İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞINA
Konu: Pendik Sahiline Yapılacak Adalar hk.
Geçtiğimiz günlerde Ulusal Basın' da İBB ve Pendik Belediyesinin yeni bir projesi geldi. Kamuoyuna açıklanan projeye göre Pendik sahiline deniz dolgusu yöntemiyle 3 ada inşa edilecek. 603 dönümlük bir alanın doldurulmasıyla oluşacak adaların üzerinde çok sayıda sportif aktivite alanıyla birlikte günü birlik eğlence alanları da olacağı ifade ediliyor.
İstanbul’u yakın gelecekte büyük bir deprem tehlikesi beklediği bir gerçek. Pendik’te yakın gelecekte yaşanması muhtemel büyük İstanbul depreminden en fazla etkilenecek ilçelerin başında gelmektedir. Deprem sonrasında Marmara denizinde yüksekliği yer yer 2,5 metreyi bulabilecek bir tsunami yaşanabileceği bütün bilim adamları tarafından ifade edilmektedir.
İBB ve Pendik Belediyesi tarafından yapılması planlanan yapay adalar dünyanın en tehlikeli fay hatlarından birisi olan Kuzey Anadolu Fay Hattına çok yakın bir mesafede inşa edilecektir. 1999 depreminde Gölcük'ün Değirmendere beldesinin bir kısmı hala sular altındayken deniz ortasında ve fay hattının hemen yanında yapılacak bu adaların deprem anında sıvılaşma tehdidiyle birlikte çökmesi ve olası bir tsunamiden nasıl korunacağı önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle aşağıda ki sorularımızın yazılı olduğu önergemizin 5393 sayılı Belediye Kanununun 26. maddesi uyarınca cevaplandırılmak üzere başkanlık makamına havalesini saygı ile talep ederiz.
1- İBB ve Pendik Belediyesi tarafından hazırlanan yapay ada projesi için herhangi bir teknik üniversiteyle ortak çalışma yapılmış mıdır ya da görüş alınmış mıdır?
2- Konuyla ilgili meslek odalarından herhangi bir görüş alınmış mıdır?
3- Bölgede ve deniz dibinde bu çalışma için gerekli olan jeolojik etütler yapılmış mıdır?
4- İBB ya da Pendik Belediyesinin konuyla ilgili düzenlemiş olduğu teknik bir çalışma ya da rapor var mıdır?
5- İnşaat çalışmalarıyla alakalı bir ÇED raporu düzenlenmiş midir?
6- Adaların yapılacağı noktanın Marmara Denizinde yaşayan pek çok balık türünün yumurtlama alanı olduğu bilinmektedir. Deniz canlılarının yaşam alanlarının korunması için neler düşünülmektedir?
7- 603 dönümlük 3 adet ada oluşturabilmek için Marmara Denizine kaç ton hafriyat dökülmesi tasarlanmaktadır?
8- İnşaat çalışmaları sırasında oluşacak deniz kirliliğinin önlenmesi için hangi çalışmalar yapılacaktır.
9- İnşaat çalışmalarının ne kadar süreceği düşünülmektedir?
10- Projenin maliyeti ne kadar olacaktır?
11- Projenin ihalesi ne zaman yapılacaktır?
12- Adaların yapımı ve hizmete açılması sonrasın da yaşanacak bir deprem ve muhtemel tsunami sonrasında bu adalarda bulunanların tahliyesine ilişkin bir plan geliştirilmiş midir?
13- Denizin ortasına yapay ada projesi aslında yeni hafriyat alanları yaratma projesi midir?
14- Olası bir depremde bu adalarda oluşabilecek can kayıplarının sorumlusu kim olacaktır?