Sanayicilere yeni ürün geliştirmeleri, nitelikli eleman sağlamaları ve yeni yatırım olanakları sunma noktasında öncülük edecek olan merkezde 2015 yılı Eylül ayında başlayan çalışmalar Mayıs ayında bitirilerek faaliyetlerine başlayacak.
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihat Çakır, merkezin Bartın sanayisinin lokomotifi olacağını söyledi. Projeyi 2014 yılında düşünerek hayta geçirdiklerini ifade eden Çakır, “Bartın İnovasyon ve Test Merkezi Bartın gelişimi, yeni ürün geliştirilmesi ve AR-GE çalışmalarının yapılması, üniversite sanayi işbirliğinin gerçekleştirilmesi ve bölgedeki sanayicilerimize katkı vermesi amacıyla 2014 yılında planlanan BAKKA güdümlü projesiyle bir hayalimizi gerçekleştirmek üzere attığımız adımlarla başladı. Bu bölgedeki bütün sanayicilerimize hizmet verecek olan Bartın İnovasyon ve Test Merkezi Bartın’da bütün imalat sektörü ile uğraşan firmaların, yatırım yapmak isteyen firmaların bir cazibe merkezi haline gelmesi için çalışmalarımız neticesinde hayata geçirilmesi gereken bir proje olarak gündemimize oturmuş bulundu” dedi.
Sanayicilere ve yeni yatırımcılara yön verecek çalışmalara ağırlık verdiklerini ifade eden Çakır, “2014 yılında güdümlü proje ile Kalkınma Ajansı’nın programı önümüze geldiğinde, bizler Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu nasıl değerlendirebileceğimiz konusunda bir değerlendirmede bulunduk. Bu çalışmanın içerisinde başka, farklı görüşlerde bulunuyordu. Ancak bölgemize yatırımcı çekebilmek, bölgemizdeki sanayicilerimize biraz daha güç katabilmek amacıyla, projenin içerisinde kamu sanayi işbirliğini, üniversite işbirliğini bir arada yürütebileceğimiz bir merkez yapalım, bu merkezin Bartın’daki sanayicimize ve bu bölgeye gelecek olan yatırımcımıza öncelik etsin, araştırmalarında da yardımcı olsun fikrini ortaya atarak bir çalışma başlattık. Neticede hazırladığımız projeyi 2014 yılındaki çalışmaya sunduk ve projemiz kabul gördü” diye konuştu.
Projeye Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün arsa tahsisi ile destek verdiğini aktaran Çakır, projenin 4 milyon 850 bin TL bedelli olduğunu anlattı. Çakır, “Projemizin araştırma aşamasında benzer sanayi şehirlerinde araştırmalarımız oldu. Organize Sanayi Bölgesi Müdürümüzün de buradaki çalışmalarıyla en uygun alanın Organize Sanayi Bölgesi olduğu ortaya çıktı. Sanayimizin merkezindeki Organize Sanayi Bölgesi ihtiyacın karşılanabilmesi için arsa tahsisi yapabileceğini ve mevcut alanın kullanılabileceğini ortaya koydu. Yaklaşık 4 milyon 850 bin liralık bir bütçe ile hareket ediyoruz. Yaklaşık 3,5 milyon lirası inşaat, geriye kalanı da makine, teçhizat, donanım ve yazılım olarak hayata geçirilecek. İnşallah Mayıs ayının sonunda binamız bize teslim edilmiş olacak. Bu yatırımın bölgedeki sanayicimize, yeni yatırımlar konusunda, yeni ürünler ortaya çıkartmaları konusunda büyük faydalar sağlayacağı kanaatindeyiz. Bununla birlikte buradaki donanımlarımız sanayicilerimize nitelikli eleman yetiştirebilmeleri konusunda ve proje üretebilecek elemanlara burada eğitim aldırarak firmalarımızın kullanmasına öncelik edeceği kanaatindeyiz” şeklinde konuştu.
Bartın’ın kendisine göre yatırım olanakları ve özelliklerinin bulunduğunu da vurgulayan Çakır şöyle devam etti: “Biz sanayi bölgemizdeki yatırımlarımıza baktığımızda genelde nitelikli üretim yapanların ayakta durabildiklerini görebiliyoruz. Genelde orman ürünleri konusunda, demir çelik konusunda, organik gıda üretimi konusunda yatırım yapan fabrikaların olduğunu görüyoruz. Buradaki önceliğimiz, bölgede öne çıkan yatırım sektörlerini desteklemek adına harekete geçmektir. Yatırım olanaklarını cazip kılan sektörleri belirleyelim ve bu sektörlerde de nelere ihtiyaç duyuluyorsa onların alt yapısını geliştirelim fikri ile bu projeyi yönetiyoruz. Burada üretim yapan firmaların nitelikli ürün yapmaları gerekiyor. Bunu yaparak burada hayatta kalabilirler. Bizlerde buradaki olanaklarımızı kullandırarak gelecek olan yatırımları burada yapılacak olan çalışmalarla birlikte daha nitelikli iş gücü ile birlikte daha güçlü firmaların yatırım yapmasını amaçladık. Buradaki İnovasyon Merkezi kesinlikle üretim yapan firmalarımıza öncülük edecek, alt yapısını güçlendirecek ve nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacaktır.”
Merkezde sanayi-üniversite işbirliği yönünde çalışmalarında olacağını kaydeden Çakır şöyle devam etti:“İçerisinde test merkezi bulunan, test cihazları CNC cihazları bulunan, çeşitli fikirlerin toplanabileceği, üniversite sanayi işbirliğinin sağlanabileceği, bunların eğitimlerin verilebileceği bir tesisten bahsedebiliyoruz. Bu tesiste ister akademisyenler, ister sanayiciler, isterse yeni girişimciler, gençler fikirlerini toparlayabilecekler. Haftanın belirli günlerinde burada üniversitenin proje ekibiyle birlikte belirli çalışmalar yürütülecek. Dolayısıyla bu çalışmaların yeni fikirleri ortaya çıkartacağı aşikardır. Bu projeye kalkınma ajansımızın desteği oldukça güçlü olmuştur. Bizler Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğümüzle, aynı zamanda üniversitemizle ortak yürüttüğümüz bu projemizde büyük bir başarı sağlayacağımızı ve bölgeye katkı vereceğimizi düşünüyoruz. Bu proje tamamlandığında Bartın yatırım olanakları olarak sadece Bartın’a değil bölgedeki bütün sanayicilere üniversite sanayi işbirliğini ortaya koyan bir ortamı sağlamış olacak. Bu anlamda burada emeği geçen Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı yönetim kuruluna,bizlerden desteğini esirgemeyen sayın valimize, sayın belediye başkanımıza, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğümüz ve ekibine ve katkılarından dolayı üniversitemiz rektörüne çok teşekkür ediyoruz. Bartın’ın çıkış noktası olacak olan, Bartın’daki yatırımlara yön verecek olan, yatırımların gelişmesine fayda sağlayacak olan Bartın İnovasyon ve Test Merkezimizin Bartın’a hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”
Merkezin Bartın’a büyük katkı sağlayacağını beliren Bartın Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Oğuzhan Kasapoğlu da, “Bölgemize böyle bir yatırımın olması hem sanayicilerimiz açısından, hem müdürlüğümüz açısından bizlere büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. İçinde yapılacak olan çalışmalarla sanayicilerimize büyük katkılarının olacağını düşünüyoruz. Bu projemizin de Bartın’a hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyoruz” dedi.
İnşaatın yapım süreci ile ilgilenen Organize Sanayi Bölgesi İnşaat Mühendisi Selin İpek Kef de inşaatı hızlı bir şekilde bitirerek çalışmalara bin an önce başlamak için yoğun mesaide olduklarını söyledi. Kef, “Bu tesisin Ağustos ayında ihalesi yapılmış ve Eylül ayında da temeli atılmıştı. Şu an yüzde 80’lik bir başarı elde ettik. Mayıs ayında inşallah teslimini gerçekleştireceğiz. İnşaatı müteahhitlerimiz hızlı bir şekilde ilerletmeye çalışıyorlar. Bir an önce teslim edip çalışmalara başlamak istiyoruz” diye konuştu.
Kaynak: IHA
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...