Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilat (UNESCO) vefatının 850. Yıldönümünde 2016 yılını Hoca Ahmed Yesevi yılı ilan etti. Bu kapsamda Sultangazi Belediyesi, UNESCO Türkiye Temsilciliği ile Ahmet Yesevi Üniversitesi işbirliğinde “Hoca Ahmed Yesevi 850. Ölüm Yıldönümü Anma Programı”düzenledi.
Esentepe Mahallesi’nde bulunan Hoca Ahmed Yesevi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, İlçe Kaymakamı Ali Uslanmaz, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, AK Parti İlçe Başkanı Suzan Dağlar Civan, İlçe Müftüsü Yusuf Sarıkaya ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
HOCA AHMED YESEVİ SERGİSİ
Program öncesinde protokol üyeleri Hoca Ahmed Yesevi’nin sözlerinden oluşan sergiyi gezdi. Program Kur’аn-ı Kеrim tilаvеti ile başladı. Programda ayrıca XII. yüzyılda yaşayan İslam alimi, mutasavvıf ve şair Hoca Ahmed Yesevi’nin hayatının anlatıldığı belgesel gösterimi sunuldu.
“İNSANLIĞI SEVGİ DOLU BİR GÖNÜLE ÇAĞIRDI”
Programda konuşan Belediye Başkanı Cahit Altunay, “Şu anda programın yapıldığı yer ve bulunduğu caddenin adı Hoca Ahmed Yesevi’dir. Hoca Ahmed Yesevi anmak ve anlamak için buradayız. O büyük İslam aliminin adını Sultangazimizde yaşatmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Hoca Ahmed Yesevi’nin tarihdeki önemine dikkat çeken Başkan Altunay, şunları söyledi:
“Ahmed Yesevi'nin Türk tarihindeki önemi sadece yazmış olduğu manzumelerden ileri gelmemektedir. Onun asıl önemi, İslamiyet’in Türkler arasında yayılmaya başladığı dönemlerde ilk defa bir tasavvuf cereyanını vücuda getirerek, insanlar üzerinde asırlarca hüküm sürmüş olmasından ileri gelmektedir. Ahmed Yesevi, akıl ve bilimin öncülüğünde hakikate, gerçeğe ve ebedi değerlere ulaşılacağını savunur. O tüm insanlığı; huzura götüren imana, sevgi dolu bir gönüle çağırır.”
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Büyükelçi Gürcan Türkoğlu ile Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız da birer konuşma yaparak Hoca Ahmed Yesevi’nin tarihteki önemine değindi.
“İRFAN MEKTEBİNİN İLK YAPITAŞLARINDANDIR”
Programda konuşan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, anma toplantısını düzenleyen Sultangazi Belediyesi, UNESCO Türkiye temsilciliği ve Ahmet Yesevi Üniversitesi’ne teşekkür etti.
Ahmed Yesevi’yi anlamanın son derece önemli olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Ahmed Yesevi'nin 21. yüzyıl dünyasında, bugün yaşadığımız bu şartlar içerisinde çok daha iyi anlaşılması, onun temsil ettiği ekolün, onun temsil ettiği zihniyetin çok daha iyi anlaşılması zorunludur” dedi.
Hoca Ahmed Yesevi’nin irfan mektebinin bir halkası olduğunu belirten Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Hoca Ahmed Yesevi dünyanın dört bir tarafına yayılan irfan mektebinin ilk yapıtaşlarından biridir. Osmanlı irfan mektebinin oluştuğu ruha sahiptir. İrfan mektebinin halkalarıyla insanlık yeniden inşa edildi. İrfan mektebinde öğretilenler zamanın mektebinde öğretilmiyor. İrfan insanın kendisini yaratılanları ve kainatı tanıması sanatıdır. Bir durum değil bir eylemdir. Bu eylem olduğu için dergahlar, vakıflar, ahilik meselesi kuruldu. İnsanlara yardım edecek sosyal müesseseler kuruldu. Bütün bunlar Anadolu’da dil ile eşanlamlı olarak kullanılan gönülün kurulması sonucudur.”
HORASAN’DAN ANADOLU’YA SEVGİ YANSIMALARI
Protokol konuşmalarının ardından Piyanist Tuluyhan Uğurlu konser verdi. Uğurlu, “Horasan’dan Anadolu’ya Sevgi Yansımaları: Anadolu Erenleri” adıyla Hoca Ahmed Yesevi’ye özel bestesini sundu.
Programda ayrıca tüm davetlilere Hoca Ahmed Yesevi’nin hayatının ve şiirlerinin yer aldığı kitap hediye edildi.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...