Karşıyaka'nın Engelsiz Kütüphanesi Büyüyor

Yerel 17 Mart 2016 12:01
Videoyu Aç Karşıyaka'nın  Engelsiz  Kütüphanesi  Büyüyor
A
a

Adana Valisi Mustafa Büyük, “Yaşayabilmek, yaşlanabilmek, bunları görebilmiş olmak toplumda büyük mutluluk” dedi.Adana Huzurevi sakinleri, 18-24 Mart Yaşlılar Haftası etkinlikleri kapsamında Vali Büyük’ü ziyaret ederek çiçek çeşitli hediyel

Engelsiz bir kent yaratma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Karşıyaka Belediyesi, ‘Görme Engelliler Kütüphanesi’ aracılığıyla engelli vatandaşların sosyal ve kültürel yaşamına katkı sunuyor. Giderek zenginleşen kütüphanede, dijital yolla 15 bini aşkın sesli esere ulaşılabiliyor. Görme engelliler, gönüllü okuyucuların hayat verdiği sesli kitaplar sayesinde hayata daha sıkı tutunuyor.
HER TÜRDE ESER VAR
Bostanlı’da bulunan Karşıyaka Belediyesi Görme Engelliler Kütüphanesi, görsel ve yazılı eserlerden yararlanma zorluğu yaşayan vatandaşların ikinci adresi haline geldi. İzmir’de bir belediye tarafından kurulan ilk görme engelliler kütüphanesi olan merkezde, 15 bin 600 sesli esere, dijital ortamda erişim sağlanabiliyor. Klasiklerden güncel romanlara, tarihten psikolojiye kadar her türde esere ulaşım imkanı sunan kütüphane; gönüllülerin destekleriyle büyümeye devam ediyor. Kütüphaneye kayıtlı olan 115 gönüllü okuyucu, talep ve ihtiyaçlara göre düzenli olarak kitap seslendirme kayıtları yapıp kullanıma sunuyor.
BARİYERLER YOK OLUYOR
Görme engellilerin eğitim yaşamlarına katkı sağlayan kütüphanede, ders kitapları da bulunuyor. İlkokuldan üniversiteye kadar her düzeyden öğrenciler, özel olarak tasarlanan bilgisayarlarda araştırma yapıp, ders çalışabiliyor. Talepler doğrultusunda görme engellilere gönüllülerce özel dersler de veriliyor. Bilgiye ulaşmakta güçlük çeken engelli vatandaşların önündeki sosyal bariyerler, dayanışmayla ortadan kaldırılıyor.
ORTAK SİSTEM
Ayrıca; Karşıyaka Belediyesi Görme Engelliler Kütüphanesi’nde seslendirilen eserler, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi GETEM’in sistemine yüklenerek, ülkenin her bölgesindeki görme engellilerin ulaşımına da sunuluyor. Kütüphaneden faydalanmak isteyenler veya gönüllü katkı koymak isteyenler, (0232) 330 28 93 numaralı telefondan bilgi alabiliyor.
“ENGELSİZ KARŞIYAKA”
Sokaklardaki engelleri kaldırmak adına yaptıkları çalışmaların yanı sıra, sosyal ve kültürel alanlarda da engelsiz bir kent yaratmak için çalıştıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Görme engelli vatandaşlarımız için yazılı kaynaklardan yararlanabilmek, ciddi bir sorun. Kütüphanemiz sayesinde, gönüllü vatandaşlarımız ile birlikte adeta engelli vatandaşlarımızın gözü olup kitaplara, bilgiye ulaşabilmelerini sağlıyoruz. İsteyen her vatandaşımız bu anlamlı çalışmaya ortak olup destek verebilir” dedi.


Kaynak: IHA-YEREL

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat