'Kalp ağrılarınızı önemseyin'

Sağlık 13 Nisan 2016 11:01
Videoyu Aç 'Kalp ağrılarınızı önemseyin'
A
a

Hisar Intercontinental Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Fuat Büyükbayrak, kalp sağlığı için yanlış beslenme şekli ve dikkatsiz yaşam tarzı gibi kalbi olumsuz etkileyebilen faktörlerden uzak durulması gerektiğini söyleyerek kalp ağrılarının önemsenmesinin altını çizdi.

Hisar Intercontinental Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Fuat Büyükbayrak, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda kalp ameliyatı sonrası iyileşme sürecini ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Büyükbayrak, sağlıklı ve uzun bir yaşam için öncelikli olarak kalp sağlığına dikkat edilmesinin, büyük bir önem taşıdığını belirterek "Günümüzde kalp ameliyatları ile sağlığına yeniden kavuşan kişilerde, ameliyat sonrasında yanlış beslenme şekli ve dikkatsiz yaşam tarzı gibi kalbi olumsuz etkileyebilen faktörlerle birlikte, kalp sağlığında yeniden sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ameliyat sonrası düzenli ve disiplinli sağlık kontrolü en az ameliyat kadar önemli olurken, kişilerin yaşamında yapacağı değişiklikler hem kalbine hem de sağlığına oldukça iyi geliyor" dedi.

"AMELİYAT SONRASI KENDİNİZİ KORUMAYA ALIN"

Koroner by-pass ameliyatı sonrası kişinin daha önce edinmiş olduğu tüm alışkanlıklarını ve yaşam tarzını değiştirmesi gerektiğini dile getiren Büyükbayrak, "Ameliyat sonrası kalp korunmayıp, özensiz davranıldığında by-pass damarlarında erken tıkanıklık gelişebilir. Bu bakımdan ameliyat sonrası kalp hastalığına yeniden yol açabilen alkol, sigara, kolestrol, yüksek tansiyon ve stres gibi faktörlere karşı kişinin kendini mutlaka koruması ve uzak durması gerekir" ifadelerini kullandı.

Hisar Intercontinental Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Fuat Büyükbayrak, By-pass sonrası dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: "Sigara kullanımı mutlaka kesilmelidir. Tecrubeli bir diyetisyen ile birlikte düzenli diyet programı uygulanması gereklidir. Yılda bir EKO ve akciğer filmi çektirilmelidir. Her yıl düzenli olarak efor testi yaptırılmalıdır. İlaç düzeni sıklıkla kontrol edilmeli ve gerektiğinde yeniden düzenlenmelidir. Her gün düzenli olarak, kalbi yormayacak şekilde yürüyüş yapılmalıdır. Sadece belli merkezlerde uygulanan kardiyak rehabilitasyon tedavi programına düzenli ve disiplinli şekilde başlamalıdır".

"KALP AĞRILARINIZI ÖNEMSEYİN"

Temel olarak yapılan kalp cerrahisi sonrası hastaların takibinin multidisipliner olarak koordineli olmasını ve en ufak bir sorunun ciddiyetlilikle ele alınması gerektiğini bildiren Büyükbayrak, "Çünkü cerrahi sonrası, en ufak bir sorun dikkate alınmadığında devasa boyutlara gelebilir. Ameliyat sonrası beslenme de yaraların daha çabuk iyileşmesi ve vücudun daha çabuk toparlanması için büyük önem taşır. Bu yüzden ameliyat sonrası kişinin özellikle yeme içme düzeninde değişikliğe gitmesi gerekir" dedi.

Büyükbayrak, kapalı kalp ameliyatı sonrası yapılması gerekenleri şöyle belirtti: "Diyetisyen danışmanlığında, tuzsuz beslenmeye dikkat edilmeli ve herhangi bünyeyi zorlayıcı diyetler yapılmamalıdır. Sıklıkla birlikte olan ritim problemleri nedeniyle hasta bilgilendirilmelidir. İlaç protokolü düzenlenmeli hasta uyumu takip edilmelidir. Ameliyat sonrası yaralar iyileştikten sonra duş alınmasında sorun yoktur. Beslenmede kırmızı etten uzak durarak, beyaz et ve özellikle balık tercih edilmelidir. Yağsız beslenmeye özen gösterilmeli, bol süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. İlaç kullandığı için alkol kullanımı kesilmelidir. Bir egzersiz düzeni oluşturulmalı, yokuş olmayacak alanlarda her gün düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır".

Kaynak: IHA

1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

anket ANKET

alinti yazarlar ALINTI YAZARLAR
hava durumu HAVA DURUMU
e-gazete E-GAZETE
sayfalar SAYFALAR
arşiv HABER ARŞİVİ
linkler LİNKLER
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat