Kısırkaya Hayvan Bakım Evi ve Doğal Yaşam Alanı hakkında çıkan iddiaların asılsız olduğunu öğrenmek için gerçekleri yerinde incelemek üzere Sarıyer'e gittik.
Geçtiğimiz aylarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sarıyer Kısırkaya Hayvan Bakım Evi ve Doğal Yaşam Alanı hakkında, hayvanların itlaf edileceği ve laboratuarlarda denek olarak kullanılacağına dair haberler medyaya yansımıştı. Hatta bir grup hayvansever meseleyi yargıya taşımıştı. Bunun üzerine İBB konuyla ilgili açıklama yapıp, iddiaların tamamen asılsız olduğunu kamuoyuyla paylaştı. Gerçekleri bir kez de yerinde görmek için Sarıyer'deki merkeze gittik.
20 bin köpek yalanı!
Öncelikle İBB, bu merkezi İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki tüm ilçelere hizmet vermek üzere projelendirmiş. Konuştuğumuz veterinerler, hayvanların kısırlaştırılması, tedavisi ve bakımları dışında başka bir işlem yapılmasının söz konusu olmadığını ifade ediyor. Çünkü yasa gereği, tedavileri ve aşıları yapılan hayvanlar alındıkları alana geri bırakılmalı. Yani toplanan hayvanların barınaklarda uzun süre kalamayacağı hayvanseverlerin bildiği bir mesele. İddia edildiği gibi 20 bin köpeğin barınaktaki kafeslerde tutulması zaten yasal değil. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 10. maddesi kapsamında yapılan işlemler, 'Topla-Aşıla-Kısırlaştır-İşaretle-Aldığın Yere Bırak' sisteminden ibaret. Bu yüzden İBB'nin açıklamasında da altını çizdiği 'Toplu itlaf, yakma fırınları, laboratuar deneyleri' gibi iddialar hayal ürünü.
Engelli ve yaşlı köpekler de düşünülmüş
Tamamını gezdiğimiz merkezde, onlarca veteriner hekim ve bakıcı görev yapıyor. Ayrıca iddia edildiği gibi yakma fırını ya da deney laboratuarı da yok. Merkezde, 1650 köpek kapasiteli kapalı kafesler mevcut. Bunun yanında her biri 500 metrekare büyüklüğünde 200 adet Bahçeli Yaşam Ünitesi bulunuyor. Bu üniteler, her birinde engelli, sokakta yaşayamayacak derecede yaşlı köpeklere, hayatları boyunca 20’şerli gruplar halinde (her ünitede 20 köpek) bakılmak üzere yapılmış.
Tesisler yerden ısıtmalı
Barınağın her bölmesi yüksek standartlarda tasarlanmış. Avrupa'dakileri geride bırakacak cinste. Öyle ki tedavi, ameliyat ve Yavrulu Anne Bölümü yerden ısıtmalı. Doğal Yaşam Üniteleri'nin ısı izolasyonu yüksek malzemeden yapıldığı için ısıtma sorunu yok. Projede Kısırkaya'ya gelen ziyaretçiler de düşünülmüş. Merkezde, gezinti ve piknik alanları gibi sosyal alanlar yer alıyor.
Hayvan Bakım Evi ve Doğal Yaşam Alanı’nda sokak hayvanlarının yanı sıra göçmen kuşların, martıların, güvercinlerin bakıldığı bir kuş tedavi merkezini de hayata geçirilmesi planlanıyor.