Yaşam odası yoktu

Genel 16 Mayıs 2014 12:09
Videoyu Aç Yaşam odası yoktu
A
a

Maden şirketinin açıklamasında kaza yerinde yaşam odası olmadığı ortaya çıktı.

Soma Madencilik'in sahibi ve yöneticileri de facianın ardından ilk kez kameraların karşısına geçti. 

Gazeteciler, genel müdür işletmenin tarihçesi ile konuşmaya devam edince yangının sebebiyle ilgili açıklama yapmasını istedi.

"YOĞUN DUMAN SIKINTI OLDU"
İşletme Müdürü Akın Çelik ise "Hiçbir ihmalimiz yok" dedi. "Değişik yorumlar yapılıyor. Biz de araştırıyoruz. Ama önceliğimiz içerideki insanları kurtarmaktı" diye konuştu. Çelik, "500 kişiyi alabilecek kaçış odamız vardı. Bu zaman içinde bizim çalışma alanımızdan uzaklaştı. Oksijen maskeleri işçilerin çoğunda ve sığınma odalarında var. Olayın sıkıntısı duman. Yoğun dumanın işçilerin yollarını kapatmasıyla ilgili sıkıntı oldu." dedi. 

"İLK ETAPTA 383 KİŞİ ÇIKARILDI"
Şirket yöneticilerinin yaptığı açıklamada yer altına giren işçi sayısının 787 olduğu belirtildi. Açıklamaya göre ilk etapta madenden çıkarılan 383 kişi çıkarıldı. Maden yöneticileri, ocakla ilgili teknik kayıtların tutulduğu deftere savcılık tarafından el konulduğunu belirterek, bu kayıtlar hakkında bilgi veremeyeceklerini söyledi.

Dayısının ifadesine dayanarak 15 yaşında olduğu söyleyenen işçi için ise şirket, "15 yaşında olduğu söylenen işçi 19 yaşındadır. Bu konuda çok ciddi çalışan bir firmayız. Kemal Yıldız denilen, Sonra da Cemal Yıldız arkadaşamızın işe giriş belgesi. 18 yaşını doldurmuş herkes yer altında çalışabilir." denildi. Bir tane yabancı uyruklu ya da 18 yaşın altında taşeron işçi olmadığını belirtildi. "Bizde taşeron işçi uygulaması kesinlikle yoktur. Bizde ekip başları vardır. Onlara teşeron diyorsa onu bilemiyorum." denildi.
Gazetecilerin "Madene giden hava kesildi deniyor" demesi üzerine verilen cevapta ise "Yangın temiz havada çıktı. Biz havayı ters çevirerek insanları çıkardık. Bunu yaparak 100 kişiyi kurtardık. Bu bir yöntemdir." ifadesi kullanıldı. 

"KAZANIN OLDUĞU YERDE YAŞAM ODASI YOK"
Akın Çelik, yaşam alanları ile ilgili gazetecilerin ısrarlı sorularına ise önce net bir yanıt veremedi. Aşağıda bir yaşam odası yukarıda da bir kaçış odası olduğunu ancak bunun direkt yer üstüne bağlandığını söyleyen Çelik, gazetecilerin "1 kaçış odası mı var" şeklindeki ısrarları üzerine 'evet 1' dedi. Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ise aşağıdaki üretim alanı için bir yaşam odası hazırlığının devam ettiğini belirtti. Doğru, "Biz yaşam odasını en yoğun çalıştıkları yerde kurduk yaşam odasını. Daha sonra biz yukarılara ve aşağılara geçtik. Bizim buradakini söktük burada yeni bir oda hazırlıyoruz. 18-24 saat arasında cevap veriyor. Yaşam odasını sökmüştük, yoktu. Madende o an yaşam odası yoktu" dedi.
"4 ay sonra olsaydı..."

Maden şirketinin sahibi Alp Gürkan ise "Bu kaza 3-4 ay sonra olmuş olsa bu insanları buraya yığmamız mümkün olacaktı" dedi. 

Gürkan'ın sözleri şöyle:

"Arkadaşlarımın bir sene önce çalışma alanlarında yapılan bir odadır yaşam odası. Bu odalar anataşın içinde yapılacak. Eğer kömürün içinde yaparsanız. Bir yangında odanın içinde olan insanlar yanar. Taşlı bölgede yaşam odası yapmamız gerekir. Esas üretim alanı olmadığı için ana taşa girilerek yapılıyor bu yaşam odası. Yaşam odası hemen her yere yapılamaz. Kömür madeninin içine yapamazsınız. Civara yapabilirsiniz. Yaşam odasının Türkiye'de hazırlığını yapmak da maden içinden geçerek olur. Madenin içinden geçiyor. Tünel sürerek yapılır. Oraya gitmeden oda yapsanız ne olur. Yaşam odası üretimin ağır olduğu yere yakın yapılır. Buradaki odanın hiçbir ehemniyeti yok. Alt tarafta hazırlık yapılıyor şu an."

Maden'in sahibi Alp Gürkan basın toplantısının başında ise şöyle konuştu:

"Üzüntümüz büyük. Elim bir kaza sonucu canımızı, ciğerimizi, çalışanlarımızı kaybettik. Devlet büyüklerimiz sağ olsun tüm imkanları seferber ettiler. Kendilerine teşekkür ederiz." 

"Şu anda 76 yaşın içinde olan bir jeoloji mühendisiyim. 49 yıldır bu mesleği yapıyorum. 1984 yılından bu zamana kadar, küçük bir işletmeden 6 bin kişi civarından büyük bir işletmeler grubuna dönüştük. Madencilik hayatımda önem verdiğim en önemli konu, kazancımın tümünü kazaların en asgariye indirmek için harcadım."

Bu kazaya kadar, bunun gururu içinde olduğunu söyleyen Gürkan, kana öncesinde emekliliği düşündüğünü anlattı.

"Salı günü işletmeden gelen habere inanamadım. Trafo patlamasından söz ediliyordu. Canım yanıyor, içim yanıyor. Bunların birçoğunun babaları benim yanımda çalışıp emekli olmuş insanlar. İnanılmaz bir kaza, bugüne kadar Türkiye'nin en iyi madeni olarak kabul edilmiş bir madende bu kaza nasıl gerçekleşti" 
Kaynak : 0
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat