Gaziosmanpaşa Belediyesi, Balkanlarda Sancak bölgesinde bulunan kardeş belediyesi Tutin Belediyesi'nin işçisine yardım eli uzattı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, ‘Kardeş Belediye’ Tutin’i ziyaretinde Belediye işçisi Hakiya Şkriyel’in böbrek hastası olduğunu öğrendiğinde, Şkriyel’e yardımcı olunması için talimat verdi. Böbrek hastası olan 50 yaşındaki Hakiya Şkriyel, kendi ülkesindeki imkansızlıktan dolayı tedavisi gerçekleştirilemeyince Türkiye'ye getirildi. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde tedavisine başlanan Şkriyel için Bulgaristanlı böbrek hastası olan Nikolinka Kadikyanova (28) ve kendisine böbreğini vermeye gönüllü olan babası İvan Kadikyanov (57) bulundu. Kendisine böbreğini vermek isteyen eşi Şaka Şkriyel (47) ile Bulgaristanlı aile arasında çapraz eşleşme gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen eşleşme sonrası Gaziosmapaşa Belediyesi'nin tüm masrafları karşılamasıyla hem Bulgaristanlı Nikolinka hem de belediye işçisi Hakiya Türkiye’de eski sağlığına kavuşmuş oldu.
BAŞKAN USTA'DAN ÇAPRAZ NAKİLLE SAĞLIĞINA KAVUŞAN HASTALARA ZİYARET
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, çapraz nakille hayata tutunan hastaları hastanede ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı.
Kardeş Belediye olan Tutin Belediyesi personeli Hakiya Şkriyel'in Türkiye’de gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla sağlığına kavuştuğunu belirten Başkan Hasan Tahsin Usta, “Kardeş Belediyemizle diyaloğumuzu sürdürürken Tutin Belediyesi’nde çalışan bir personelin böbrek rahatsızlığı olduğunu öğrendik. Tutin’de imkanların yetersiz olması sebebiyle ilçemizde bulunan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesi ile görüştük. Burada tedavinin kısa sürede yapılacağını öğrendik. Onlarda bu konuda gerekli temaslara girerek böbrek arayışına girdiler. Sonrasında böbrek bulundu ve ameliyatın gerçekleşmesine yardımcı olduk. Sonrasında hastalarımız sağlıklarına kavuştular. Hastalarımızı misafir ediyoruz burada. Umarım en kısa zamanda her iki hasta da sağlıklarına kavuşarak memleketlerine döner. Tutin’de soydaşlarımız yaşıyor. Buradan tüm Tutin’e de saygılarımızı gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.
"VERİCİ AMELİYATLARIMIZ KAPALI YÖNTEMLE YAPILDI
Yeni Yüzyıl Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde görevli Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, ”Nakil gündeme geldiğinde de en önemli şey de böbreğin bulunması. Bu sorunun çözümlerinden bir tanesi de çapraz nakil dediğimiz bir tedavi şekli. Burada akraba olan çiftler birbirine böbrek veremiyor, aynı şekilde birbirine böbrek veremeyen çiftlerin donörlerini değiştiriyoruz. Bu hastalarımız için de başarılı bir çapraz nakil gerçekleştirdik. Baba kız birbirlerine böbreğini veremiyorlardı. Diğer çift de birbirlerine böbrek veremiyorlardı. Şaka Şkriyel, Nikolinka Kadikyanova’ya verdi böbreğini. Nikolinka’nın babası Katikyonov ise Hakiya Şkriyel’e böbreğini verdi. Verici ameliyatlarımız kapalı yöntemle yapıldı” diye konuştu”
"KENDİMİZİ EVİMİZDE GİBİ HİSSEDİYORUZ"
Türkiye'de kendileri evinde gibi hissettiklerini söyleyen Sancak Bölgesi Boşnak Müslümanı Şaka Şkriyel, “ Doktor tavsiyesi üzerine Türkiye’ye geldik. Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi çapraz nakil yapıyormuş. Eşim Tutin’de eski bir belediye çalışanı. Hasta oldu için emekli olmak zorunda kaldı. Ona yardım etme fırsatı bulabildiğim için çok mutluyum. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’ya bize yardımlarından ötürü çok teşekkür ediyorum. Kendimizi evimizde gibi hissediyoruz” dedi.
"İMKANLARIMIZ KISITLI OLDUĞU İÇİN TÜRKİYE'DE TEDAVİ OLMAK İSTEDİK"
3 yıldan beri hasta olduğunu belirten Hakiya Şkriyel ise, “Orada imkanlarımız kısıtlı olduğu için Türkiye’de tedavi olmak istedim. Araştırmalarım sonucunda Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde böyle bir tedavi işleminin yapıldığını öğrendi. Gaziosmanpaşa Belediyesi bize yardımcı oldu. Eşimi böyle bir durumda görmek beni çok üzüyor ama Allah ondan razı olsun” dedi.