Milli yük vagonuna kadın eli

Genel 15 Nisan 2016 13:51
Videoyu Aç Milli yük vagonuna kadın eli
A
a

Sivas'ta, demiryolu sektörüne yük vagonu ve yedek araçlarıyla sanayi ürünleri üreten TÜDEMSAŞ'ta milli trenin yük vagonlarının çiziminden üretimine kadar her aşamasında kadınlar da yer alıyor.

Sivas'ta, demiryolu sektörüne yük vagonu ve yedek araçlarıyla sanayi ürünleri üreten Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi AŞ'nin (TÜDEMSAŞ) milli trenin yük vagonunun çiziminden, üretimine kadar her aşamasında kadınlar da görev alıyor.

Kentte 418 bin metrekarelik alanda yaklaşık bin 500 uzman personelle çalışmalarını yürüten TÜDEMSAŞ'ın 'ağır sanayi' olarak adlandırılan vagon üretim, vagon onarım, metal işleri imalat fabrikaları ile her türlü tesis ve makine parçalarının imalat, tasarım ve onarımında kadın personel de çalışıyor.

Tasarım aşamasında makine parçaları ve vagonların çizimini yapan kadınlar, daha sonra fabrikalara giderek hem üretime yardımcı oluyor hem de üretimden çıkan parçaların bakım onarım ile kalite kontrolünü gerçekleştiriyor.

Fabrikada kalite geliştirme sistem şube müdürü olarak görev yapan Vildan Kocamemik (39), AA muhabirine, 7 yıldır fabrikada çalıştığını söyledi.

Biriminde çalışan kadınlarla vagon imal ve onarım işlerinin belgelendirme ve sertifikalandırma işlerini yaptığını anlatan Kocamemik, 'Burası ağır sanayi sektörü. Geçmiş yıllarda kadınların çok tercih ettiği bir çalışma sahası olmamış. Üst yönetimimiz bu konuda kadın çalışana destek oluyor. Burada yeni bir üretim anlayışına geçilirken aynı zamanda kadınların da rahatça ve huzurla çalışabileceği bir ortam sağlandı.' dedi.

'Milli vagona kadın eli değdiği için gururluyuz'

Fabrikada teknik personel olarak çalışan Ayşenur Şahin Arslan (27) da üretim planlama bölümünde 1,5 yıldır görev yaptığını ve ağır sanayide çalışmanın zevkli olduğunu anlattı.

Mesleğinin zorluklarına dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

'Sürekli tehlike altındasınız. Bazı ağır iş malzemeleri var bunları kullanmak zorundayız. Sürekli vinçlerin altında çalışıyoruz, bu da risk taşıyor. Ama saha demek her şeyin başladığı yeri görmek demek. Emekle bir şeylerin ortaya çıkarıldığı yer. En küçük şeyde bile ne kadar emek harcandığını görüyoruz. Bunda bile küçük bir katkımız olduğunda seviniyoruz. Ayrıca yerli ve milli vagona kadın eli değdiği için gururluyuz. Ayrı bir heyecan oluyor bizim için. Hangi aşamalardan geçtiğini, hangi zorluklarla bu vagonların sertifikalandırıldığını biliyoruz. Dünyayla, Avrupa ile bu konuda yarışmak bizim için gurur verici. Bunda da bizim katkımızın olması çok güzel.'

'Milli yük vagonunun ilk üretim aşamasında biz varız'

Arslan, sektörde bugüne kadar hep erkeklerin çalıştığını ama kadınların da bu sektöre ilgisinin arttığını belirterek, 'Türkiye'de ilk olarak TÜDEMSAŞ'ta kadın eli, Avrupa standartlarına uygun, yerli üretim vagonlarını inşa ediyor ve bunda da kadın eli ilk aşamasından son aşamasına kadar var.' dedi.

Çalışanlardan Pınar Eğer (28) ise 3,5 yıldır TÜDEMSAŞ'ta görev yaptığını dile getirerek, resimhanede tasarım yaptıktan sonra sahaya inip üretimini, montaj aşamalarını kontrol ettiklerini ifade etti.

Kaynak: AA

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat