Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2017 yılı Nisan ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri M.Berke Merter, Muzaffer Şahin, Musa Keleş, Seyit Ali Aydoğmuş, İsmail Söylemez, Ercan Ulaş Kaya ve Zeynel Yılmaz’ın imzaları ile Meclis Başkanlığına sunulan, oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önerge:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına
Konu: İstanbulluların parasının boşa harcandığının kanıtlarından biri olan defalarca değişen İstiklal Caddesi Zemin Kaplaması Hk.
İstanbullular olarak soruyoruz: Sayın Başkan Kadir Topbaş ve öteki yetkililer ve AKP’li Meclis Üyeleri Taksim ve İstiklal Caddesi’ne en son ne zaman gittiniz? Sorusu ile başlamak istiyorum.Evet, İstanbul için çok önemli bir merkez olan ve her gün on binlerce yerli-yabancı insanın yürüdüğü Turizm merkezi Beyoğlu İstiklal Caddesi 20 yıla aşkındır malessef defalarca değişen kaldırım ve zemin kaplamaları bir kez daha değiştirilmek üzere yap-boz çalışmasına sahne olmuştur ekte sunduğumuz fotoğraflarda da görüldüğü gibi; Parke taşlarının kimi kırılmış, kimi yerinden çıkmış, kimi de parçalanmış. İstiklal caddesinde özellikle yağmurlu zamanlarda yürümekte zorluk çeken insanların çektiği çileyi ve feryadı 1995 yılından beri CHP’li İBB Meclis Üyelerimiz defalarca gündeme getirmişlerdir, tarafımdan da bir kez daha İBB Meclis gündemine getirme gereği duyulmuştur.
Beyoğlu İlçesi kültür medeniyetlerinin mozaiği olmasının yanısıra sosyolojik bir semt olarak biliniyor dünya genelinde. Dünyaca ünlü bu turistik semtimiz son yıllarda hem Büyükşehir Belediyesi hemde İlçe Belediyesinin yönetim hatalarından dolayı bu özelliklerini kaybetme noktasına gelmiştir.
Ekte sunduğum fotoğraflarda da görüldüğü gibi Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bağlı sokakların yaya geçişlerinde zemin kaplama uygulaması deforme olmuş, cadde ve sokaklarda birçok noktada yaya geçişini engelleyecek ve özellikle kent estetiğini bozacak görünüm ortaya çıkmıştır. Bu seple olsa bile İstiklal Caddesinin yer kaplamalarında yayaların yürümesini engelleyen kusurlarıın ortadan kaldırılması ve yer kaplamalarının tamir edilmesi elzem olmuştur. Aslında; İstiklal Caddesinin yer kaplamalarında yayaların yürümesini engelleyen kusurları ortadan kaldırmak ve yer kaplamalarını tamir etmemenizin sebebi nedir? Sorusunu sormak gerekir.
Yine Sayın Başkan Kadir Topbaş 2012 yılında bir itirafta bulunarak İstiklal Caddesinin yeniden bozulan parke taşları üzerine açıklama yapmış ve “İstiklal Caddesindeki alt yapı çalışmaları sona erdi. Artık İstiklal Caddesi yılda 40 defa kazılmayacak. İstiklal Caddesi artık İstanbul’a yakışır hale gelecek” itirafında bulunmasının üzerinde 5 yıl geçti. İstanbul Büyükşehir belediyesinin (İBB’nin) İstiklal Caddesi üzerinde daha önceki yaptığı uygulamalarda da görüldüğü gibi zeminde yapılan düzenlemelerin gerek mimari düzenleme gerekse malzeme seçimi, uygulaması ve maliyeti yönünden son derece olumsuz olduğu bu gün ki hali ile kendini göstermektedir.
İstiklal Caddesinin içler acısı durumu kapsamda sorularımız:
1) Beyoğlu İstiklal Caddesi ve bağlı sokaklarının onarımı ve kaplaması en son ne zaman, kime, hangi yöntemle yaptırılmıştır? Muhammen bedel ve ihale bedeli ne kadardır? Yapılacak iş ile ilgili ihale dosyası var mı? İhalesi yapıldı mı? İhale bedeli kaç TL olarak belirlendi? Ne zaman başlatılıp, ne zaman teslimi yapılacak? Konu ile ilgili meclis bilgilendirilecek mi?
2) En son kaplaması hangi tarihte yapılmıştır? Kaplama işinde karar hangi kriterler ile nasıl alınmıştır? Son kaplama nasıl yapılacaktır? İhalesi yapılmış mıdır? Kimlere hangi bedelle ihale edilmiştir? Önceki kararların isabetli olmasını engelleyen gerekçeler nelerdir?
3) İhale sonrası kesin hak ediş ne zaman kimin tarafından onaylanmıştır? Kesin hak ediş esnasında ve evveliyatında sözleşmeye aykırı herhangi bir eksiklik ve/veya kusur tespit edilmiş midir? Edilmiş ise adli ve idari ne gibi işlemler yapılmıştır? Veya yapılacak mıdır? Sözleşme şartları ve süresi içerisinde ilgilisine kesilmiş bir ceza var mıdır?
4) Yapılacak yeni düzenleme için Koruma Kurullarının,İstiklal caddesi sakinlerinin, esnafının, bölgede faaliyet gösteren konu ile ilgili dernek ve kurumların görüşleri alınmış mıdır?
5) İstiklal Caddesi zemin düzenlenmesi ile ilgili hazırlanmış bir proje var mıdır? Bu proje kimler tarafından hangi verilere göre hazırlanmıştır?
6)İstiklal Caddesinin yer kaplamalarında yayaların yürümesini engelleyen kusurlar ne zaman ortadan kaldırılacak? Yer kaplamalarını tamiri ne zaman yapılacak?
7) Beyoğlu bölgesinin, özellikle istiklal caddesinin turizm bölgesi olması, sakinler ve ziyaretçilerinin zemin arızası nedeniyle sıklıkla kaza geçirdikleri gözlemlenmektedir. Bu sıkıntının giderilmesi konusunda ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
8) İstiklal caddesinde zemin kaplama türü seçilirken kaplamaya ilişkin kararlar hangi kriterlere göre nasıl alınmaktadır? Bu yeni yaptırılacak olan zemin kaplamaları için yeterli araştırma ve çalışma yapıldı mı?
9) Her yıl için yenilenen ve yeni yapılan miktarlar nedir? Bu caddelerdeki zemin kaplamalarının caddelere yakışır bir duruma getirilmesi için yenileme dışında bir çözüm yolu yok mudur?