Münir Üstün / Yazar, Basın Yayın Birliği Başkanı.
10 soruda İstanbul köşemizin bu haftaki konuğu, Münir Üstün oldu.
10 soruda İstanbul köşemizin bu haftaki konuğu, yazar ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün oldu. Kendisiyle yapmış olduğumuz bu keyifli sohbeti sizlerle paylaşıyoruz.
1. İstanbul’u hayatında hiç görmemiş birine İstanbul’a dair ilk neyi anlatırsınız?
İstanbul ile alakalı ilk, suyu, denizi, boğazı anlatırdım. Çünkü çok etkileyici bir fotoğraftır her zaman aklımda.
2. İstanbul’u ilk defa ziyaret eden birini çıkartacağınız bir günlük İstanbul turunun olmazsa olmazları nelerdir?
Olmazsa olmazları Tarihi Yarımada’dır. Zaten herhalde tarihi yarımadaya giren bir günde buradan çıkamaz. 2-3 gün burayı gezmek zorundadır. Aslında sadece İstanbul dışından gelenlerin değil, İstanbul’da oturanların da Tarihi Yarımada’da bir otelde kalarak bir haftalarını geçirmelerini istiyoruz. Bavullarını, ailelerini alarak Tarihi Yarımada’yı gezmeleri ve öğrenmeleri şart diye düşünüyorum.
3. İstanbul’un en önemli mimari yapısı sizce hangisi?
Bana göre Süleymaniye Camii.
4. Son 10 yıla baktığınızda İstanbul’da en büyük değişimin hangi konuda yaşandığını söyleyebilirsiniz?
Yine Tarihi Yarımada üzerine gideceğim ben. Bu bölgenin tamamen yeniden yapılmasıyla alakalı yeni şeyler yapıldı, yapılıyor ve yapılmalı da. Aslında Eminönü’nden Beyazıt’a kadar bence trafiğin tamamen durdurulması gerekiyor. İnsanların bu yolları ya metroyla ya da daha değişik araçlarla gezmeleri gerekiyor. Bu bölgeye artık araba girmemesi gerek şahsi düşüncem bu.
5. Son dönemde İstanbul'da müzikal açıdan yapılan çalışmaları nasıl buluyorsunuz?
İstanbul Envanteri diye bir çalışma görmüştüm. İstanbul Ticaret odası ve Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinin hazırladığı bir çalışmaydı. İstanbul’un tamamen kültür sanat organizasyonlarıyla alakalı bir eser. Tiyatro, sinema, müzikal gösteriler ve konserler diğer ülkelere baktığımızda çok yetersiz görülüyor. Sayıların ve mekânların artması şart. İnşallah önümüzdeki dönemde bunlar gerçekleşir.
6. İstanbul’da yaşayan biri olarak karşılaştığınız sıkıntılar nelerdir? Çözülmesini istediğiniz en acil sorun nedir?
En acil durum ulaşım sorunu. Herhalde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan acilen metro ve metrobüslerde olan yoğunluğun azaltılmasını isterdim. İnsanca seyahat etmeyi isterdim. Başka bir isteğimiz yok.
7. Sizin İstanbul hakkında bir projeniz olsaydı ne yapmak isterdiniz?
Ben bir yayıncıyım. Kendi mesleğimle alakalı olarak dünyada kaç dil varsa İstanbul’la alakalı güzel bir kitap çıkarmak isterdim. Bütün dünyaya İstanbul’u tanıtmak isterdim.
8. Gelecekte görmek ve yaşamak istediğiniz İstanbul’u bize biraz anlatır mısınız?
İstanbul’un iki yakasının da ayrı yönetilmesini isterdim. Valisi, emniyet müdürü, belediye başkanı ve diğer kurum müdürlerinin olmasını isterdim. Yönetim biçiminin tamamen değişmesi lazım İstanbul’un.
9. Sizce İstanbul'u en iyi anlatan şiir/şarkı/roman hangisidir?
Orhan Veli’nin şiirleri İstanbul’u en iyi anlatan şiirlerdir. Şarkı şuan aklıma gelmiyor. Kitaplardan da Ahmet Rasim Bilgili’nin editörlüğünde 8 yazarın kaleme aldığı bir derleme olan Şehir ve Kültür İstanbul diyebilirim. Bu kitap hayatımdaki en önemli kitaptır.
10. İstanbul üzerine bu kadar konuştuktan sonra son bir soru daha... Şu an gözlerinizi kapatıp açsanız İstanbul’da hangi zaman ve mekânda olmak isterdiniz?
Rumeli Feneri’nin yapılışını, nasıl yapıldığını, ne gibi zorluklarla karşılaşıldığını görmek isterdim.
Münir Üstün kimdir?
1970 yılında Ankara’da doğdu. 1988-1994 yılları arasında Okusan Yayıncılık’ta bilgi işlem ve pazarlama sorumlusu olarak çalıştı. 1994’de Arslan Yayıncılık’ta işletmeci olarak görev yaptı. 1997’de Göksa Kağıtçılık’ın kurucu ortağı oldu. 1999’da Birun Kültür Sanat Yayıncılık’ı kurdu.
Münib Engin Noyan, Sibel Eraslan, İbrahim Paşalı, Cem Karaca, Fatih Kısaparmak, Geveze, Fikri Akyüz gibi önemli isimleri yayın camiasına kazandırdı.
Yayıncılık alanında kazandığı tecrübeyle 2005 yılında Mavi Ağaç Yayınları’nı kurdu. Hızla büyüyen şirket 2006 yılında Profil Kitap’ı doğurdu. 2004’de Basın Yayın Birliği Muhasip Üyesi oldu. O tarihe kadar çok az kişinin ismini bildiği bu derneği kamuoyu tarafından yakından tanınmasına büyük katkı sağladı. Halen aynı derneğin Başkanlığını yürütüyor. 2007 yılında Türkiye Yayıncılık Komitesi Eş Başkanı olarak görev aldı.
Bugüne kadar yapılan Frankfurt Kitap Fuarları arasında en çok ses getiren 2008 Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı Ulusal Organizasyon Komitesi’nde yer aldı ve Yayıncılık Moderatörü görevini üstlendi.
2009 yılında yapılan İstanbul Ticaret Odası seçimlerinde 30 numaralı Basım, Yayın ve Medya Komitesine ve Meclis Üyeliğine seçildi. Profil Kitap Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2011 yılının en iyi yayınevi seçildi.