Mersin Yüksek Teknolojili Ürün Üretim Merkezi Olmaya Talip

Yerel 17 Mart 2016 15:08
Videoyu Aç Mersin  Yüksek  Teknolojili  Ürün  Üretim  Merkezi  Olmaya  Talip
A
a

Türkiye Erkekler Voleybol 2. Ligi’nin iddialı ekibi Adana Toros Byz Spor, Ankara Başkent Spor Salonu’nda oynanmakta olan 1. Lige Yükselme Play Of yarı final ilk maçında İzmir TVL Altekma’yı 3-0 yenerek turnuvaya galibiyetle başladı.Yarı fin

Yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracatı noktasında önemli gelişmeler kaydeden Mersin, yüksek teknolojili ürün üretim merkezi olmaya talip. MTSO Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Laboratuvarı tarafından verilen “3 Boyutlu Tarayıcı” hizmetiyle Mersinli sanayiciler, tersine mühendislik uygulamasıyla yeni tasarımlar geliştiriyor.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (MTSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin, 3D teknolojiyle katma değerli ürün ihracatına odaklandı. Bu kapsamda, Mersin’de yüksek teknolojili ürün ihracatına yönelik çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. MTSO Tedarik Zinciri Akredite Test ve Ar-Ge Laboratuvarı tarafından verilen “3 Boyutlu Tarayıcı” hizmetiyle Mersinli sanayiciler, istedikleri bir alanda dünyada var olan know-how’ı tersine mühendislik uygulaması ile transfer edip, kendi istedikleri yenilikleri veya tasarımları geliştirerek yeniden dünya piyasalarına sürebiliyor.
“MERSİN, YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜN ÜRETİM MERKEZİ OLMAYA TALİP”
Tüm dünyada bilgisayar destekli tasarım her geçen gün daha fazla ilgi çekerken, bir objenin ölçümü ve ardından üç boyutlu model olarak oluşturulması anlamına gelen tersine mühendisliğin önemi de giderek artıyor. 3 boyutlu bilgisayar destekli tasarımlar, bilgisayar destekli üretim, bilgisayar destekli mühendislik var olan parçaların üç boyutlu sanal modellerinin oluşturulması için kullanılabilir bir metot haline geldi. Bu yönde çalışmalarını sürdüren, yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracatı noktasında önemli gelişmeler kaydeden Mersin de önümüzdeki süreçte yüksek teknolojili ürün üretim merkezi olmaya talip.
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren sanayiciler de 3 boyutlu bilgisayar tasarımları metotlarını kullanımlarını artırdılar. Son olarak MTSO Laboratuvarı tarafından Mersin’de bir yelkenli tekne 3 boyutlu tarayıcıdan geçirilip bilgisayar ortamında tersine mühendislik uygulamaları ile geliştirildi. Gerçekleştirilen bu know-how transferi ile sıfırdan bir mühendislik hizmeti geliştirilmesi yerine mevcut ar-ge kapasitesi var olan ürünün geliştirilip bir üst model oluşturulmasında kullanılacak. Yapılan tarama sistemiyle birebir alınan model, ihtiyaçlar ve hedefler doğrultusunda yine bilgisayar ortamında geliştirilip çok daha yüksek teknolojiye sahip yeni bir ürün imalatı yapılacak.
SANAYİCİ ZAMANDAN TASARRUF EDİYOR
MTSO açıklamasına göre, tersine mühendislik ile sanayici zamandan önemli bir tasarruf sağlayarak mevcut enerjisini var olan ürünün geliştirilmesine harcayabilecek. Bir yelkenli teknenin modelinin mühendisler tarafından çizilmesi, bunun sahada rüzgar ve dalga testlerinin yapılması ve teknenin üretilebilir pozisyona gelmesi yıllar alabilecekken, 3 Boyutlu Tarayıcı ile tüm bu işlemler bir günde tamamlanabiliyor. Firmalar kalan zamanı ürünün geliştirilmesi için kullanabiliyor. Bu da daha hızlı yol alınmasını ve gelişmiş yeni ürünler üretilebilmesini beraberinde getiriyor. 3 Boyutlu Tarayıcılar ile tersine mühendisliği her türlü imalat sanayinde kullanmak mümkün. Bu alandan özellikle kalıp sektörünün büyük fayda sağlayacağı belirtiliyor.
MERSİN’DE İLERİ TEKNOLOJİ İHRACATI ARTIYOR
Öte yandan, Ocak-Şubat aylarında Mersin’den yapılan ihracat verilerine göre, düşük teknolojili ürünlerin yerini orta ve yüksek teknoloji ürünler aldı. Düşük teknolojili ürünlerin ihracatı geçen yıl Ocak-Şubat ayında toplam imalat sanayi ihracatının yüzde 59,5’ini oluştururken, bu yıl aynı dönemde bu rakam yüzde 55,5’e düştü. Buna karşılık orta ve düşük teknoloji sanayi ürünlerinin ihracatı geçen yılın ilk iki ayında toplam imalat sanayi ihracatının yüzde 22’sine denk geliyor. Bu yıl ise bu rakam yüzde 24,8’e yükseldi. Orta ve yüksek teknoloji sanayi ürünleri ihracatı da yüzde 16,8’den yüzde 17,1’e yükselirken, yüksek teknoloji ürün ihracatı ise yüzde 1,7’den yüzde 2,6’ya yükseldi.


Kaynak: IHA-YEREL

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat