Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı yaptığı açıklamada, aşırı tuz kullanımı ve kolesterolün safra kesesi taşı oluşumuna sebep olduğunu söyledi.
Safra kesesinin karaciğere hayati yardımda bulunarak vücuttaki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olduğunu belirten Taşçı, "Safra kesesi taşı genellikle yemeklerden sonra karnın sağ üst kısmında başlayıp, sağ omuza ve sağ kürek kemiğinin alt kısmına yayılım gösterebilen, zaman zaman artıp azalan, birkaç saat içinde de geçen bir ağrıya sebep olabilir" diye konuştu.
Taşçı, safra kesesi hastalıklarının tedavi edilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Safra kesesi taşının çeşitli hastalıklara sebep olabileceğini dile getiren Taşçı, şöyle konuştu:
"Safra yollarının, taşlar sebebiyle tıkanması sonucu sarılık oluşur. Safra, karaciğerde birikmeye başlar ve uzun dönemde karaciğerin işlevini bozarak karaciğer yetersizliğine sebep olabilir. Daha sık olarak rastladığımız durum ise safra kanalıyla beraber bağırsağa açılan pankreas kanalının tıkanması sonucu bu organın zarar görmesidir. Pankreatit hafif bir karın ağrısı ile geçirilen bir rahatsızlıktan, uzun süre yoğun bakımlarda tedavi gerektiren ve ölüme kadar giden geniş hastalıklara sebep olabilir."
Taşçı, safra taşlarını ameliyatla almanın en önemli sebebinin hastanın çektiği ağrılar değil hayati tehlikeyi önlemek olduğunu vurguladı.
"TAŞ DÜŞMEDEN MÜDAHALE EDİLMELİ"
Taşçı, safra kesesindeki taşın safra yollarına düşmesinin olumsuz sonuçlara sebep olabileceğini, bu sebeple taşlar düşmeden müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.
Yağ metabolizması ile ilgili hastalıklar ile en sık sarışın veya kumral tenli, çok doğum yapmış, kilolu kadınlarda safra taşı görüldüğünü aktaran Taşçı, şunları anlattı:
"Eskiden herhangi bir şikayete yol açmayan tesadüfen bulunan taşlara sessiz taş denirdi. Bu görüş günümüzde kabul edilmemektedir çünkü taşın olduğu yerde mutlaka bir enfeksiyon da söz konusudur. Sessiz zannedilen bu safra kesesi hastalığı kesenin delinmesiyle çok tehlikeli olan karın zarı iltihabına sebep olabilir. Bu küçük taşların yol açtığı rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Ayrıca safra kesesi kanserleri de daha çok taşları olan keselerde görülmektedir. Hayatımızı tehdit eden bu durumdan kurtulmak için bir an önce safra kesesi alınmalıdır."
Taşçı, özellikle şeker hastalarının safra kesesi iltihabına yönelik ameliyat kararının hayati önem taşıdığını kaydetti.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...