Önceki gün yürürlüğe giren yeni Tüketici Yasası, konut sahibi olmak isteyenlere büyük avantaj ve garantiler getirirken, sektör oyuncuları konutta ‘yasa zammı’ hazırlığı içine girdi.
Yasanın devamı olarak hazırlanan yönetmeliğe göre konut adedi 30’un üzerinde olan projeler için zorunlu tutulan bina tamamlama sigortasının yüzde 1-2 civarında ek maliyet getireceğini dile getiren şirketleri asıl zamma itecek olan neden ise ‘kat irtifakı alma zorunluluğu’ gözüküyor. Bunun için projede zeminin tamamlanması gerektiği ifade edilirken, “Bu proje ortaya çıkana kadar satış yapılamayacak demek oluyor ki bu da maliyetleri yüzde 12-13 artırır” değerlendirmesinde bulunuluyor.
Habertürk'ün haberine göre; Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, yasa ile birlikte mevcut konut projelerinin aleyhine durum oluştuğunu belirterek, kanunda yer alan “Projeler ruhsat almadan satılamaz” maddesinin yanında yönetmelikte de “Kat irtifakı da kurulmalı” zorunluluğunun geleceğini söyledi.
“İşte bu iki maliyet eve yansıyacak”
1- KAT İRTİFAKI ZORUNLU OLACAK: Projenin satışa çıkması için ruhsat almak yeterli olmayacak. Kat irtifakı zorunluluğu da aranacak. Bu da proje maliyetlerini yüzde 12-13 oranında artıracak.
2 - 30 KONUTUN ÜSTÜNE SİGORTA ŞART: 30 konut ve üzeri projelerde şirket projenin tamamı için sigorta yaptırmak zorunda. Böylece müteahhit batsa da tüketici koruma altına alınacak. Fiyata etkisi yüzde 2 olacak.
“Teminat mektubu zor”
Bu durumun şimdiki projelerin ruhsatlarını almalarının ardından zeminden 1 kat yukarı çıkana kadar en az 1 yıl boyunca satışa çıkamama sorununu ortaya koyacağını belirten Çelik, “Şu anda yapımına devam edilen 1-2 katlı projeler için sorun yok. Ancak büyük projeler bu durumdan olumsuz olarak etkilenecektir. Projelerin satıldıkça yükseldiği bir ortamda, 1 yıl sonra satışa geçilebilecek bir projede müteahhit bunun maliyetini kendisi karşılayacaktır. Bu da fiyatların yüzde 12-15 seviyesinde artmasına neden olacaktır” dedi. Çelik konut tamamlama sigortasının da maliyeti yüzde 1-2 artıracağını söyledi.
“Sigorta şartı var ama henüz ürün yok”
Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise kanunda projelere bitirme sigortası yapılması gerektiğinin yer aldığına dikkat çekerek, “Ancak bugün itibarıyla projelere sigorta sağlayacak bir firmanın varlığı söz konusu değil. Gidiyoruz, sigorta şirketleri ‘Böyle bir ürünümüz yok’ diyor” diye konuştu. Özyurt, 36 ay içinde projeyi bitirme zorunluluğuna karşı cezaya girmemek için satışları etaplara böldüklerinin de altını çizdi.
‘Ruhsat yoksa satışın durması çok doğal’
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yasanın çıkmasının ardından ruhsatsız satış yapan konut projelerindeki satış faaliyetlerinin durmasıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Yazıcı, “Yasa elbette ki gücünü gösterecek. Eğer ruhsat almadan yap-sat başlamışsa bunun durmuş olması doğaldır diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.