Terör Olaylarına Karşı Ücretsiz Terapi

Yerel 22 Mart 2016 18:11
A
a

Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Sümer Öztanrıöver, ölüm ve ağır yaralanma gibi hayatı tehdit eden olayların yaşanan korku ve çaresizliklerin kişilerde travmaya yol açtığını s

Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Sümer Öztanrıöver, ölüm ve ağır yaralanma gibi hayatı tehdit eden olayların yaşanan korku ve çaresizliklerin kişilerde travmaya yol açtığını söyledi. Öztanrıöver, "EMDR Derneğinin bünyesinde kurulan EMDR-HAP felaket zamanlarında gönüllü üyeleriyle ücretsiz EMDR terapisi hizmeti vermektedir" dedi.
Öztanrıöver, yaptığı açıklamada, son günlerde ülkemizin oldukça zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Artan terör olaylarının vatandaşlarının canını acıttığını ifade eden Öztanrıöver, şunları kaydetti:
"Ölüm, ağır yaralanma gibi hayatı tehdit eden olaylarda yaşanan korku ve çaresizlik travmaya yol açar. Bunlara maruz kalmak kadar tanık olmak, tehdit altında yaşamak da travmatize edebilir. İnsan eliyle yapılan travmalar, doğal afetlerden çok daha yıkıcı etki yapar. Çözümlenmemiş bir travma sağ beyinde ve bedende hapsolur. Vücudumuzun hayati işlevlerini kontrol eden Otonom Sinir Sistemini bozar ve yanlış alarm vermesine yol açar. Travmatik olayı çağrıştıran herhangi bir ses, görüntü, koku veya düşünce ile kişi her defasında olay anına ışınlanmış gibi olur. Olayla ilgili canlı kabuslar ve gündüz düşleri görür. Anlam sistemi çöken ve güvenlik duvarı tamamen yıkılan kişi, sokağa bile çıkamaz hale gelebilir. Bazen de tersine hissizleşme, olaylara ve çevresine yabancılaşma deneyimi yaşanır. Tüm bunlar Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) belirtileridir."
Öztanrıöver, travmaya maruz kalan her insanın aynı şekilde etkilenmediğini ifade ederek, "TSSB belirtileri travmadan hemen sonra çıkabileceği gibi aylar ya da yıllarca sonra da ortaya çıkabilir. Eğer travmaya maruz kalan bir çocuksa, beyin gelişimi tamamlanmadığı için hele bir de kaybı varsa (organ yitimi, yakınının ölümü gibi) ruhunda derin izler bırakacaktır. Çocukların psikolojik yaraları asla gözardı edilmemelidir. Aksi halde travmanın şekillendirdiği bir hayat; dinmemiş bir öfke ve nefret, geleceğin mağdurlarını veya zalimlerini ortaya çıkarabilir" dedi.
Öztanrıöver, travmatik bir olaya verilen normal tepkilerin, kayıplara ilişkin yoğun bir üzüntü, koruyamayan-olayı önleyemeyen sorumlulara yönelmiş yoğun bir öfke ve olayın tekrarlanabileceğine ilişkin yoğun bir korku hissi olduğunu vurgulayarak, "Bu duyguların ifade edilmesi, travmayla başa çıkmak için gereklidir. Yapılması gereken onların haklı öfkelerini, acılarını dışa vurmaları için desteklemek ve sarıp sarmalamaktır. Aksi halde bastırılmış duygular, sonrasında çok daha gürültülü belirtilerle geri dönecektir" diye konuştu.
Travmatik bir olay olduğunda fiziksel yaraların ihmal edilmezken psikojenik yaraların açıkta bırakıldığının görüldüğünü anlatan Öztanrıöver, şöyle devam etti:
"Oysa tedavi edilmemiş bir psikolojik yara, sonrasında ruhsal hastalıklar yanında fiziksel hastalıklara da yol açabilir, mevcut hastalıkları ağırlaştırabilir. Günlük yaşam aktivitemizi bozan belirtilerin olması durumunda yardım alınması gerekir. Travmada EMDR terapisi hızlı etki göstermesi, toplumsal travmalarda kalabalık gruplara uygulanabilmesi nedeniyle çok avantajlıdır. EMDR Derneğinin bünyesinde kurulan EMDR-HAP felaket zamanlarında gönüllü üyeleriyle ücretsiz EMDR terapisi hizmeti vermektedir. Bunun dışında Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), sanat terapisi gibi terapi yöntemleri de travmada başarıyla kullanılmaktadır. Travmatik bir olaydan sonra yaşamı tekrar rotasına sokmak önemlidir. Travma sonrası yaşanan deneyimlerle yaşam, yeniden gözden geçirilir ve belki öncelikler değiştirilebilir, anlamlı hedefler konulabilir. Böylece travma deneyimi, yaşama karşı esnek bir tutum ve direnç atışı ile sonuçlanabilir."


Kaynak: IHA-YEREL

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat