Ahmet Yesevi Kültür Merkezi Hacı Bektaşi Veli Halk ve Çocuk Kütüphanesi idari sorumlusu Mustafa Çalık ‘ile özel röportaj.
Bizi güler yüzü ile karşılayan Mustafa Çalık, Hacı Bektaş-ı Veli Kütüphanesi gezdirdi, kütüphanenin bölümleri hakkında bilgi verdi, diğer çalışanlarla tanıştırdı. Kütüphane işleyişi hakkında bilgi verdi, sorduğumuz soruları içtenlikle cevapladı.
Kütüphane hakkında bilgi verir misiniz?
Hacı Bektaşi Veli Halk ve Çocuk Kütüphanesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Müze Müdürlüğüne bağlı. Sultangazi Hacı Bektaş-ı Veli şubesi olarak 19. şube. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin açmış olduğu en büyük şube kütüphanesidir.
Kütüphanemiz 1300 m2 olup 450 kapasitelik halkın geldiği bölüm ve 120 kapasitelik çocuk bölümü var.
İçerisinde görme engelliler için kabartma yazılı ve sesli okuma bölümü oluşturuyoruz. Kütüphanemiz açılalı 3 ay kadar kısa bir zaman oldu.3 ay içerisinde 3200 üyeye ulaştık. Ortalama günlük okuyucu sayımız 800 civarında. Hafta sonu bu rakam 1200 kişiyi buluyor. On personelimizle hafta içi 09.00 – 20.00 hafta sonu 09.30 – 18.00 saatleri arası hizmet veriyoruz.
Kütüphanemizde kaç tane kitabımız var?
Kütüphanemizde 25 bin kitabımız var. Ayrıca çocuk bölümümüzde 7.500 kitap bulunmakta. Bu sayı yakın bir zamanda 40 bin olacak Bunları öğrencilerimize ve okurlara ödünç veriyoruz. Üyemiz olduktan sonra bizden 5 tane kitap ödünç alıp 30 gün okuduktan sonra gelip teslim edebiliyor ve yeni kitap alabiliyorlar.
Çocuk okuyucularla ilgili hizmetiniz var mı?
Çocuk kütüphanemiz var. 7.500 kitap ile çocuklarımıza hizmet veriyoruz. Çocuk yaşta okuma alışkanlığı kazanan üyelerimizin okuma alışkanlığını daha çabuk kazandığını ve ilerleyen dönemlerde kütüphanenin diğer bölümlerini de kullandığına şahit oluyoruz. Onun için çocuk kütüphanesi olmayan kütüphanelerin geleceği olmadığını düşünüyorum. Kütüphanemizi çocukların iç dünyasına hitap edecek şekilde dizayn ettik.
Yetişkin okurlarınız mevcut mu? Büyüklerin ilgisi nedir?
Okuyucularımızın yüzde 20 si yetişkinlerden oluşuyor. Yetişkinlerin rağbeti gençlere ve çocuklara göre daha az diyebiliriz. Yetişkinlere göre kitaplarımız ve ortamımız da mevcuttur.
Yetişkinlerde kitap okuma durumumuz hiç iyi değil. Kitap bizim ufkumuzu açar, dilimizi zenginleştirir, ifade gücümüzü artırır, başka kültürleri ve dünyaları tanırız. Kütüphanemize gelin, görün, üye olun. Burada bambaşka dünyaların sizi beklediğini unutmayın, bu dünyalar sizin onu keşfetmenizi bekliyor. Kitaplarımızın büyük çoğunluğu güncel ve okuyucularımızın bulmak istediği kitapları da listeye alıyoruz ve bunların da alımını yapıyoruz. Her şeyimizi okuyucumuza göre dizayn etmeye çalışıyoruz, yeter ki kütüphaneye gelsinler ve okusunlar.
Kitap okuma ile ilgili tavsiyeleriniz var mı?
Özellikle gençlerimiz ve çocuklarımız kendilerini geliştirirken, kişiliklerini oluştururken mutlaka kitapları basamak olarak kullansınlar. Toplumda birlikte yaşama kültürünün oluşabilmesi için, birbirimizi daha iyi anlayabilmemiz için, empati kurabilmemiz için, ekonomik ve sosyal olarak daha iyi bir ortama kavuşmak için insanların kitap okuması, bilgi edinmesi gerekir. Bilgiyi alan insanın karşısındaki insanı daha iyi anlama yetisi gelişiyor. Onun için bilgili bir hayatla bilgisiz bir hayatı karşılaştırdığımız zaman bilgili insanın hayatındaki farklılıkları, insanlara karşı olan saygıları, topluma olan yararlarını açık şekilde görebiliyoruz. Kütüphanemize gelen ve devam eden insanların davranışlarındaki değişimi ve gelişimi görebiliyoruz. Çocuğun birkaç kitap okuduktan sonra özgüveninin arttığını, ne istediğini bilen bir kişiye dönüştüğünü görebiliyoruz. Çok aktif bir şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Yeter ki kitap ve kütüphaneye karşı bir ilgi oluşsun artık kütüphaneye ulaşmak çok kolay.
Sultangazi İlçemizde böyle güzel bir kütüphanenin olması ilçemiz adına gurur verici.