Trabzon'da yaşayan ve H1N1 virüsüne bağlı ağır zatürre nedeniyle akciğer fonksiyonlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Erol Karasakal, 'yapay akciğer sistemi' sayesinde yeniden hayata tutundu.
Fotoğraf stüdyosu sahibi 30 yaşındaki Karasakal, yaklaşık 2 ay önce yüksek ateş ve halsizlik şikayetiyle hastaneye müracaat etti. Karasakal, uygulanan tedaviden olumlu yanıt alamaması üzerine durumu daha da ağırlaşınca Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvurdu.
Görevli hekimin yönlendirmesiyle Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'ne giden Karasakal'ın, burada yapılan tetkiklerinde akciğer fonksiyonlarını kaybetmek üzere olduğu belirlendi.
H1N1 tanısıyla yoğun bakım servisine alınan ve solunum problemi yaşayan Karasakal, solunum cihazına bağlandı.
Anestezi ve reanimasyon bölümünden uzman doktorlar Ferdane Aydoğdu Kaya, Neşe Arslan ve Osman Yiğci'nin takip ettiği hastanın, kalp damar cerrahisi bölümünden Doç. Dr. İlker Mataracı ve Opr. Dr. Muhammet Onur Hanedan tarafından, bozulan akciğerleri dinlendirerek geçici bir süre bu organın işlevini gören 'Extra Corporeal Membrane Oxygenation' (ECMO) cihazına bağlanmasına karar verildi.
Uzmanlar, hastaya belirli bir süre için akciğer fonksiyonlarını desteklemek amacıyla vücut dışı dolaşım ve solunum desteği sağlayacak operasyonu gerçekleştirdi. Böylece, hastanın kasık bölgesinden takılan ve kalbe ulaşan katater aracılığıyla alınan kanı ECMO'dan geçirilip oksijenlendikten sonra tekrar kalbe verildi.
Tedavi sayesinde hızla iyileşme sürecine giren hasta, önce solunum, 4 gün sonra da ECMO cihazından ayrıldı.
Evli olan Karasakal, bir süre daha serviste tedavi gördükten sonra sağlığına kavuştu ve taburcu oldu.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...