İnsan haklarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Eyüpsultan Belediyesi, İnsan Hakları Beyannamesi’nin kabulünün 76. yılında İnsan Hakları Paneli düzenledi. Önemli akademisyenlerin konuşmacı olarak yer aldığı panelde, insanların halen doğdukları coğrafya, ekonomik durumları, cinsiyetleri, etnik kimlikleri veya inançları nedeniyle eşit haklardan yararlanamadıklarına dikkat çekildi.
Eyüpsultan Belediyesi 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne özel, insan haklarının önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla İnsan Hakları Paneli düzenledi.
Maltepe Üniversitesi İTBF Sosyal Hizmetler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nurdane Bürüngüz’ün moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi’nden Cem Demirayak, İşitme ve Konuşma Engelliler Dernek Başkanı Güler Dağıdır ile Derin Yoksulluk Ağı’ndan Önder Uçar katıldı.
İNSAN HAKLARI TÜM YÖNLERİYLE MASAYA YATIRILDI
İnsan Hakları Beyannamesi’nin kabulünün 76. yılında Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve insan haklarının tüm yönleriyle masaya yatırıldığı panelde Cem Demirayak “Çocuk Hakları”, Güler Dağıdır “Engelli Hakları”, Önder Uçar ise “Bir İnsan Hakları İhlali Olarak Yoksulluk” konularında bilgiler paylaştı.
“İNSANLAR DOĞDUKLARI COĞRAFYADA EŞİT HAKLARDAN YARARLANAMIYOR”
Panelde İnsan Hakları Beyannamesi’nin kabul edilmesinden bu yana geçen 76 yıllık sürede ülkeler arasında ve toplumların kendi içerisinde ciddi eşitsizliğin devem ettiğine değinildi. İnsanların halen doğdukları coğrafya, ekonomik durumları, cinsiyetleri, etnik kimlikleri veya inançları nedeniyle eşit haklardan yararlanamadıklarına dikkat çekildi. Bir tarafta temel insan haklarından mahrum bırakılan milyonlarca insan varken, diğer tarafta bu hakların fazlasıyla ayrıcalık olarak sunulduğu ekonomi politik bir sistem olduğu, bu sistemde yoksulluk ve açlığın bir insan hakkı olarak karşımıza çıktığına vurgu yapıldı.
ÇOKLU KRİZLER ÇAĞINDA ÇOCUK HAKLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Panelde Demirayak, Çocuk Hakları ana başlığı altında yaptığı sunumda, “savaşlar ve çatışma ortamları, doğal afetler, pandemiler ve infodemiler gibi olayların yaşandığı çoklu krizler çağında çocuk hakları, bugün ile 2050 yılları arasında çocukların yaşamlarını derinden etkileyecek demografik değişimler, iklim ve çevre ile yapay zekâ gibi öncü teknolojiler” konularını anlattı.
“EN BÜYÜK SORUNU ENGELLİ AYRIMCILIĞINDA YAŞIYORUZ”
Engelli Hakları konusunda sunum yapan Dağıdır, en büyük sorunu engelli ayrımcılığında yaşadıklarını belirterek, “Hepimiz eşitiz ama nedense her alanda ayrıştırılıyoruz. Engelli bireyler adına, onların olmadığı yerde onların adına kararlar alınmamasını istiyoruz. Evde anne-baba engelli çocuk adına kararlar alıyor, siyasette başkaları, okulda başkaları kararlar alıyorlar. Oysaki engelli bireylerin söz hakkı olması gerekir. Engelli bireylerin topluma daha eşit şekilde katılmaları için gerek eğitimde, gerek sosyal alanlarda, beceri alanlarında desteklenmeleri gerekiyor” dedi.
“YOKSULLUK BİR İNSAN HAKLARI SORUNUDUR”
Bir İnsan Hakları İhlali Olarak Yoksulluk ana başlığı altında bir sunum yapan Uçar ise yoksulluğu bir insan hakları sorunu olarak gördüğüne vurgu yaparak, “Yoksulluk, herkesin bahsettiği, herkesin değindiği bir problem olarak çok aşikâr. Birçok durumun sonucu yoksulluk üzerinden değerlendiriliyor, belli başlı krizlerin arkasında yoksulluk ortaya çıkıyor. Son zamanlarda ayrımcılık üzerine yapılan bir araştırma var, insanlara ‘en çok hangi konuda sizce ayrımcılık yapılıyor’ diye sorulduğunda artık yüzde 38’le birinci sırada yoksulluk çıkıyor. Çok ciddi bir sorun ve küresel ölçekte de çok büyük bir sorun” diye konuştu.