Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2017 yılı Mart ayı Meclis toplantılarında Bağcılar Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Dr. Ümit Yurdakul ve Avedis Kevork Hilkat’ın imzaları ile Meclis Başkanlığına sunulan, oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önerge:
İBB MECLİS BAŞKANLIĞINA
KONU: 15 Nisanda başlayacak balık avlanma yasağı hakkında.
Bildiğiniz gibi balık avlama yasağı 15 Nisan’da başlayıp 1 Eylül tarihinde sona ermektedir. Bu yasaklara rağmen Marmara denizinde balığın çeşidinin ve miktarının giderek azaldığı görülmektedir. Bu bağlamda aşağıdaki sorularımızın cevaplandırılması için başkanlık makamına havalesini saygılarımızla arz ederiz.
1- Marmara denizinde balıkların, üremesi, göçü, avlanması ile ilgili sorumlu kurum ve kuruluşlar kimlerdir? Bunların birbirleri ile olan koordinasyonu nasıl olmaktadır?
2- Marmara denizinde balığın azalması ile ilgili İBB nin hazırladığı bir rapor var mıdır? Bunun için bilimsel kuruluşlardan, balık kooperatiflerinden ve konunun paydaşlarından bilgi alınmış mıdır?
3- 1971 yılında çıkarılan su ürünleri kanunu halen yürürlükte olup boğazda hem orta su hemde dip trolleri ile avcılık yasaklanmıştır. Bugün bu yasağa uyulmakta mıdır?
4- Büyük gırgır teknelerinin, balıkların henüz üreme aşamasında göç yolu olarak kullandığı İstanbul Boğazı’nda ağlarını atmaları, balık nesillerine zarar veriyor. Türkiye’deki balıkçılar, gelişmiş ülkelerde uygulanan “Kota Sistemi” ve “Bölgesel Balıkçılık” sistemlerine uyuyorlar mı? Uymayanlara ne gibi yaptırımlar uygulanıyor?
5- Balığın azalmasında denizin kirliliğinin de etkisi vardır. Buna dayanarak İBB nin dip temizliği ve analizini yapacak bir gemisi var mıdır?
6- Balıkçılık sektöründeki başıboşluğun giderilmesi için, Marmara Denizindeki balık stokumuzla ilgili bir veri var mıdır? Balıkçıların av güçleri, avladığı balık çeşitleri ve miktarları doğru tespit edilebiliyor mu?
7- Marmara denizinde ve boğazlarda, hangi balık türünden, ne kadar avlanma yapılabilir? Balıkçı teknelerinin sayıca bir sınırı var mıdır?
8- Avlanma zamanları, av araçları, balık türleri ve boylarıyla ilgili getirilen yasakların sürekli değiştirilmesi denetimde bir zorluk yaşatmıyor mu?
9- AB uyum yasaları çerçevesinde her balıkçının bakanlığın oluşturduğu sisteme girerek avladığı balıkları kaydetmesi ve balık haline öyle getirmesi gerekiyor. Bu kurala uyuluyor mu?
10- Balıkçılar istedikleri yerden balık çıkarabilirler mi? Bunun denetimi nasıl yapılmaktadır?
11- İstanbul Boğazı’nda tekneler, kaç metrede, ne kadar büyüklükte ve genişlikte ağ atabilirler?
12- Balığın çoğalması için, İstanbul Boğazını endüstriyel balıkçılığa kapatmayı düşünüyor musunuz?