ÇANAKKALE - ALTUĞ ACER
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zerrin Öğretmen, ultraviyole ışınların sadece yaz mevsiminde değil, ilkbahar aylarında da cildi olumsuz etkileyebileceğini belirterek, güneşten korunmaya baharda da dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Öğretmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneşten yansıyan ışınların insan vücudu üzerinde yılın her döneminde olumsuz etkileri olduğunu söyledi.
Güneşten kaynaklanan ultraviyole A ışınlarının yıl boyu mevcut olduğunu ve bunun camdan geçme özelliği bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Öğretmen, 'Ultraviyole A ışınları, pencere kenarında oturan kişileri bile etkileyebilmektedir. Ultraviyole B ışınları ise genellikle yaz aylarında ortaya çıkar. Bu yüzden ilkbahardan itibaren bu güzel güneşli günlerde ultraviyole B'nin de etkisinde kalırız. Ultraviyole A ve B ışınları kanserojendir. Aynı zamanda A'nın leke yapıcı özelliği vardır. Bu yüzden güneşten korunmaya her zaman dikkat etmeliyiz. Bulutlu günlerde güneşin olmadığını düşünmek doğru değildir. Bulutlu günlerde de etrafımız aydınlıksa, etrafı ışık yakmadan görebiliyorsak güneş ışınları yeryüzüne ulaşıyor ve bize leke yapma kudretine sahip demektir. Bu yüzden buna dikkat etmemiz gerekir. Bahar aylarında A'nın üzerine B'nin zararlı etkileri eklenmeye başlar.' diye konuştu.
Güneş ışınlarının birçok yararının yanı sıra zararlarının da bulunduğunu vurgulayan Zerrin Öğretmen, cilt lekesi ve cilt kanseri oluşumuna yol açmasının ışınların olumsuz etkilerinin başında geldiğini anlattı.
Muhabir: Altuğ Acer
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...