Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılında hayata geçirdiği en önemli projelerini Ankara’da tanıtacak. Tanıtımı yapılacak projeler arasında 100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale’de, Çanakkale Savaşı Pul Defteri ve 100. Yılında Çanakkale Resim, Minyatür, Makale Yarışması gibi dikkat çeken organizasyonlar yer alıyor.
Çanakkale Zaferi’nin her boyutuyla anlatılmasını, savaşın hatıralarıyla tarih bilinci ve kimlik duygusunun güçlendirilmesini amaçlayan YTB, Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yılına özel Mali Destek Programları açıklamıştı. Açıklanan programlar ile YTB’yeyüzden fazla proje başvurusu yapıldı. 15 ülkeden gelen en seçkin 37 projeye destek sağlayan YTB, 2015 yılında Çanakkale’ye yönelik önemli çalışmalara imza attı.
YTB, Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılında yurtdışındaki vatandaşlar, soydaş ve akraba topluluklar ile Uluslararası Öğrencilere yönelik pek çok çalışmaya imza attı. 100’üncü yılda yapılan en önemli çalışmalar 101’inci yılda kamuoyuna tanıtılacak. YTB, geçtiğimiz yıl dünyanın dört bir yanından binlerce kişiyi Çanakkale’ye getirmenin yanı sıra dikkat çekici çalışmalara imza atmıştı. Gerçekleştirilen bu projelerin ardından Ankara’da bir tanıtım programı düzenlenecek. 100’üncü yılında Çanakkale Projeleri başlığında düzenlenecek olan program, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın katılımıyla 24 Mart 2016 günü YTB’de gerçekleştirilecek.
100 YIL SONRA İLİM HEYETİ ÇANAKKALE’DE
Bu çalışmalardan 100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale’de projesi ile 1915 yılında Çanakkale’ye gelen ilim heyetini temsilen 12 ülkeden 21 kişi Çanakkale’ye geldi. Çanakkale Savaşı’nın sürdüğü dönemde zaferi gölgeleyecek propagandaların önüne geçmek isteyen Osmanlı Devleti Suriye, Filistin ve Lübnan’dan din ve bilim adamları, politikacılar, şair ve hatiplerden oluşan 31 kişilik ilim heyetini Çanakkale’ye göndermişti. İlim Heyeti geldiği bölgenin halkına Çanakkale’de verilen mücadeleyi ve gerçekleri anlatmıştı. YTB, 1915 gelen ilim heyetini temsilen Ürdün, Tunus, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır, Lübnan, Kosova, Irak, Filistin, Bosna-Hersek ve Azerbaycan’ın da aralarında bulunduğu 12 ülkeden 21 kişilik bir ilim heyetini 2015 yılında Çanakkale’ye yeniden getirdi. İlim heyetini getirmekle yetinmeyen YTB, Çanakkale Ruhunu geleceğe taşıyacak Belgesel, Sergi, Çeviri ve Yeni Dokümanların Basımını gerçekleştirdi.
100 YIL ÖNCEKİ PULLAR TOPLANDI
YTB’nin Çanakkale’ye ilişkin geçen yıl yaptığı önemli çalışmalardan bir tanesi de Çanakkale Savaşı Pul Defteri projesi olmuştu. Proje kapsamında Çanakkale Savaşı ile ilgili tarihi pullar gün yüzüne çıkarılarak bir kitapta toplandı. Tarihi olayları, önemli anları, siyasi ve askeri aktörleri konu edinen 100 tane pulun yer aldığı defterde, pulların çıkış öyküleri, kullanım yerleri gibi önemli bilgilere yer verildi. Pul Defteri 4 dile çevrilerek tüm dünya kamuoyuna sunuldu. YTB’nin 100’üncü yıl etkinlikleri çerçevesinde başlattığı projelerden bir diğeri ise Çanakkale Savaşları konulu Resim, Minyatür ve Makale yarışması oldu. Yarışma kapsamında Türkiye’deki Uluslararası Öğrenciler olmak üzere bütün öğrencilerden başvuru kabul edildi.
Kaynak: IHA-YEREL
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...