyi maçlarının Türkiye'de İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli ve Erzurum'da oynandığını dile getirerek, 'Şu anda Süper Lig, 1. Lig, kadınlar, gençler, yıldızlar ve minikler ligi olmak üzere 6 ligimiz var. Yaklaşık 6 bin 900 lisanslı sporcuyla sürekli gelişen bir spor. Türkiye'de yeni bir tesis atağı var. İki yıl içinde buz pisti sayısı 18'e ulaşacak ve bu spor daha da gelişecek. Yayıldıkça daha çok başarılar gelecek. Şu an faal olarak bu sporu bin kişi yapıyor.' dedi.
Bülent Akay, çocukların ve gençlerin buz hokeyine gösterdiği ilginin kendilerini sevindirdiğini anlatarak, şunları kaydetti:
'Biz gelecekten çok umutluyuz. Bu sporun yapılması için buz pisti gerekiyor. Buz pisti sayısı gün geçtikçe arttığı için, okullara doğru bunu yaydığımız için ve aynı zamanda medya kuruluşları ilgi gösterdiği için bu sporun yayılması ve tanınması gittikçe artıyor. Doğal olarak ailelerimiz, velilerimiz küçük çocuklarını daha çok buz pistine getirecekler. Daha çok sporcumuz olacak, altyapımız gelişecek. Uzak olmayan gelecekte bu sporu yapan çocuk sayısı arttıkça, takımlarımızın sayısı artacak ve bu başarılar doğal olarak milli takıma yansıyacak.'
Türkiye Buz Hokeyi Erkek Milli Takım Başantrenörü Deniz İnce ise Türkiye'de 25 yıllık geçmişi olan buz hokeyinin son yıllarda daha fazla ilgi gördüğünü vurgulayarak, 'İnsanlarımız tanıdıkça popülaritesi daha da artacaktır. Çünkü gerçekten çok heyecanlı bir spor. İçinde çok fazla heyecan ve mücadele barındıran bir spor. İnsanlarımız da bu sporda gerçekten çok yetenekli. Gençlerimiz çok yetenekli.' dedi.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...