Yumurta tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, bozuk yumurtaların tüketilmesinin alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, hatta mikrobiyolojik sorunlara neden olduğunu söyledi.
Dünyada 4 milyar dolarlık yumurta pazarında ilk sırayı 915 milyon dolarlık ihracatı ile Hollanda ilk sırayı alırken, ikinci sırada ise 407 milyon dolar ile Türkiye’nin bulunduğunu vurgulayan Yazıcı, “İhracatımız 2006-2013 yılları arasında 23 kat artmıştır. Yumurtanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreçteki tüm aşamaların Türk Gıda Kodeksi standartlarına uygun olmalı. Doğrudan insan tüketimine sunulan kabuklu yumurta olarak tanımlanan 'A sınıfı' yumurtaların işletme ve kümes numarasının yumurta kabuğu üzerine damgalanması, bu yumurtaların ağırlık ve özellik sınıflarının etiketlerinde ürün adı ile aynı yüzde belirtilmesi gerekmektedir.
Etikette ayrıca, son tüketim tarihinin de belirtilmiş olmalıdır. Yumurtanın döndürülerek hareket ettirilmesinde merkezden belirgin şekilde ayrılmaz ve yabancı madde içermemesi, yumurta içeriğinde gözle görülebilir embriyo bulunmamalı, yabancı koku içermemeli. Yumurta 5-12 derecede muhafaza edilmelidir. Etiketsiz ve 12 dereceden yüksek sıcaklıklarda satılan yumurtaların bozulma riskiyle karşı karşıya kalacağı unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
İnsanlardaki hastalıkların yüzde 60'ından fazlası hayvansal kökenli
İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 60'ından fazlasının hayvansal kökenli olduğunu, bunun yanında insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin yüzde 90'ının da hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığını vurgulayan Yazıcı, “En önemli temel tüketim maddelerinden biri olan yumurtanın, alım gücü olan herkesin kolaylıkla ulaşabildiği bir hayvansal gıdadır. Sağlıklı tavuklardan elde edilmiş ve tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretilmiş yumurta ürünlerinin paketlenmesi, muhafazası ve depolanması ile taşınması ve pazarlanmasının sağlanmış olması, bu hayvansal ürünleri sağlıklı kılar.
Her türlü görsel olumsuzluğa rağmen toplumun büyük çoğunluğu tarafından göz ardı edilen bu duruma, denetimlerde dahi çok fazla dikkat edilmiyor. Satış şartlarının olumsuzluğunun yanı sıra bazen yumurtaların çatlak ve dışkıyla kirli olarak reyonlarda yer almaktadır. Tüm bu kuralsızlıkların sonucunda insan sağlığının tehlikeye girebilmektedir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların hayvansal protein ihtiyacı yumurta ile karşılanabilmekte olup, hem çocukların hem de yetişkinlerin yumurta tüketimini göz ardı edilmemelidir” açıklamasını yaptı.
Yumurta kırıldığında tavadaki görüntüsü nasıl olmalı
“Satın alınan ve yemek için kırılan yumurtanın akının tavada 7 santimetre çapında jelimsi tarzda yayılması, sarısının ise 1-1.5 santimetre yüksekliğinde olması gerekmektedir” diyen Yazıcı, şu uyarılarda bulundu: “Söz konusu şartlar iyi sağlanamadığında, kırılan yumurta tavanın dibine su tarzında düşer. Oysa kırıldığı zaman beyazının su gibi yayılmaması, sarısının kolayca patlıyor olmaması, yabancı bir koku içermemesi gerekir. Bunun tersi durumların tümü, yumurtanın gıda değerini tamamen kaybettiğini gösterir.
Sağlıklı beslenmede günde 1 yumurta tüketildiği düşünüldüğünde, söz konusu şartlarda satılan ve tüketilen yumurtaların verilen ücreti karşılamadığı, gıda olarak satın alınan maddenin gıda değeri taşımadığı görülebilir. Bu şartlarda saklanan yumurtaların tüketilmesi halinde alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, hatta mikrobiyolojik sorunlar yaşanabiliyor.”
Yumurta üzerindeki etiketler ne anlam taşıyor
Kahverengi yumurta: Rengi, size bu yumurtanın daha sağlıklı olduğunu düşündürtebilir. Ancak gerçek şu ki, beyaz ve kahverengi yumurta arasında hiçbir fark yoktur.Kahverengi yumurtanın farklı bir cins tavuktan elde edildiği ya da besin değerinin daha fazla olduğu düşüncesi de yanlıştır. Lezzet olarak da beyaz yumurta ile aynıdır.
Kafessiz yumurta(Cage-free): Yumurtanın bu şekilde sınıflandırılması, elde edildiği tavukların kafeste tutulmadığını gösterir.Fakat dışarıda dolaştığının garantisini istiyorsanız, aynı zamanda sertifikalı organik olmasına dikkat etmelisiniz.
L (Büyük Boy): L harfi, aldığın paketteki yumurtanın iri olduğunu gösterir. S harfini gördüğün paketteki yumurtalar ise küçüktür.Women's Health dergisinde yer alan bilgiye göre,iri yumurtalar genellikle daha olgun tavuklardan elde edilirken küçükler çoğu kez genç tavuklarda elde edilir.
Köy yumurtası (Serbest gezen tavuk yumurtası): Bunlar daha çok yerel pazarlarda satılmktadır. Bu yumurtaları bulduğunuz zaman kaçırmayın.Tezgahtakilerin gerçek köy yumurtası olduğuna eminseniz, yiyebileceğiniz en lezzetli yumurtanın bu olduğunu söylemekte bir sakınca yok.
Omega 3 takviyeli: Tavukların yemine Omega 3 eklendiği anlamına gelir. Elde edilen yumurtalar da bu yağ asitleri bakımından 3-5 kat daha zengindir.Özellikle fazla balık yemiyorsanız, Omega 3 takviyeli yumurta sizin için iyi bir seçenek olabilir.
Organik: Organik sertifikalı yumurtaların elde edildiği tavuklar, dışarıda belirli bir alanda dolaşır ve antibiyotik içermeyen yüzde 100 doğal bir yemle beslenir.