Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Erciyes Üniversitesi (ERÜ) öğrencilerine yönelik Sosyal Güvenlik Bilinci konulu seminer düzenlendi.
Kayseri Sosyal Güvenlik İl Müdürü Bilal Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde genel hatlarıyla Sosyal Güvenlik anlatıldı. Özellikle zorunlu staja tabi tutulan öğrencilerin sosyal güvenlik durumlarının irdelendiği seminerde öğrencilerin staj süresindeki hak ve sorumlulukları örneklerle incelendi.
Sosyal güvenliğin bilinci ve isteğinin doğal bir gereksinim olduğunu ifade eden SGL İl Müdürü Müdürü Bilal Doğan, “Sosyal güvenlik olgusu beşikte başlayan mezara kadar süren bir süreci anlatır. Kişi sosyal varlıktır. Sosyal güvenlik bir gereksinimdir. Bu olgunun bir yönü Sosyal Güvenlik Kurumu ile tamamlanır. Sosyal Güvenlik hakkı vazgeçilmez ve ikame edilmez haklardandır. Bu hakkımızı çok iyi bilmemiz gerekmektedir.” dedi.
Söz konusu hakların, Sosyal Güvenlik Merkezleri’nden ya da Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’nden öğrenilebileceğine değinen İl Müdürü Bilal Doğan, “Eğer işe girerseniz çalıştığınız yerde sigortanızın yapılıp yapılmadığını öğrenebilir eğer kayıt dışı çalıştırılıyorsanız bu hat aracılığı ile ihbar ve şikayet işlemini gerçekleştirebirsiniz. Ayrıca http://www.alo170.gov.tr/ adresine tıklayara 7 gün 24 saat canlı yardım alabilir sosyal güvenlik ile alakalı öğrenmek istediğiniz herşeyi rahatça öğrenebilirsiniz. Bu hattımızı yakınlarınız anneniz babanızın sosyal güvenlik durumunu da öğrenebilirsiniz.” diye konuştu.
İl Müdürü Bilal Doğan, öğrencilere staj öncesi ve staj esnasında yapmaları gerekenlerle ilgili şu önerilerde bulundu:
“5510 sayılı Kanunun 5.maddesinin (b) bendi gereğince, meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler 4/a (SSK) statüsünde sigortalı sayılmaktadır. Stajyer öğrenciler hakkında ise, sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanmaktadır. Staja tabi çalışmalarda okullar sadece kısa vadeli sigorta kollarından prim ödediğinden, sigortalı olan öğrenci, staj yaptığı sürede iş kazası geçirmesi, meslek hastalığına yakalanması ya da hastalanması halinde sağlık hizmetinden yararlanır yada raporlu kaldığı süreler ile iş kazası geçirmesi halinde meslekte kazanma gücü kaybına uğramışsa, gelir ve ödenek alma haklarından yararlanır. Bununla beraber karşılaşacağı bu olaylar karşısında raporlu kalırsa ya da sürekli iş göremez olursa geçici ya da sürekli iş göremezlik geliri/ödeneği verilir. Staj döneminde öğrenci sadece, iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigortalanır.”
Seminerin ardından İl Müdürü Bilal Doğan öğrencilerle bir süre sohbet etti.
Kaynak: IHA-YEREL
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...