YÖK tıp fakültelerinin mali sorunlarına el attı

Genel 30 Mart 2016 18:23
Videoyu Aç YÖK tıp fakültelerinin mali sorunlarına el attı
A
a

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, üniversite hastanelerinin kimliğini koruyan ve verdiği ciddi hizmetlerin önemini ortaya koyan bir anlayışla, kaliteli eğitim ve sağlık hizmetlerinden ödün vermeyen yeni bir kaynak yönetimi talep ettiklerini bildirdi.

ANKARA

YÖK Konferans Salonu'nda Maliye Bakanı Naci Ağbal ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın katılımıyla, tıp fakültesi olan devlet üniversitelerinin rektörleri, bu üniversitelerin tıp fakültesi hastanesinden sorumlu rektör yardımcıları ve tıp fakültesi dekanlarının katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.

Saraç toplantıdaki konuşmasına, 'Daha önce üyesi olarak önemli hizmetler verdiğiniz bu kurumda sizi Türkiye Cumhuriyeti devletinin Maliye Bakanı olarak ağırlamaktan sevinç ve gurur duyuyoruz.' sözleriyle başladı.

'Yeni YÖK' olarak yaptıkları çalışmalara değinen Saraç, üniversitelerin temel değerlerini, toplumdaki özenli ve özellikli yerlerini belirleyen unsurlarını akademide ve kamuoyu önünde tartıştıklarını söyledi.

'Üniversite hastanelerinin hemen hepsi borç yükü altında'

YÖK Başkanı Saraç, “Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın herkes için ulaşılabilir, nitelikli, sürdürülebilir sağlık hizmetinin etkili, kaliteli ve hakkaniyete uygun bir şekilde verilmesi kavramını' ifade ettiğini anlattı.

Türkiye'de bütçeden sağlık hizmetlerine ayrılan payın 2002'den bu yana 5,5 kat artarak 75 milyar lira civarına ulaştığını bildiren Saraç, 'Sağlık hizmet düzeyimizin iyileşmesinde ve programın başarıya ulaşmasında önemli etkisi olan bu artışa rağmen üniversite hastanelerinin hemen hepsi ürettikleri hizmetin karşılığını alamamaktan kaynaklanan borç yükü altındadırlar.' ifadesine yer verdi.

Sadece, üniversite hastanelerinde yapıldığı için, fatura edilemeyen hizmetler nedeniyle bile üniversite hastanelerinin kronik ve önlenemeyen negatif bilançoya doğru gittiğine işaret eden Saraç, şöyle devam etti:

'Son beş yılda 2,7 misli bir artışla, bu hastanelerde tedarikçilere borçların 1,4 milyardan 3,8 milyara sıçramasına yol açmıştır. Bu ekonomik değerlendirmelerin yalnızca para ile ölçülen tespitler şeklinde algılanmamasını rica ederim. Bu durumun sağlık eğitimine de olumsuz etkileri olmaya başlamıştır. Bütün bu riskler, verdiğimiz eğitimin kalitesinde olumsuzluklar yaratmadan sorunlara hep birlikte ve acil olarak çözüm bulabileceğimize inanıyorum.'

Kaynak: AA

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat