Yrd. Doç. Dr. Doruk Uysal Irak : “Tükenmişlik sendromu depresyona yol açabilir”

Genel 29 Mart 2016 09:38
Videoyu Aç Yrd. Doç. Dr. Doruk Uysal Irak : “Tükenmişlik sendromu depresyona yol açabilir”
A
a

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Doruk Uysal Irak , tükenmişlik sendromunun bir iş yerinde belli bir süre çalışan herkesin başına gelebilecek bir şey olduğunu söyleyerek, yöneticilerin duygusal desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

“ÇALIŞILAN ORTAM TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA YAKALANMA RİSKİ AÇISINDAN ÖNEMLİDİR”

Tükenmişlik sendromunun, duygusal olarak bıkmış olma hali olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Doruk Uysal Irak, “Kişinin çalıştığı işin özellikleri ve karşılaştığı sorunlarla nasıl başa çıktığı önemlidir. Tükenmişlik yaşandığında insanlar genelde ortamı değiştirmeye çalışıyor. Bu sendromunun üç özelliği var; ilki duygusal bıkkınlık, işten yorulma, bitkin olma gibi kendini gösterir. İnsanlar eğer işini anlamsız bulup işe gitmek istemiyorsa duygusal bıkkınlık yaşıyorlardır. İkincisi benlik yitimi, çalışılan yerde insanlara karşı hissedilen duygusuzluk diğer insanları önemsememe, insanlara düşmanca davranma olabilir. Sonuncusu da kişisel başarının düşmesidir, motivasyon düşüklüğü performansın düşmesi gibi ortaya çıkar, burada çalışılan ortam çok önemli” dedi.

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA YAKALANDIĞIMIZI NASIL ANLARIZ?

“Karşılaştığı sorunlarla kolay başa çıkan insanlar tükenmişlik sendromuna yakalanma riskini düşürür” diyen Irak, “Araştırmalara göre çevresel faktörler etkin rol oynar. İş yerinde yöneticinin anlayışlı olmaması, duygusal destek vermemesi, kişinin yaptıklarına ilişkin olumlu geri bildirim almaması tükenmişlik sendromuna yakalanma riskini artırır. 

Tükenmişliği azaltmak için ortamsal faktörleri değiştirmek gerekir. Kişi bir gün işe gitmek istemeyebilir bu durumsal bir şey olabilir hatta birkaç gün sürebilir. Uzun süre işe gitmek istememek gibi kaytarma davranışı çok görülmeye başlarsa, enerjimiz düşükse, insanlarla ilişkilerimiz olumsuzsa ve hiçbir şeyi paylaşmak istemiyorsak genel olarak performansımız düşükse tükenmişlik sendromuna yakalandık demektir” açıklamalarında bulundu.

İŞE ARA VERİP TATİLE ÇIKSINLAR”

“Bütün bu olumsuzlukları yaşayan kişiler iş dışında iş ile ilgili şeyleri düşünmesinler, işe ara verebilir hatta tatile çıkabilirler” diyen Irak, “Araştırmalara göre işe kısa süreli ara verince bu geçici bir çözüm oluyor, evet düzeliyorsunuz motivasyonunuz yükseliyor fakat işe döndükten sonra aynı etkiler yeniden ortaya çıkıyor. Tükenmişlik halini mutlaka ortadan kaldırmak gerek, uzun süre devam ederse depresyona neden oluyor. Sonra çözümü daha da zor oluyor. Başka bir çözüm, yöneticiler tarafından verilen duygusal destek önemli, eleştirmek yerine kişiyi dinleyip duygusal yönden destek olmalılar. Tükenmişlik sendromunun ortadan kalkması için kişiyi üzen ve mutsuz eden çevresel faktörlerin değişmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: IHA

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat