Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin, "Türkiye'de bir an önce faiz oranlarının 29 Ocak'ta olduğu, yani çıkarıldığı seviyenin altına doğru bir an önce inmesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.
Bakan Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in düzenlediği "İhracatın Finansmanı" konulu toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
TCMB'nin yarın yapacağı PPK toplantısına yönelik beklentileri sorulan Zeybekci, "Yarın ki PPK toplantısı sonunda TCMB'nin faizlerle ilgili bir karar alması ya da faizleri aşağı yönde indirim kararı alması beklentisi var piyasada. Gerek ekonomide, gerek siyasette, gerek hükümette, gerekse TCMB'de hiç kimsenin Türkiye'de faizlerin yukarda olmasını, yükselmesini isteyeceğini sanmıyorum. Yüksek faiz, enflasyon demek, büyümenin olmaması demek. Faiz eğer beklentilerin üstünde olursa, Türkiye'ye doğru istenmeyen sıcak paranın akması, TL'yi talep etmesi, TL'nin değerinin yukarı doğru çıkması demek. Bu diğer açmazı getiriyor beraberinde" değerlendirmesinde bulundu.
Nihat Zeybekci, Türkiye'de yüksek faiz nedeniyle ihracatın negatif, ithalatın pozitif etkilendiğini, bunun da dış ticaret ve cari açığı artırıcı riskler olduğunu belirterek, "Dolayısıyla biz Türkiye'de bir an önce faiz oranlarının 29 Ocak'ta olduğu, yani çıkarıldığı seviyenin altına doğru bir an önce inmesini istiyoruz" dedi.
Piyasanın faizlerin aşağı doğru yönlenmesini desteklediğine, gösterge faizdeki düşüşe dikkati çeken Zeybekci, TCMB’den beklentilerinin piyasayı arkadan takip etmeleri değil, piyasanın önüne geçmesi olduğunu söyledi.
"Türkiye'de enflasyon, talep enflasyonu olmaktan çıktı"
Bakan Zeybekci, Türkiye'de enflasyonun, talep enflasyonu olmaktan çıktığını, kurdan ve ÖTV artışından kaynaklanan maliyet enflasyonunun mayıs ayı sonu itibariyle hemen hemen sıfırlandığını dile getirerek, ancak faizin getirdiği maliyete katkının kesintisiz olarak devam ettiğini, bu yüzden faiz indiriminin talep enflasyonu yaratacağına, tüketime yansıyacağına inanmadığını anlattı.
Irak'ta son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin de görüşleri sorulan Zeybekci, şu andaki ihracatın kurgusu kapsamında Türkiye'den gönderilen ihraç ürünleri ile ilgili bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi.
Zeybekçi, "Ama son günlerde tedirginlik var, girişte biraz düşme var Irak'ın güneyine doğru. İhracatımız, ekonomimiz tabi ki tedirgin" ifadelerini kullandı.
Bakan Zeybekci, birinci sırada orada tutulan vatandaşların canlarından, ikinci olarak da oraya yapılan ihracatın yavaşlamasından duydukları tedirginliklere işaret ederek, "İhracat kalemlerimizin kesintiye uğraması elbette o bölgede ekonomik olarak bizi etkiler ama cari açığımız etkilenir mi derseniz, Orta vadeli program hedeflerimizi bozucu, kırıcı bir etkisinin olacağına, büyüme için de bir etkisi olacağına inanmıyorum" diye konuştu.