Mahallelinin Oto Tamirhanesi İsyanı

Yerel 29 Mart 2016 17:52
Videoyu Aç Mahallelinin  Oto  Tamirhanesi  İsyanı
A
a

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Hukuk reformu, yeni anayasamızın en önemli ayaklarından birini oluşturmaktadır. Yapılması gereken yapısal reformlarda vergi mevzuatı ön sıralarda yer almaktadır. Vergi sistemini karmaşık hale g

Mersin’in merkez Akdeniz ilçesi İhsaniye Mahallesi’nde konutlar arasında yoğun olarak yer alan oto tamirhaneleri, mahalleliyi isyan ettirdi. Oto tamirhanelerinin hem insan sağlığını tehdit ettiğini hem de gürültü ve görüntü kirliliği oluşturduğunu belirten mahalle sakinleri, söz konusu iş yerlerinin kaldırılmasını istedi.
İhsaniye Mahallesi’nin eski açık oto pazarı civarında yer alan sokaklarda, konutlarında alt katlarında yer alan oto tamirhaneleri, mahalle halkı tarafından protesto edildi. Öğleden sonra İhsaniye Mahallesi önünde toplanan mahalleliler, oto tamirhaneleri nedeniyle birçok kişinin sağlık sorunu yaşadığını dile getirerek, tamirhanelerin kapatılmasını istediler. İhsaniye Mahallesi Muhtarı Zehra Yılmaz ve mahalle sakinlerinin protesto eylemine, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer ile Akdeniz Kent Konseyi Eş Başkanı Faik Burakgazi de katıldı.
“TAMİRHANELER, BAŞTA İNSAN SAĞLIĞI OLMAK ÜZERE BİRÇOK RAHATSIZLIĞA NEDEN OLUYOR”
Mahalle sakinleri adına bir açıklama yapan İhsaniye Mahallesi Muhtarı Yılmaz, Mersin’de sanayi ticarethanelerinin büyük bir bölümünün kent merkezleri içerisinde yer aldığını, İhsaniye Mahallesi’nde ise özellikle oto tamirhanelerinin çok yoğun olduğunu dile getirdi. Özellikle boya ve tiner kullanan tamirhanelerin mahalle arasında olmasının önce insan sağlığı olmak üzere birçok konuda rahatsızlığa neden olduğunu ifade eden Yılmaz, tamirhaneler yüzünden mahalle nüfusunun da azaldığını belirterek, “7 yıl önce muhtarlık seçiminde ilk adaylığımı koyduğumda 5 bine yakın olan seçmen sayısı 3 bin 700’lere kadar geriledi ve mahalle nüfusu ciddi oranda azaldı. Sayın Bakanımız Lütfi Elvan ve Sayın Valimiz Özdemir Çakacak’ın yaklaşık 2 ay önce tüm muhtarları kapsayan toplantısında bu konuyu dile getirmem üzerine Sayın Bakan, Sayın Vekiller ve Sayın Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığının girişimleriyle esnafa 2 yılda dükkanlarını teslim edip 15 yılda geri ödemeleri sağlanacağı yönünde çalışmaların başlatıldığını duymak bizleri sevindirmiştir” dedi.
Mahalle esnafıyla yıllardır iç içe yaşadıklarını, şahıslarına yönelik herhangi bir şikayetleri olmadığını vurgulayan Yılmaz, projenin tüm sanayi esnafını kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.
“DURUMDAN BİZ DE RAHATSISIZ”
Muhtar Yılmaz’ın ardından konuşan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer ise şehir içindeki bu tür iş yerlerini taşıyacakları yeni sanayi sitesi projesinde artık son aşamaya geldikleri konusunda mahalle sakinlerine müjde verdi. Mersin’in son yıllarda nüfus olarak çok büyüdüğünü ve artık kabına sığmaz bir kent haline geldiğini belirten Dinçer, Mersin’in aynı zamanda plansız bir kent olduğunun da altını çizdi. Mersin’in Türkiye genelinde en az küçük sanayi sitesine sahip illerden biri olduğuna dikkat çeken Dinçer, bu sorunu çözmek için Mersin ESOB olarak 15 yıldır kente yeni bir sanayi sitesi kazandırmak için uğraştıklarını dile getirdi. Esnaf temsilcileri olarak yıllardır belediye belediye dolaşıp sanayi sitesi yapmak için yer istediklerini aktaran Dinçer, “Biz 15 yıldır belediyelerin bu yönde imar düzenlemesi yaparak bize yer göstermeleri için mücadele ediyoruz. Ancak kent o kadar kötü planlanmış ki, bugüne kadar bize sanayi sitesi olarak gösterebilecekleri hiçbir alan yoktu. Ama bu dönemde Sayın Valimizin de olumlu yaklaşımıyla ilk kez bir alanda çalışmamız başladı” diye konuştu.
“YER TESLİM EDİLDİĞİ ANDA 2 YIL İÇİNDE KENTİN İÇİNİ BOŞALTACAĞIZ”
Mersin ESOB’un yaptırdığı araştırmaya göre, 6 sektörde çok acil 6 bin iş yerine ihtiyaç olduğunu belirlediklerini ifade eden Dinçer, mahalle arasında sanatkarlık olmayacağını kendilerinin de çok iyi bildiğini kaydetti. İmalat, tamir veya tadilat yapan sanatkarların kimyasal madde de kullandıklarını, aşırı yoğun toza neden olan çalışmalar da yaptıklarını belirten Dinçer, tüm bunların da hem sağlık açısından risk oluşturduğunu hem de gürültü ve görüntü kirliliğine neden olduğunu söyledi. Bunu kendilerinin de istemediğini, bu çerçevede yaptıkları çalışmayla bu tür iş yerlerini mahallelerden kaldırmak için yeni bir yer belirlediklerini ve 1,6 hektarlık bir alanı sanayi alanı olarak Toprak Kurulu’ndan çıkardıklarını bildiren Dinçer, “Ancak, biz bu alanı biraz daha büyütmek istiyoruz. Bu çerçevede de geçen hafta Mersin Valimiz Sayın Özdemir Çakacak’ın da katımıyla Ankara’da Başbakan Yardımcımız Sayın Lütfi Elvan ile görüştük ve yeni bir alana karar verdik. Dün de Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz ile konuyu paylaştık. O da bir an önce yapılması taraftarı. Bununla ilgili yasal prosedür şu an işlemekte. Eğer Başbakan Yardımcımız sözünde durur, burayla ilgili çalışmalarını devam ettirirse, Valimiz kararlılıkla bu olayı takip ederse, Büyükşehir Belediye Başkanımız da imar ve planlama olarak verdiği sözü tutarsa kısa bir süre içerisinde yeni sanayi sitesiyle ilgili çalışmalarımız başlayacak. Finansmanı biz bankalardan çözüyoruz. Bize yer teslim edildiği anda 2 yıl içerisinde bu kentin içini boşaltmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Akdeniz Kent Konseyi Eş Başkanı Burakgazi de Dinçer’in verdiği bilgilerin sevindirici olduğunu, ancak mahallelerdeki bu tür iş yerlerinin kaldırılmasının ardından mutlaka bir kentsel yenileşme çalışması yapılması gerektiğini söyledi.


Kaynak: IHA-YEREL

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat