Başlatılan kampanya kapsamında resmî kurumlar, okullar, camiler, muhtarlıklar, pazar alanları ve iş yerleri ve toplu yaşam alanları başta olmak üzere çeşitli noktalara atık pil toplama kutuları konuldu.
Kutularda toplanan piller belirli aralıklarda Eyüpsultan Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından toplanarak belirli bir yerde muhafaza altına alınacak ve atık pillerin toplanması ve değerlendirilmesi konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen tek kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'ne (TAP) bağlı geri dönüşüm merkezine gönderilecek.
İsteyen her kuruma Eyüpsultan Belediyesi tarafından atık pil toplama kutusu verilirken, yıl içerisinde en çok pil toplayan okullara ödüller veriliyor.
En az 150 kilo pil toplayan okullara tablet verilirken, en çok pil toplayan 1. inci okuldan 100 öğrenciye, en çok pil toplayan 2'inci okuldan 75 öğrenciye ve en çok pil toplayan 3'üncü okuldan 50 öğrenciye Vialand Tema Park bileti veriliyor.
Kampanya ile 2017 yılı içerisinde Eyüpsultan ilçesinde toplam 3353 kg atık pil toplandı.
Bu kampanya ile geleceğin teminatı gençlerde geri dönüşüm bilincinin oluşturulması ve çevreye ve insan sağlığına zarar veren atık pillerin toplanarak geri dönüşümünün sağlanması amaçlanmaktadır.
Odamızın bir köşesinde veya hayatımızın bir yerinde duran ancak farkında olmadığımız atık pillerle ilgili toplumsal farkındalık yaratmak adına pillerin çöpe atıldığında suya, toprağa karışarak çevreye ve sağlığa verdiği zarar topluma anlatılmaya çalışılıyor.
2018 yılı atık pil toplama kampanyası devam etmektedir.
NİÇİN ATIK PİL TOPLUYORUZ?
Atık piller; kâğıt, metal ve cam gibi atıklara göre daha az hacme sahip olmalarına rağmen, doğal yaşama ve insanlığa onlardan binlerce kat fazla zararlı ağır metaller içerir.
Piller, cep telefonundan saate, oyuncaktan kumandaya, diz üstü bilgisayardan işitme cihazlarına, fotoğraf makinelerine kadar hayatımızı kolaylaştıran sayısız cihazın yanı sıra, kredi kartlarının içerisinde, araç kumandalarında, ışıklı çocuk ayakkabılarında, ses çıkarabilme özelliğine sahip kupa bardaklarda, hesap makinelerinde ve hatta medikal sektörde bile (örn: ateş ölçer, tansiyon aleti) pil kullanılmaktadır.
Piller çöpe atıldığı zaman katı atık depolama sahasında zamanla bozulur içerisindeki bazı tehlikeli ve zararlı maddeler serbest hale geçerek çevreye ve insan sağlığına zarar verir.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...