1 milyon çocuk tarikatların elinde, yılda 8 bin çocuk istismara uğruyor, yılda 21 bin çocuk hamile kalıyor!
2018 yılı Kasım ayı İBB meclis toplantılarında Fatih Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Ayşegül Okumuş Görgü’nün İBB Meclis kürsüsünde Dünya Çocuk Hakları Günü nedeni ile gerçekleştirdiği gündem dışı konuşma metni:
20 KASIM 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler çocuk haklarına dair sözleşmeyi 193 ülke imzaladı ve onayladı. Türkiye Cumhuriyeti de bu sözleşmeyi 14 EYLÜL 1990 tarihinde imzaladı. Dün dünya çocuk hakları günüydü. Çocuk dünyadır, dünyanın devamıdır. Dünyanın kendisidir. Hayat çocuklar üzerine kuruludur. Onun içinde onları her türlü kötü ilişkilerden korumak görevi biz büyüklere ve devletlere düşüyor.
Çocuk hakları evrensel bir kavramdır. Tüm çocukları kapsar. Dili, dini, rengi, ırkı ne olursa olsun hiç bir ayrım gözetilmeksizin bütün çocuklar aynı haklara sahiptir. İnsan hakları temelde doğumla birlikte kazanıldığına göre çocuk hakları da dünyaya gelmekle beraber başlar ve devam eder.
Cinsiyeti, yaşadığı sosyo-kültürel ortamı, ailesinin ekonomik düzeyi ve daha tüm değişkenler çocukların bu haklarda mahrum kalmasına gerekçe değildir.
Yetişkinlerin problemleri, kavgaları, paylaşamadıkları şeyleri çocuk haklarının zedelenmesine sebep olmamalıdır. Büyük devletlerin daha fazla büyümek için uyguladıkları politikalar şavaş, açlık, işgal ve iç çatışma gibi insanlığa zarar veren sonuçlar ortaya çıkardığı için bu durum çocukları direkt etkiliyor. Çocuklar korunmaya muhtaçtır. Fiziksel, ruhsal, duygusal, cinsel anlamda da çocuklar korunmaya muhtaçtır.
Şiddet çocukların karşılaştığı en büyük sorundur. Evde, okulda, sokakta, sosyal medya, medya da kitle iletişim araçlarında şiddet, çocukların karşılaşmak durumunda kaldığı ortamlardır. Çocukların geleceği için bu ortamlardan uzak durulmalı, böyle ortamlar yaratılmamalı. Bunun için her türlü tedbir alınmalıdır.
1- Her çocuk, anne ve babasını bilme ve onlar tarafından bakılma hakkına sahiptir.
2- Her çocuğun sağlıklı beslenme, barınma ve tıbbi bakım, eğitim, oyun oynama gibi hakları vardır.
3- Hiç bir çocuk eğitim ortamından alıkonulmamalıdır.
Çocuk hakları gününde, önümüzde koskoca bir kara tablo duruyor ki hepimizin bu durumdan utanması gerekir. Bu gün;
2828 çocuk hapiste,
333 bin 435 çocuk karakolluk oldu,
Çocuklarla ilgili 114 bin 752 dava açılmış,
890 bin işçi çocuk var,
20 çocuk öldürülmüş,
308 çocuk istismara uğramış,
2017 yılının başında okullarda, çocukların devam ettiği eğitim ve barınma yerlerinde 182 çocuk cinsel istismara uğramış,
TUİK’in 2016 yılı verilerine göre 864 çocuk trafik kazalarında öldü,
55 bin 198 çocuk yaralanmış,
Yine TUİK in verilerine göre çocuk yaşta evlilikte resmi rakamlara göre yılda 600 bin evlilikten 4,6’sı çocuk evliliklerdir, buna göre sadece bir buçuk yılda 21 bin 957 hamile çocuk hastanelerde kayıt altına alındı.
Çocuklarımızın maruz kaldığı hak gaspları korkutucu boyuttadır.
Cumhurbaşkanı iletişim merkezinin CİMER’in, CHP milletvekili Sn. Ali Şekerin bilgi edinme başvurusuna verdiği yanıtta şöyle:
2017’den Haziran 2018’e kadar 21 bin 957 hamile çocuk resmi kayıtlarda mevcuttur.
DURUM BÖYLE İKEN;
Sosyal hizmetler çok yetersiz.
Çocuk işçilik %20 artıyor.
1 milyon çocuk tarikatların elinde,
Yılda 8 bin çocuk istismara uğruyor.
Tablo ortada ve ürkütücü. Hepimize düşen görev bu kara tabloyu değiştirmektir. Bunun içinde çocuklarımızın daha iyi ortamlarda yetişmesi, daha iyi eğitim alması, daha güvenlikli bir ortamda yaşaması, daha iyi beslenmesi için her türlü iyileştirici önlemleri almamız gerek.
Çocuklarımızı bu tür ortamlara sürükleyen çevrelerden uzak tutmak için her türlü yasal önlemi almak ve alt yapıyı oluşturmamız gerek.
Çocuklar geleceğimizdir, geleceğimizi karartmamalıyız. Geleceğimize sahip çıkmalıyız. Saygılarımla, Ayşegül Okumuş Görgü